Aktualności:

• 06 Października 2024, 13:07:07

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Numizmatyka a notafilia  (Przeczytany 4679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jeronimo

• Użytkownik
  • **
    • Złote monety - Numimarket.pl
Numizmatyka a notafilia
« dnia: 20 Września 2019, 12:49:37 »
Cześć,
zastanawiam się, czy jeżeli ktoś kolekcjonuje wyłącznie banknoty, to może nazywać się numizmatykiem, czy powinien raczej używać nazwy notafila? Może pytanie banalne, ale po prostu jestem ciekaw :D

nosfer3

• Stały bywalec
    • Probusy
Odp: Numizmatyka a notafilia
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2019, 13:51:28 »
Cytując Wiki:
 "Numizmatyka (z gr. νομισματική) – nauka pomocnicza historii, zajmująca się badaniem monet, banknotów i innych znaków pieniężnych pod względem historycznym, estetycznym, a także technicznym. W ostatnich latach coraz częściej za dział numizmatyki uważana jest polityka monetarna (zwalczanie przestępczości monetarnej, polityka emisyjna, obieg pieniądza, jako wyraz świadomych działań emitenta)"

Wydaje się więc że fakt zbierania wyłącznie banknotów wpisuje się w zakres bycia numizmatykiem:)

Mad_Tiger

• Stały bywalec
  • Wiem, że nic nie wiem
  • Stowarzyszenie: Jednoosobowe Towarzystwo Kolekcjonera Monet i Banknotów
  • Zainteresowania: Monety i banknoty świata
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Września 2019, 16:14:40 »
czy jeżeli ktoś kolekcjonuje wyłącznie banknoty, to może nazywać się numizmatykiem, czy powinien raczej używać nazwy notafila?
Notafilem ;)

Nie powinien używać ani tego ani tego określenia bo jak sam zauważyłeś on wyłącznie kolekcjonuje = kolekcjoner monet/banknotów.

"Tu przyklęka numizmatyk,
Słychać jego serca bicie.
To pieniądza jest fanatyk,
W biciu monet jego życie."

monetyforum.pl

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Września 2019, 16:25:36 »
Abstrahując od konotacji zbieractwa/kolekcjonowania/badania, moim skromnym zdaniem monety i banknoty różnią się tak diametralnie, ze zasługują na oddzielne nazewnictwo.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Jeronimo

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2019, 11:29:15 »
Wchodząc w etymologię nazwy numizmatyka, (według angielskiej wersji Wikipedii niestety) dotyczy ona dokładnie monet - greckie νόμισμα, później łacińskie nomisma i numisma. Biorąc dodatkowo pod uwagę fakt, że badanie banknotów i ich kolekcjonowanie jest znacznie młodsze, myślę, że należy zdecydowanie odróżniać od siebie numizmatyków i notafilów.

DzikiZdeb

• Gaduła
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2019, 13:11:42 »
greckie νόμισμα (...) dotyczy (...) dokładnie monet
Na mój bardzo biedny i dukany grecki νόμισμα pochodzi od νόμος w znaczeniu bytu uzasadnionego odpowiednim prawem wprowadzonym przez adekwatne władze (znaczenie Id ze słownika http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=no%2Fmos2). Odzwierciedla to sytuację historyczną, w której pierwsze monety były grudkami metalu (srebra/złota/elektronu), których wartość była gwarantowana przez wybity (początkowo tylko na jednej stronie) stempel emitenta.

Także tego Pana fila to raczej brzytwą Ockhama trzeba ciachnąć.

Jeronimo

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Września 2019, 08:52:22 »
Także tego Pana fila to raczej brzytwą Ockhama trzeba ciachnąć.
Może niekoniecznie trzeba, ale wydaje się, że można stosować nazwę numizmatyka również dla badaczy i kolekcjonerów wyłącznie banknotów. Jednak jak już wcześniej napisał Kolega cancan62, badanie monet i banknotów różnią się diametralnie - łączy je wyłącznie to, że badamy środek płatniczy.

Wydaje mi się, że sytuację numizmatyka i notafila można porównać do archeologa i historyka - niby zajmują się dziejami ludzkości, archeologia była kiedyś nauką pomocniczą historii (według niektórych nadal jest:D), ale jednak wyróżniamy te dwa kierunki badawcze. Może dalekie porównanie, ale myślę, że mniej więcej ukazuje problem nazewnictwa :P
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2019, 08:57:37 wysłana przez Jeronimo »

DzikiZdeb

• Gaduła
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2019, 09:12:12 »
Może niekoniecznie trzeba, ale wydaje się, że można
Można, nikt Panu nie zabroni :-)

Ja jednak uważam, że współczesność choruje na przesadne analizowanie i dzielenie różnych zjawisk. Idąc tą ścieżką zaraz będziemy potrzebować oddzielnych nazw dla:
- kolekcjonerów bankontów polimerowych (w końcu to co innego niż papier :-) )
- zbieraczy monet nie przeznaczonych do obiegu w dwóch podgrupach: tych, co robią to dla inwestycji i tych, co robią to dla zbierania, no i oczywiście grupa trzecia - hybryda dwóch poprzednich
- uczonych zajmujących się znaczkami pocztowymi używanymi jako pieniądz zdawkowy przy braku takowego na rynku

Etc, etc.

Stąd też osobiście odsyłam byty zbędne tam, gdzie pćmy i murkwie zimują.

Jeronimo

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2019, 12:19:44 »
Każda dziedzina wraz z rozwojem musi dzielić się na specjalizację, dlatego uważam, że jeżeli chcemy być dokładni, powinniśmy używać nazwy numizmatyka dla badacza monet, natomiast notafila dla badacza banknotów. Natomiast w ogólnej i luźnej rozmowie nie widzę oczywiście problemu w używaniu nazwy numizmatyka dla obu przypadków. Nie widzę raczej możliwości np. braku podziału chemii na konkretne specjalizacje - chemia fizyczna, organiczna itd., a dla nas przecież chemik to chemik  ;)

KazimierzDudek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudnia 2019, 13:37:26 »
Tendencje są takie, że każdego roku każda specjalizacja obejmuje coraz więcej informacji, w związku z czym konieczne jest oddzielenie i wyjaśnienie kierunku „chemika” lub „fizyka” itp.

R E K L A M A
aukcja monet