Nowy numer (6) Numizmatyka Krakowskiego został wydrukowany. W trakcie co miesięcznego spotkania - wykładu w PTN Kraków, członkowie tamtejszego oddziału otrzymali czasopismo.
Dzięki uprzejmości władz PTN i jednocześnie zespołu redakcyjnego, mogłem zakupić w przedsprzedaży nowy numer. Prezes Mateusz Woźniak poinformował, że w ciągu tygodnia czasopismo znajdzie się w sprzedaży.
Na zdjęciu spis treści:
Numizmatyk Krakowski poświęcony Tadeuszowi Kałkowskiemu Format i jakość wydania bez zmian, czyli na wysokim poziomie. Zawartość numeru przekrojowa, jeszcze nie przeczytałem całości. Moją uwagę przykuwa artykuł o zapomnianej kolekcji Bartynowskiego.
Chłonę i cieszę się tym tekstem, pomimo że nie uda się zidentyfikować monet, bo otrzymujemy jedynie podstawowe informacje typu panowanie, nominał, rocznik i ilość monet. To dzięki temu i tak można wyszukać rzadsze pozycje lub potwierdzić rzadkość jakiegoś rocznika jeśli w ciągu lat brakuje jednej pozycji.
Numizmatyk Krakowski poświęcony Tadeuszowi Kałkowskiemu Takie materiały są potrzebne, bo wyciągają z mroku przeszłości dawne zbiory, postacie.
Polecam sprawdzać stronę PTN Kraków i kupić czasopismo.