Orpio
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 029
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie, Judea, Sasanidzi
|
Prawie dobrze, ale nie chcę psuć Panu zabawy więc czekam na resztę. Proponuję używać tylko pierwszych liter z nazw wtedy będzie wygodniej i zgodnie z tym co ma nam wyjść.
|
|
|
|
Orpio były Sekretarz IV Triumwiratu TPZN TPZN nr 029
|
|
|
Orpio
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
|
Chyba entuzjazm opadł. I cisza... Czy już czas na rozwiązanie?
|
|
|
|
|
|
|
Gajusz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Austria
Legitymacja: TPZN nr 040
Zainteresowania: Pryncypat, Judea, Aurelian
Verba volant, scripta manet. Oby...
|
Nie entuzjazm, a zdrowie  A YD?HNN DVDNDGR L?HBRDY D?RYM Niewiele udało mi się wymyślić. W drugim wersie spodziewam się "Yehohnan", ale bruździ tam "D" i to cuś "?". Proszę odsłonić karty, chyba że ktoś ma ochotę przystąpić do gry 
|
|
|
|
|
|
|
Orpio
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
|
Ok, chyba już nikt nie ma ochoty na rozwiązanie. Czas odłosić karty.  Proszę zobaczyć poniższy rysunek (i moje "koślawce")  a teraz tłumaczenie: YHWChNN - Yehoknanan czyli Jan H KHN H GDL - Ha Kohen Ha Gadol - (Ha oznacza rodzajnik określony np w anglieskim "The") Kohen to Kapłan, zaś Gadol - Najwyższy czyli Nawyższy Kapłan W ChBR H YHWDYM - Wa Cheber Ha Yehudim - Wa oznacza łącznik i, Cheber Ha Yehudim - oznacza społeczność żydowską prawdopodobnie chodzi o Sanchedryn. Proszę przeanalizować swoją odpowiedź i czekam na pytania.
|
|
|
|
|
|
|
borsuk1977
Członkowie TPZN
Gaduła
 United Kingdom
Legitymacja: TPZN nr 046
Zainteresowania: Niemcy 1871-1948, mennictwo porozbiorowe, II RP, WMG, PRL, III RP, denary Sewerów, starożytna Grecja
Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
|
przecież to takie proste 
|
|
|
|
|
|
|
Gajusz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Austria
|
Wszystko wskazuję na to, że H uznałem za D, a D za R, przy czym H w tabelce zupełnie nie przypomina robaczka na monecie. Nie widzę też owego W w tabeli w Wikipedii? A co oznacza rozszyfrowana na wstępie przez Pana A? (czyżby: "A teraz tłumaczenie"  ) Ps. następnym razem pójdzie mi już lepiej 
|
|
|
|
|
|
|
heniek151
Stały bywalec

Poland
Zainteresowania: Boratynki i tymfy
|
hmm cos ten alef na gorze mnie pod liczebnik "1" podpada w tym napisie  moze to oznaczenie 1 roku wladania jasia od sanchedrynu albo cuś. pozdrawiam
|
|
|
|
הוֹי הָאֹמְרִים לָרַע טוֹב וְלַטּוֹב רָע שָׂמִים חֹשֶׁךְ לְאוֹר וְאוֹר לְחֹשֶׁךְ שָׂמִים מַר לְמָתוֹק וּמָתוֹק לְמָר (Iz. 5,20)
|
|
|
Orpio
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
|
Niestety w Wikipedii nie ma wszystkich przedstawień liter. Np. He występuje na monetach Hasmoneuszy w dwóch zasadniczych formach: jedną jak pokazano w Wikipedii i drugą, którą ja pokazałem. Z innymi literami też jest podobnie - niestety.  Drugi problem, to że te literki są do siebie bardzo podobne np: D i R, N i K itd... Trzeci problem, to często monety Hasmoneuszy jak i późniejsze wybijane w Jerozolimie charakteryzują się niestarannością. Co też nie ułatwia sprawy. Teraz sprawa tajemniczego A (jest to grecka litera - wielka alfa nie alef). Przyjmuje się, że ten typ monety był wybijany na początku panowania Hyrkana I. Państwo żydowskie dopiero co zrzuciło jarzmo Seleucydów, to jednak w dalszym stopniu było od niego zależne. Dlatego te A może oznaczać któregoś z władców Seleucydów: Antiocha VII lub Aleksandra II Zebinę. Niestety monety Hasmoneuszy nie są datowane, dlatego ciężko określić o którego gościa może tu chodzić. 
|
|
|
|
|
|
|
Gajusz
Członkowie TPZN
Stały bywalec
 Austria
|
Ciekawa moneta  No, dzięki Panu znowu dowiedziałem się nowych rzeczy. Mam nadzieję, że to nie koniec zagadek z Judei. Jeśli tylko będę miał czas (bo rzadko jestem jego panem) i zdrowie (bo ostatnio zrobiło sobie wolne), to entuzjazmu i ochoty na pewno do uczestnictwa mi nie zabraknie  Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
Orpio
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
|
Dopiero teraz zobaczyłem,  że w moim rozwiążaniu pojawił się mały błąd. Czy potrafi ktoś powiedzieć, na czym on polega?
|
|
|
|
|
|
|
nabializm
TPZN 005
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 005
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie III/IV wiek
|
taki mały błąd w rysunku, MDWHY jest napisane a powinno być tak jak podałeś w tekście ...YHWDM
|
|
|
|
|
|
|
Orpio
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
|
To miło, że ktoś jeszcze pamięta o tym dziale.  Maćku, na rysunkach są litery przedstawione tak jak zostały wybite. Natomiast w tekście litery odwróciłem (czyli zapisałem od lewej do prawej) dla ułatwienia (jest to tak przyjęte). Ten drobny błąd to brak litery D (pierwsza od lewej) w środkowym rysuneczku w wierszu 3 (od góry, licząc jako pierwszy rząd A).  Mam nadzieję, że ktoś to zrozumiał. 
|
|
|
|
|
|
|
nabializm
TPZN 005
Członkowie TPZN
Gaduła
 Poland
Legitymacja: TPZN nr 005
Zainteresowania: Cesarstwo Rzymskie III/IV wiek
|
faktycznie, nie ma w środkowym rysunku literki "hebrajskiej" Dalet, ale w oryginale jest i w transkrypcji, spoko Ciekawa sprawa z tą datacją, zastanawiam się, bo kiedyś gdzieś czytałem, że datę można odczytać z samego ułożenia liter bo jak wiemy litery to też liczby, składających się na jakieś słowo, bo często nie przypadkowo tak jest, że mamy gęsto ułożone literki a inne przeniesione w inny rządek. Inna sprawa to trzeba by porównywać style liter, kiedy pierwszy raz pisano tak literę A, i literki hebrajskie. Z pewnością sprawa jest trudna, bo siedzieli nad tym specjaliści i wciąż zagadka jest niewyjaśniona. NNChWHY = 50.50.8.6.5.10 = 129 Może zliczyć wszystkie liczby, teraz nie mam czasu, może to jakiś trop, a może zupełna abstrakcja 
|
|
|
|
|
|
|
|