Aktualności: .

• 28 Wrzesień 2023, 10:57:04

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: szeląg Zygmunt III Waza 1626  (Przeczytany 692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adamadam

• Użytkownik
  • **
szeląg Zygmunt III Waza 1626
« dnia: 12 Grudzień 2019, 15:41:30 »
Dzień dobry,
zwracam się z zapytaniem w sprawie powyższej monety. Ostatnio dostały się w moje ręce 2 szelągi 1626. Oba szelągi koronne z taką samą 5-ciopolową tarczą na awersie- jak w  ( Kopicki 726 ) ( Kamiński 244 ), ale korona nad S już jest całkiem inna, widoczna na zdjęciu zamieszczonym przeze mnie. Ze względu na to  iż w katalogu tych Państwa nie mogę znaleźć mojej monety - szukam pomocy na naszym forum.

Korona w mojej monecie jest jakaby w rzucie na wprost, a na tej co podałem widać ja pod kątem.
Jak ktoś się z tym spotkał to dla niego proste , a dla mnie jak na razie nie do przeskoczenia.

z góry dziękuje za pomoc

Adam

korabgoran

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
Odp: szeląg Zygmunt III Waza 1626
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2019, 16:05:45 »
Na szelągach z 25 i 26 pojawiły się 2 odmiany korony. Możliwe ze zwiazane to było ze zmianą Podskarbiego. Korona z prostymi pałkamu jak na zdjeciu powyżej i ta chyba bardzue popularna z widocznym denkiem . Co ciekawe obie te odmiany zostały użyte na półtorakach  w momencie wprowadzania monet z herbem półkozic. Na temat tych koron w półtorakach jest artykuł  w BN .
Co do szczegółów  nie ma co zaglądać do tych katalogów ,  tam są tylko rysunki, w dodatku u Kopickiego czasami rysowane z głowy . Należy przejrzeć archiwa domów aukcyjnych.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2019, 16:09:19 wysłana przez korabgoran »

R E K L A M A
aukcja monet