Aktualności: Glosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zaczęło się! Termin do końca 3 grudnia.

• 01 Grudzień 2023, 17:58:37

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Cześć wam wszystkim.  (Przeczytany 4493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Legitymacja: 121
Cześć wam wszystkim.
« dnia: 08 Luty 2020, 00:57:16 »
Troszke poczytałem forum i zdecydowałem sie założyć konto. Cieszę się i zaznaczam że nic nie wniosę odkrywczego bo sam raczkuję w temacie. Noszę się z zamiarem utworzenia kolekcji monet wszystkich królów polskich. Monety dostępne dla przeciętnego Kowalskiego... Myślę by zacząć od środka :) Wielu na blogach już krytykowało tymfy a ja widze w nich symbolikę której sam wygląd monety nie odda... Skoro tymf na pierwszy strzał to wypadałoby zdobyć monety pozostałych Wazów i to by był pierwszy mały sukces. W związku z tym proszę o pomoc, wstępną ocenę autentyczności (komiczny zwrot w tej sytuacji) kopiejek.
Cieszę się że przebrnąłem przez pierwszy post i przypuszczam że gdybym musiał to wszystko wypowiedzieć, to byłbym jak burak😜.
Jeżeli macie jakieś sugestie to byłbym wdzięczny. Tak jak wspomniałem, dopiero zaczynam.

https://www.olx.pl/oferta/super-rzadka-kopiejka-lezka-wladyslawa-iii-wazy-1610r-1612-CID767-IDCELPb.html

https://www.olx.pl/oferta/kopiejka-lezka-wladyslawa-iii-wazy-1610r-1612-bardzo-rzadka-CID767-IDCELIT.html
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2020, 01:03:24 wysłana przez Mandaryn »

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Cześć wam wszystkim.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Luty 2020, 02:57:22 »
Witam na forum.
Przyznam się, ze nie jestem ekspertem od łezek Władysława IV Wazy. Zdjęcia, które Kolega załączył przedstawiają monety z tytulatura Władysława. Pytanie czy są autentyczne. Tu już trudniej, bo zdjęcia nie powalają. Ceny tez nie są jakieś wyjątkowo atrakcyjne.
Moja zasada jest taka: OLX jest dla mnie zawsze podejrzany, kiedy na dodatek są słabe zdjęcia, to odpuszczam. Tu zresztą monety wyglądają mi też podejrzanie. Nie będzie we mnie konkurencji przy zakupie tych monet. :)

W celach porównawczych załączam link:
https://wcn.pl/archive?q=W%C5%82adys%C5%82aw+kopiejka
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

DzikiZdeb

• Gaduła
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Luty 2020, 11:51:11 »
Też doradzałbym cierpliwość (w sumie dość ważna cecha kolekcjonera :-) ). Jak chce Pan mieć po przykładowej monecie każdego z Wazów, to od ręki coś na pewno sobie Pan znajdzie z przebogatego mennictwa Zygmunta III, a na łezkę przyjdzie czas. OLX to naprawdę nieciekawe miejsce do poszerzania kolekcji, szczególnie ze względu na niepewne pochodzenie oferowanych tam monet. Poza wzmiankowanym WCN-em może Pan obserwować nasz numimarket czy zagraniczne ma-shops.com (jest tam teraz parę łezek Wasyla Szujskiego, w końcu też zahaczających o naszą historię, chociażby ze względu na hołd ruski :-) ) lub vcoins.com (jest jedna łezka Władysława, ale brzydka i droga).

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Luty 2020, 12:35:30 »
Mi również wyglądają one że tak powiem zbyt czysto a zdjęcia nie pokazują szczegółów. Dziękuję za radę by się wstrzymać, tak zrobię.
W tym momencie wyzbywam się monet z okresu IIRP i monet kolekcjonerskich IIIRP. Przyznam że te drugie są ładne ale piękna w nich nie odnalazłem. 2 zł NG to już moim zdaniem  marketing w czystej postaci, skuteczny z resztą. Sam zacząłem od "dwójek", będąc w podstawówce biegałem na pocztę po pierwsze roczniki. Nie chcę by mnie źle zrozumiano, nie twierdzę że współczesne monety kolekcjonerskie są uwagi nie godne. Podobają mi się niektóre serie, jak np. Historia Jazdy Polskiej, Polscy Malarze XIX i XXw, Historia Monety Polskiej...
Idąc za waszą radą, odpuszczę kopiejkę. Skupię się na Tymfie i obserwuję w dalszym ciągu szóstaki oraz orty Zygmunta III Wazy. Dziękuję.

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Luty 2020, 15:43:28 »
Nie chcę by mnie źle zrozumiano, nie twierdzę że współczesne monety kolekcjonerskie są uwagi nie godne. Podobają mi się niektóre serie, jak np. Historia Jazdy Polskiej, Polscy Malarze XIX i XXw, Historia Monety Polskiej...
Według zasad naszego Forum te monety to właśnie ZŁOM NUMIZMATYCZNY.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Luty 2020, 01:33:18 »
Oczywiście wiem. Nie zwalnia mnie to jednak z pisania prawdy subiektywnej. Zrezygnowałem świadomie ze zbierania tegoż złomu. Proszę mieć na uwadze że piękno to pojęcie względne a wartość jest czymś różnym.
Trochę jak z kobietą, którą wybieramy na lata.
Ta co zgrabna, nie zawsze warta.
To co warta, nie zawsze zgrabna.

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Luty 2020, 02:15:26 »
Tak, tak, i jak z tłumaczeniem, to, które piękne nie zawsze wierne a jeśli wierne nie zawsze piękne...
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Luty 2020, 11:53:22 »
Jeśli sugeruje pan że obiecywałem wierność wszystkim poglądom wyszczególnionym na stronie, to radziłbym się powstrzymać. Zależy mi na poszerzaniu mojej wiedzy na temat monet z historią a nie na numizmatycznym radykaliźmie. Proszę zauważyć że w pierwszym poście zaznaczyłem że dopiero zaczynam przygodę ze starszymi numizmatami. Nie wymaga pan odemnie zbyt wiele?

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Luty 2020, 12:56:07 »
Niczego nie sugeruję. Pan podrzucił anegdotę, ja dołożyłem luźne skojarzenie.

Życzę wielu momentów zachwytu podczas przygody z numizmatyką, nauką pomocniczą archeologii.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Luty 2020, 17:56:35 »
Dziękuję. Bardzo trafna riposta. Szacunek.

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Luty 2020, 03:34:59 »
Przyznam że czytając tematy na forum o kolejnych falsyfikatach odnajdywanych na allegro odechciewa mi się zabawy. Po co na własne życzenie dawać się oskubać? Jeżeli na allegro tego nikt nie kontroluje a na stronach fachowych nie ma mowy na uzyskaniu równie atrakcyjnych cen (za oryginał) co na allegro sie zdarza, to skąd brać prawdziwe monety w uczciwej cenie by nie dać się oskubać? Jak zweryfikować autentyczność skoro wy panowie z wieloletnim doświadczeniem musicie się razem głowić czy fals, czy nie. Zaczynam powątpiewać czy powinienem w to wchodzić nie mając nikogo doświadczonwgo kto by mi podstawy przekazał. Kurdesz... Samym internetem doświadczenia wszak nie nabiore, chyba że doświadczenie jakiego doznaje kurczak na chwilę po dekapitacji. Skubany...

qcho

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr 068
  • Zainteresowania: Naśladownictwa i imitacje trojaków
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Luty 2020, 09:03:51 »
Przyznam że czytając tematy na forum o kolejnych falsyfikatach odnajdywanych na allegro odechciewa mi się zabawy. Po co na własne życzenie dawać się oskubać? Jeżeli na allegro tego nikt nie kontroluje a na stronach fachowych nie ma mowy na uzyskaniu równie atrakcyjnych cen (za oryginał) co na allegro sie zdarza, to skąd brać prawdziwe monety w uczciwej cenie by nie dać się oskubać? Jak zweryfikować autentyczność skoro wy panowie z wieloletnim doświadczeniem musicie się razem głowić czy fals, czy nie. Zaczynam powątpiewać czy powinienem w to wchodzić nie mając nikogo doświadczonwgo kto by mi podstawy przekazał. Kurdesz... Samym internetem doświadczenia wszak nie nabiore, chyba że doświadczenie jakiego doznaje kurczak na chwilę po dekapitacji. Skubany...

Nikt Pana nie chce oskubać na aukcji. Nikt nie naciśnie za Pana przycisku przy licytacji. To Pan decyduje ile jest w stanie zapłacić za maleński przedmiocik, który
bardzo chce Pan mieć. Proszę mieć świadomość, że okazji w tej zabawie jest bardzo mało - nawet przy ogromnej wiedzy. Fakt, żę jeszcze kilkanaście lat temu było nieco łatwiej,
jednak prawdziwy kolekcjoner okazje traktuje jako dodatkowy bonusik, a nie jako standard przy zakupach. Raczej cierpliwie gromadzi środki aby uzupełnić swoją kolekcję o brakujące egzemplarze. Jesli będzie Pan kupował z pewnych źródeł to przynajmniej będzie miał Pan gwarancję, że w razie kupienia falsyfikatu ( co zawsze może się zdażyć ) transakcja zostanie anulowana i kasa zwrócona. Przy "okazjach" o to ciężko. 

jarek

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Luty 2020, 12:56:39 »
Powoli zaczynam rozumieć coraz więcej i wasz panowie w tym udział jest znaczny.
Chcę kupić pierwszą monetę historyczną by dotknąć, przekonać się jak to jest...
Zwracam się do was z prośbą o pomoc w określeniu czy dana moneta jest autentyczna, godna uwagi, i szacunkową wycenę wartości. Wiem że z wycena jest niełatwa i to kwestia indywidualna. Mimo to proszę chociaż o widełki w zakresie których warto rozważyć zakup. Poniżej zamieszczam linki do aukcji. Z góry dziękuję.

https://allegro.pl/oferta/stefan-batory-szelag-1578-ladnie-wybita-waga-1-09g-8910996999

https://allegro.pl/oferta/ort-1623-bydgoszcz-zygmunt-iii-waza-prvsm-8935741530

https://allegro.pl/oferta/szostak-jan-iii-sobieski-1683-jelita-bydgoszcz-8378447659

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Luty 2020, 13:32:11 »
Batory na 90% fals na podstawie tych zdjęć.
Pozostałe dwie monety raczej dobre, ale w marnym stanie. Trzeba by się lepiej przyjrzeć ortowi, bo może tylko zamęczony życiem.
Reasumując, z mojego punktu widzenia, nic godnego uwagi.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Luty 2020, 14:59:55 »
Widzi pan, ja myślałem że to całkiem ciekawe monety, jedne z ładniejszych na allegro

Przyznam że Batory i mi sie wydał podejżany bo ciemny nalot ma tak idealnie rozłożony jak spod aerografu.

Grosz Augusta III który mi wpadł w oko ma fajnie widoczne szczegóły.
Da sie z tego wydobyc kolor miedziany? ——>

https://allegro.pl/oferta/august-iii-grosz-1755-r-8938909944?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Czy nie powinienem założyć swojego wątku w innym dziale by tam zwracać się o pomoc i radę?

R E K L A M A
aukcja monet