Aktualności: .

• 25 Wrzesień 2023, 20:37:35

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Dzień Dobry wszystkim !  (Przeczytany 2926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

VanMauzer

• Użytkownik
  • **
  • "Kolekcjonerzy to ludzie szczęśliwi" - J.W.Goethe
  • Legitymacja: PTN nr 015
  • Stowarzyszenie: PTN o. Jasło
  • Zainteresowania: Monety Polski Królewskiej i ziem z nią związanych
Odp: Dzień Dobry wszystkim !
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Listopad 2020, 21:31:32 »
Witam serdecznie nowego forumowicza;) I także gorąco zachęcam do szerokiej rozbudowy wątku antycznego wschodu;) Mam w zbiorach monetę którą nijak nie jestem w stanie skatalogować. Może Pan będzie wiedział o niej coś więcej...

Tuk Tukat

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr.104
  • Stowarzyszenie: PTN o. Warszawa
  • Zainteresowania: Szelągi Księstwo Warszawskie
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Listopad 2020, 23:24:25 »
Witam serdecznie na forum , miło słyszeć o tak rozbudowanych i ciekawych zaineteresowaniach spośród monet.
Janek

mecos

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Listopad 2020, 23:45:09 »
Przyjemnie czytać te wszystkie miłe słowa i bardzo za nie dziękuję.

W nawiązaniu do postu borsuk1977, hmm jeśli 1977 to rok urodzenia, to pewnie nie raz i nie dwa w naszych młodszych latach mijaliśmy się na giełdach kolekcjonerskich w DK Kolejarza przy ul.Kunickiego w naszym uroczym mieście :)

W nawiązaniu do postu cancan62, dziękuję za utworzenie tego działu, jestem już w trakcie pisania pierwszej opowieści o monetach z krańców hellenistycznej cywilizacji, mam nadzieję, że zostanie ciepło przyjęty, pozostaje mi także wierzyć, że nie będę jedyną osobą, która umieszcza tam posty i może dla kogoś ten obszar numizmatyki również okaże się fascynującym, jak da mnie ,

W nawiązaniu do postu vanmauzer, oczywiście proszę wkleić czy przesłać foto monetki, może uda mi się pomóc w miarę mojej skromnej wiedzy.

W nawiązaniu do postu tuktukat, dziękuję za miłe słowa, może uda mi sie kogoś przynajmniej zachęcić do przyjrzenia się monetom z tak odległych krain i czasów,

Pozdrawiam wszystkich, mecos

VanMauzer

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Listopad 2020, 11:23:28 »
Witam ponownie! pod tym linkiem są zdjęcia tejże monety/żetonu? wystawiałem ją już w dziale Identyfikacji monet, ale nikt dotychczas nie był w stanie mi pomóc, ja sam wyczerpałem wszystkie dostępne mi środki a i pomysły też mi się już pokończyły niestety... W Panu nadzieja. Najwyżej nadal pozostanie nieokreślonym żetonem.

http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,15283.0.html

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Listopad 2020, 20:39:52 »

W nawiązaniu do postu borsuk1977, hmm jeśli 1977 to rok urodzenia, to pewnie nie raz i nie dwa w naszych młodszych latach mijaliśmy się na giełdach kolekcjonerskich w DK Kolejarza przy ul.Kunickiego w naszym uroczym mieście :)

Tak to rok urodzenia i pewnie się mijaliśmy tam :)
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

mecos

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Listopad 2020, 13:55:38 »
Witam ponownie! pod tym linkiem są zdjęcia tejże monety/żetonu? wystawiałem ją już w dziale Identyfikacji monet, ale nikt dotychczas nie był w stanie mi pomóc, ja sam wyczerpałem wszystkie dostępne mi środki a i pomysły też mi się już pokończyły niestety... W Panu nadzieja. Najwyżej nadal pozostanie nieokreślonym żetonem.

Zasób mojej wiedzy jest zbyt mały aby rozwiązać tę zagadkę. Z całą pewnością nie jest to moneta partyjska, hellenistyczna czy sasanidzka. Sprawdziłem również w dostępnej mi literaturze tematu i katalogach i nie jest to również antyczna moneta z terenu Indii. Moneta zbliżona jest wyglądem do niektórych monet indyjskich ale z okresu o 1000 lat starszego (XII-XV w), niż moje zainteresowania. Pozwoliłem sobie podesłać monetę znajomemu kolekcjonerowi monet z obszaru Indii z prośbą o opinię, może to przybliży nas do rozwiązania tej zagadki. Pozdrawiam

VanMauzer

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Listopad 2020, 20:11:43 »

Zasób mojej wiedzy jest zbyt mały aby rozwiązać tę zagadkę. Z całą pewnością nie jest to moneta partyjska, hellenistyczna czy sasanidzka. Sprawdziłem również w dostępnej mi literaturze tematu i katalogach i nie jest to również antyczna moneta z terenu Indii. Moneta zbliżona jest wyglądem do niektórych monet indyjskich ale z okresu o 1000 lat starszego (XII-XV w), niż moje zainteresowania. Pozwoliłem sobie podesłać monetę znajomemu kolekcjonerowi monet z obszaru Indii z prośbą o opinię, może to przybliży nas do rozwiązania tej zagadki. Pozdrawiam

Dziękuję za zaangażowanie w temat, ta moneta(?) to dla mnie od kilku lat zagadka i zresztą nie tylko dla mnie. Nie mniej jednak dziękuję i gdyby Pan kiedyś trafił na informacje o podobnym numizmacie to proszę o kontakt. pozdrawiam!

R E K L A M A
aukcja monet