Witam, mam problem, a raczej dwa problemy. Będzie długo.
Od jakiegoś czasu, zbieram duńskie monety okolicznościowe o nominale 10 i 20 koron. Są to właściwie monety obiegowe, ale rozmaite tematycznie. Nie wiem, z czego wykonane są te monety, chyba jest to brąz z jakimiś stopami dodatkowymi. Prawdopodobnie materiał podobny, co nasze piątki i dwójki. No i mam problem, jakiekolwiek czyszczenie monet, powoduje ich ciemnienie. Mam płyn firmy Leuchtturm, do czyszczenia monet z brązu, ale on działa jakoś destruktywnie. Po kąpieli moneta owszem błyszczy, ale po kilku godzinach robi się ciemna, często ma plamy jak nasze nieszczęsne dwójki z nordic golda. Problem jest o tyle większy, że przenoszę je z klejonych holderów do kapsli i zauważyłem, że po wyjęciu z holderów są lepkie i wymagają jakiejś konserwacji. Boję sie je myc nawet w zwykłej wodzie, a co dopiero w środkach, aby nie zaczęły ciemnieć. Nie rozumiem, monety ludzie latami noszą w kieszeniach i postęp destrukcji następuje powoli, a wystarczy ją umyć czymś nawet delikatnym, a moneta niszczeje błyskawicznie.
Podobna sytuacja z polskimi piątkami okolicznościowymi. W holderach zaczęły ciemnieć im brzegi krążków z brązu. Po wyjęciu i umyciu w płynie do monet z brązu i opłukaniu w wodzie przegotowanej, po kilku godzinach z błyszczących złotych zrobiły się ciemnobrązowe.
Jak doprowadzić do porządku te monety?