Aktualności:

• 06 Grudnia 2024, 06:13:03

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Cześć wam wszystkim.  (Przeczytany 5027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Cześć wam wszystkim.
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lutego 2020, 16:36:19 »
Jak już Pan pisał, estetyka jest pojęciem subiektywnym. Jeśli się Panu podoba ten ort, to czemu nie?

Jeśli idzie o grosza AIIIS, to co ma Pan na myśli pisząc "wydobyć kolor miedziany"? Mam nadzieje, ze nie polerowanie? On już zresztą wygląda na czyszczony chemicznie. Ale może to tylko światło.

W tym wątku dyskusja tego typu jest na miejscu, chociaż osobiście wolę umieszczać watki w odpowiednich działach. W tym wypadku w Polsce Królewskiej.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Legitymacja: 121
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lutego 2020, 17:41:06 »
Wydobyć kolor miedzieny, domyć by wyglądała bardziej jak moneta, niż jak mała fajerka.

Zakładając pozyskanie monety bitej za panowania (możliwie) każdego króla polski, chcę by były to monety w dobrej kondycji, harakterystyczne dla każdego z nich.
W pierwszej kolejności zdecydowałem się skupić na królach elekcyjnych i tak wybrałem po monecie:

H. Walezy- Nie bito?
A. Jagiellonka- Nie bito?
S. Batory- Szeląg
Z. III Waza- Ort
Wł. IV Waza- Kopiejka Łezka
J. Kazimierz- Tymf
M. K. Wiśniowiecki- Szeląg
J. III Sobieski- Szóstak
A. II Mocny- Szóstak/Ort
S. Leszczyński- Nie bito?
A. III Sas- Grosz
S. A. P.- Złotówka

Znaki zapytania świadczą o brakach w mojej wiedzy, na ten moment opartej wyłącznie o internet. Proszę o sugestię gdyby coś się nie zgadzało lub wzbudzało wątpliwości.

Okazuje się że pomimo ogromu monet dostępnych w internetowej sprzedaży, wartych uwagi jest garstka.
Mój plan niezwłocznego nabycia pierwszych okazów ulega zatem korekcie.

Przepraszam jeśli nadwyrężam waszą panowie dobroć i cierpliwość. Ja poprostu jestem uzależniony od zdobywania wiedzy w niemal każdy możliwy sposób, szczególnie ze źródeł fachowych.

DzikiZdeb

• Gaduła
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lutego 2020, 18:55:43 »
jestem uzależniony od zdobywania wiedzy w niemal każdy możliwy sposób, szczególnie ze źródeł fachowych.
Proponuję zatem kupno paru podstawowych książek, może Pan zacząć np. od "Tysiąc lat monety polskiej" T. Kałkowskiego. Na upartego za 50 zł Pan znajdzie.

Zresztą jak Pan poszuka, to trochę już tu takich wątków o literaturze dla początkujących było.

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Lutego 2020, 19:09:18 »
Wydobyć kolor miedzieny, domyć by wyglądała bardziej jak moneta, niż jak mała fajerka. Zanim Pan zacznie "myc" proszę się zastanowić i poszperać w literaturze oraz w naszym forum "Vademecum kolekcjonera".

H. Walezy- Nie bito? Bito, ale nie polskie, tylko francuskie, ale tytulatura jest tez polska
A. Jagiellonka- Nie bito? Nie znam żadnych monet Anny bez Stefana
S. Batory- Szeląg A nie lepiej trojaka z wizerunkiem króla?
Z. III Waza- Ort OK, ale koronny, czy gdański?
Wł. IV Waza- Kopiejka Łezka OK, inne monety to talary czy dukaty i te są już bardziej kosztowne.
J. Kazimierz- Tymf OK
M. K. Wiśniowiecki- Szeląg OK, ale proszę znaleźć ładny, a to już większa sztuka
J. III Sobieski- Szóstak OK
A. II Mocny- Szóstak/Ort Tu będzie trudniej, bo te wyższe nominały, szczególnie z wizerunkiem są drogie. Ortów osobiście nie znam, chyba, ze wikariackie.
S. Leszczyński- Nie bito? Nie znam żadnych
A. III Sas- Grosz Miedz jest ciekawa, ale orty są niedrogie i tez maja wizerunek
S. A. P.- Złotówka OK

Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Lutego 2020, 19:35:05 »
Batory- Szeląg z uwagi na to że za panowania króla Stefana bito je po raz pierwszy w Polsce.

Z. III Waza- Ort koronny

A. III SAS- Grosz ponieważ ten nominał nie pojawił się przy "moim" innym królu elekcyjnym. Ponadto bito je w Gubinie a nie Lipsku. Bardziej mi to odpowiada...

Dziękuję za opinię i pomoc. Mam nadzieję że będę mógł się w jakiś sposób odwdzięczyć.

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Lutego 2020, 19:52:23 »
Gdyby ktoś z was panowie posiadał coś z tych monet na sprzedaż, to jestem zainteresowany.

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lutego 2020, 20:10:46 »
A tak z ciekawości, to jakie orty miał Pan na myśli przy AIIM?
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Lutego 2020, 20:44:15 »
Ort 1698 Lipsk.
Raczej pozostanę przy poszukiwaniu szóstaka.

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Lutego 2020, 23:23:13 »
Zrobiłem listę monet które mnie interesują, przyjrzałem się jak wyglądają i przeczytałem odrobinę o każdej. Nie pomyślałbym że wspomniany ort może być tak drogi. Troszke mnie zamurowało...

Zastanawiam się co robię nie tak. Szukam wyżej wymienionych monet z listy i większości nie mogę odnaleźć na stronach sprzedażowych.
Zwykły szóstak Sobieskiego czy Augusta II Mocnego i takie problemy z odnalezieniem ofert sprzedażowych. Allegro, numimarket, niemczyk, wcn, marciniak...
Widziałem że trwa aukcja na jednej ze stron i jutro jest wznowienie. Niestety nie mam pojęcia jak się poruszać po tego typu aukcjach online. Gdy okaxało się że nie można wyszukać po nazwie przedmiotu który mnie interesuje a jedynie oglądając każdy kolejny to zwątpiłem. Nie myślałem że jest to tak skomplikowane.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2020, 03:29:26 wysłana przez cancan62 »

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lutego 2020, 02:11:00 »
Czy ten sprzedawca który nie opisuje monet jest wiarygodny? Mi laikowi ta moneta wygląda jak spreparowana.

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lutego 2020, 03:33:55 »
Bo na monety życia czeka się czasem latami.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lutego 2020, 19:01:24 »
Ja raz znoszę jajko a raz jestem zrezygnowany. Chciałbym nareszcie mieć swój pierwszy prawdziwy numizmat ale kupno czegoś ładnego wcale nie jest łatwe. Próbuję drugi tydzień trafić jedną z kilku monet w odpowiednim stanie i cenie. Gdy już będę miał tą pierwszą to myślę że będzie mi łatwiej wyczekiwać na kolejny zakup. Tymczasem sporo czytam.

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Lutego 2020, 19:34:59 »
Nie wiem czy moneta jest w porządku ale licytacja narazie pozostaje niezauważona przez wielu.

https://allegro.pl/oferta/zlotowka-1788-r-8928727145?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

monbank1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lutego 2020, 20:17:54 »
A kto by chciał to kupić?
Nawet gdyby była oryginalna, jest po prostu brzydka, bardzo brzydka.
Nie zaśmiecajmy sobie kolekcji!
Pozdrawiam, Gerard

Mandaryn

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Lutego 2020, 20:22:10 »
Myślałem że ktoś znający się na temacie lepiej niż ja, czyli każdy na tym forum, będzie w stanie wydobyć z niej coś więcej. Zakładałem że umycie monety może coś zmienić. Rzeczywiście to było niepotrzebne z mojej strony.

R E K L A M A
aukcja monet