Aktualności: Glosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zaczęło się! Termin do końca 3 grudnia.

• 03 Grudzień 2023, 20:49:56

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Cześć wam wszystkim.  (Przeczytany 4494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Cześć wam wszystkim.
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Luty 2020, 20:55:25 »
To jest moneta po pożarze - zniszczona nieodwracalnie. Nie będzie lepsza nawet jeśli ją Pan wypierze w pralce.

Tu ma Pan łezkę, jeśli jeszcze to Pana interesuje. Przynajmniej ta jest autentyczna.

https://wcn.pl/eauctions/200213/details/132846/Polska-kopiejka-1610-1612
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2020, 20:59:42 wysłana przez cancan62 »
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Legitymacja: 121
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Luty 2020, 17:03:50 »
Dziękuję za informację. Szukam łezki z pełnym jeźdźcem i większą ilością napisu. Tą widziałem. Pozostaję cierpliwy tak jak mi pan doradził.

P. S. Przy Batorym jednak rozważę trojaka.
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2020, 17:22:45 wysłana przez Mandaryn »

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Luty 2020, 17:39:46 »
jestem uzależniony od zdobywania wiedzy w niemal każdy możliwy sposób, szczególnie ze źródeł fachowych.
Proponuję zatem kupno paru podstawowych książek, może Pan zacząć np. od "Tysiąc lat monety polskiej" T. Kałkowskiego. Na upartego za 50 zł Pan znajdzie.

Zresztą jak Pan poszuka, to trochę już tu takich wątków o literaturze dla początkujących było.

Które wydanie tej książki jest najlepsze?

DzikiZdeb

• Gaduła
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Luty 2020, 18:36:20 »
jestem uzależniony od zdobywania wiedzy w niemal każdy możliwy sposób, szczególnie ze źródeł fachowych.
Proponuję zatem kupno paru podstawowych książek, może Pan zacząć np. od "Tysiąc lat monety polskiej" T. Kałkowskiego. Na upartego za 50 zł Pan znajdzie.

Zresztą jak Pan poszuka, to trochę już tu takich wątków o literaturze dla początkujących było.

Które wydanie tej książki jest najlepsze?

O ile pamiętam nie ma tam jakiegoś wielkiego wyboru: pierwsze wydanie z lat 60 jest cieńsze, kolejne z lat 70 jest mocno uzupełnione i potem już leci to samo (jedno czy dwa nakłady z nowymi datami).

arcze

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: Miedziana moneta Rosji carskiej 1700-1810 i jej falsyfikaty
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Luty 2020, 18:52:32 »
Szukam łezki z pełnym jeźdźcem...

Takiej Pan nigdy nie znajdzie wśród zygmuntowych "łezek" - zawsze będzie brakowało części wizerunku władcy, a także pomieszczonej na rewersie legendy, bowiem średnica powierzchni roboczej każdego z pary stempli znacznie wykraczała poza obrys niewielkich, uprzednio rozpłaszczonych kawałeczków srebrnego drutu.

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Luty 2020, 01:10:08 »
Widziałem na aukcjach okazy z bardzo fajnym,  kompletnym świętym Jerzym. Na całą legendę oczywiście nie ma co liczyć, ale można trafić na co ciekawsze jej wyrazy.

R E K L A M A
aukcja monet