Aktualności: Glosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zaczęło się! Termin do końca 3 grudnia.

• 01 Grudzień 2023, 16:57:31

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Boratynki na aukcjach numizmatycznych  (Przeczytany 41006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
Odp: Boratynki na aukcjach numizmatycznych
« Odpowiedź #330 dnia: 27 Marzec 2023, 21:47:04 »
WCN zaproponował chyba nowe standardy zdjęć monet miedzianych oferowanych do sprzedaży: https://onebid.pl/pl/auction/1493790/4943/Monety-Polska-od-XVI-w-Jan-II-Kazimierz
Mają kłopot z głowy z pytaniami o patynę, czyszczenie i inne bzdury. Zbędny wysiłek, a zarobek niewielki. To może lepiej wcale miedziaków nie sprzedawać?
Można robić zdjęcia tak i tak:

zd2.jpgBoratynki na aukcjach numizmatycznych

Osobiście wolę kolorowe. Jak ktoś mnie nie szanuje, to nic u tego sprzedawcy nie kupię.
Pozdrawiam. zdzicho

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #331 dnia: 29 Marzec 2023, 17:29:48 »
WDA i MiM przedstawił ofertę boratynek na najbliższa aukcję: https://onebid.pl/pl/auction/1492901/4870/MONETY-ANTYK-SREDNIOWIECZE-POLSKA-KROLEWSKA-POLSKA-1506-1795-Jan-II-Kazimierz-1648-1668
Czekałem z niecierpliwością, bo zazwyczaj było sporo kontrowersji delikatnie mówiąc. Rozczarowałem się, ale pozytywnie. Sporo monet ciekawych i w przyzwoitych stanach zachowania. Pan Jerzy Chałupski napisał swego czasu na blogu, że w tym wątku walczę z wiatrakami /stany zachowania monet/, ale ciągle mam nadzieję, że boratynki z obiegu będą oceniane jako stan IV. A może jeszcze lepiej bez cyfrowej oceny, bo dobre zdjęcia powiedzą wszystko.
Pozdrawiam. zdzicho

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #332 dnia: 30 Marzec 2023, 20:46:47 »
W związku z tym, że na jednej z grup facebookowych pojawiły się śmichy-chichy z szacowania rzadkości jednej z monet na podstawie publikacji z 1979 roku dotyczącej skarbu z Przasnysza w ofercie WDA i MiM z życzliwości napisałem do domu aukcyjnego z informacją, że omawiana moneta znajduje się również w katalogu Wolskiego podając jej numer katalogowy. Przy okazji poinformowałem, że jedna z wystawionych monet jest rzadką hybrydą i również podałem jej numer katalogowy u Wolskiego. Odpowiedź mnie zdumiała. Nie wypada jej cytować, ale mogę napisać, że WDA uznaje, że publikacja z 1979 roku lepiej oddaje rzadkości niż, jak rozumiem, katalog Wolskiego i, że aktualny stan badań nie pozwala na oddzielenie monet krakowskich i ujazdowskich. Jako, że wbrew pozorom sprawa jest istotna postanowiłem opublikować tutaj treść odpowiedzi do WDA i MiM. Być może dom aukcyjny zechce zabrać głos w ewentualnej dyskusji.
"Jako, że problem jest istotny pozwoliłem sobie na dłuższą odpowiedź, którą przesyłam w załączonym pliku. Nie wymieniłem tam wszystkich cech będących podstawą wyodrębniania odmian krakowskich, ale proces jest analogiczny. Jeśli na boratynkach pojawia się nie jedna, a kilka cech krakowskich, to jest to podstawa do uznania ich za krakowskie.  Zachęcam do zapoznania się z argumentacją autora katalogu boratynek na temat metodologii wyodrębniania odmian z mennicy krakowskiej oraz artykułów publikowanych na ten temat. Ze względu na ważność poruszanych zagadnień moja odpowiedź zostanie opublikowana na forum TPZN w wątku Boratynki na aukcjach numizmatycznych. Zachęcam do dyskusji
1/Jak można opisywać rzadkość monet na podstawie jednego skarbu opracowanego ponad 40 lat temu? Tym bardziej, że korzystają Państwo z katalogu C. Wolskiego do opisu innej monety /pozycja 365/. Przecież w ciągu minionych lat odkryto setki odmian i wariantów, o których istnieniu W. Niemirycz nie miał wiedzy i których w skarbie nie było. Monety kiedyś uważane za rzadkie wraz z kolejnymi odkryciami stały się obecnie popularne lub spadła ich ocena rzadkości. Skład monet w skarbie determinuje czas ukrycia depozytu /w skarbie ukrytym w 1660 roku nie będzie monet z Oliwy, Kowna, Wilna, Malborka i Brześcia/, miejsce ukrycia /w depozycie ukrytym na peryferiach Wielkiego Księstwa Litewskiego monety koronne mogą nie wystąpić wcale lub w znikomej ilości/, bo wszystko zależy od cyrkulacji pieniądza na danym obszarze. Tak więc próba opisywania emisji monet liczącej blisko 2 miliardy sztuk na podstawie jednego skarbu nie jest podejściem naukowym. Do tej pory w przestrzeni publicznej pojawiło się około 10 sztuk monet z monogramem w napisie otokowym. cdn.
Pozdrawiam. zdzicho

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #333 dnia: 30 Marzec 2023, 20:58:36 »
Musiałem pokombinować, bo cały załącznik jest zbyt duży
Pozdrawiam. zdzicho

modsog

• Gaduła
    • Blog o półtorakach
« Odpowiedź #334 dnia: 30 Marzec 2023, 22:38:12 »
Być może dom aukcyjny zechce zabrać głos w ewentualnej dyskusji.
Na to bym zbytnio nie liczył... 
tpzn to zuooo.jpgBoratynki na aukcjach numizmatycznych
https://poltoraki.blogspot.com/ - blog o półtorakach Zygmunta III Wazy
https://falszywemonety.blogspot.com/ - Zbiór informacji o FAŁSZERSTWACH NA SZKODĘ KOLEKCJONERÓW

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #335 dnia: 31 Marzec 2023, 07:39:26 »
O matko! A kto nas przejął i ile z tego mamy?
Pozdrawiam. zdzicho

Paweł 1261

• Stały bywalec
« Odpowiedź #336 dnia: 31 Marzec 2023, 08:43:03 »

beksa.jpgBoratynki na aukcjach numizmatycznych
Pozdrawiam,
Paweł

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #337 dnia: 01 Kwiecień 2023, 02:45:46 »
Tu mnie Pan rozbawił.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Rudobrody

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: miedziane szelągi Jana Kazimierza, papierowy pieniądz zastępczy Ząbkowic Śląskich
« Odpowiedź #338 dnia: 01 Kwiecień 2023, 08:47:08 »
Dzisiaj Czesi przej€li forum

khubeo

• Stały bywalec
« Odpowiedź #339 dnia: 01 Kwiecień 2023, 11:34:04 »
Korzystając z dogodnej daty, sugeruję zmianę nazwy forum na jedną z poniższych:

Towarzystwo Promowania Zła w Numizmatyce
Towarzystwo Przejmowania przez Zawistnych Numizmatyków
Towarzystwo Przyczepiania się do Znakomitych Not
Towarzystwo Popierania Znajomych Numizmatyków
Towarzystwo Przeszkadzania Zbywaniu Numizmatów
Towarzystwo Podważania Zalet Niewątpliwych
Towarzystwo Praktyk Zakulisowych i Nieetycznych

:)
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2023, 12:17:50 wysłana przez khubeo »

modsog

• Gaduła
    • Blog o półtorakach
« Odpowiedź #340 dnia: 01 Kwiecień 2023, 11:46:51 »
Towarzystwo Podrabiania Złotych Numizmatów
Towarzystwo Potwierdzające Zalety Nepotyzmu  ;D
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2023, 12:26:29 wysłana przez modsog »
https://poltoraki.blogspot.com/ - blog o półtorakach Zygmunta III Wazy
https://falszywemonety.blogspot.com/ - Zbiór informacji o FAŁSZERSTWACH NA SZKODĘ KOLEKCJONERÓW

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #341 dnia: 04 Kwiecień 2023, 18:55:09 »
NumEduX na najbliższej aukcji proponuje 2 boratynki: https://onebid.pl/pl/auction/1458097/4230/Antyk-sredniowiecze-monety-polskie-do-1945r-Monety-i-medale-polskie-1501-1795-Jan-II-Kazimierz-1648-1668 w tym takie cudo pryszczate w stanie... drugim ;D

NUM.jpgBoratynki na aukcjach numizmatycznych

Ani słowa, że to destrukt klepnięty dwa razy
Pozdrawiam. zdzicho

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #342 dnia: 11 Kwiecień 2023, 16:53:27 »
Numimarket sprzedaje przyjemnego krakowiaczka: https://onebid.pl/pl/monety-jan-ii-kazimierz-szelag-boratynka-1660-tlb/1686190
Polecam :)
Pozdrawiam. zdzicho

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #343 dnia: 24 Kwiecień 2023, 10:09:41 »
DA Marciniak /GNDM/ już od jakiegoś czasu buduje oferty aukcyjne przy otwartej kurtynie. Do aukcji jeszcze trochę czasu i może jeszcze jakieś monety się pojawią, ale już teraz w ofercie jest około 40 boratynek. Nie ma jak na razie jakichś fajerwerków, ale bardzo porządne egzemplarze nadające się do kolekcji: https://onebid.pl/pl/auction/1424596/2343/Polska-1506-1795-Jan-II-Kazimierz-1648-1668-Szelagi. Jest w czym wybierać.
Pozdrawiam. zdzicho

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #344 dnia: 24 Kwiecień 2023, 10:29:29 »
SNMW również pokazał roboczą wersję oferty na najbliższą aukcję: https://onebid.pl/pl/auction/1436238/3876/MONETY-POLSKI-KROLEWSKIEJ-Polska-krolewska-1506-1795-Jan-II-Kazimierz-1648-1668. Jak na razie 28 boratynek w zestawach i w stanach powiedzmy dość wymęczonych obiegiem, ale ceny wyjściowe po 5 zł za sztukę może zachęcą początkujących zbieraczy. Opisy monet bardzo oszczędne, ale dociekliwy zbieracz pewnie zauważy dwa krakowiaczki :) W jednym z zestawów pomylono parowanie awersów z rewersami, może poprawią

SNMW.jpgBoratynki na aukcjach numizmatycznych
Pozdrawiam. zdzicho

R E K L A M A
aukcja monet