Aktualności:

• 06 Października 2024, 11:55:07

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Średniowieczny żeton - prośba o identyfikacje  (Przeczytany 2285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

medieval K

• Stały bywalec
Średniowieczny żeton - prośba o identyfikacje
« dnia: 21 Stycznia 2021, 21:30:20 »
 Dobry wieczór  mam prośbę odnośnie zamieszczonego żetonu na zdjęciach , wiem że  to  dla mnichów o nominale 1 ale jakby ktoś coś więcej wiedział to z góry dziękuje 
 . Chodzi mi o to czy ktoś z szanownych forumowiczów ma dostęp do jakiegoś linku z innymi
  zdjęciami takiego samego żetonu , lub też jakiegoś artykułu na jego temat . Po prostu chciałbym  się czegoś o nim  więcej dowiedzieć,jaki stopień rzadkości  , dla kogo itd. ,
  Przeglądałem sieć ale nic nie znalazłem na ten temat , nawet innych zdjęć ( coś kilka lat temu jedna była  na mashopie ale nie zapisałem , stąd moja prośba .

pablo77

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: August III Sas,monety związane z wydarzeniami historycznymi,liczmany,żetony i medale pamiątkowe
Odp: Średniowieczny żeton - prośba o identyfikacje
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2021, 13:21:06 »
Witam.Skąd posiada Pan informacje ,że ten żeton jest dla mnichów? Według mnie, to liczman z Francji lub Anglii.
Mógłby Pan zrobić lepsze zdjęcia,te trochę za  ciemne.

arcze

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: Miedziana moneta Rosji carskiej 1700-1810 i jej falsyfikaty
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2021, 13:45:31 »
Nieco poprawiłem.

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2021, 15:07:10 »
Literatura
Michael Mitchener: Jetons, Medalets and Tokens. Vol. I. The Medieval Period and Nuremberg.

Na stronie z koroną doczytałem się AVE MARIA GRA... Powinno pomóc w dalszych poszukiwaniach.

Zenon M.

medieval K

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Stycznia 2021, 16:14:46 »
Witam.Skąd posiada Pan informacje ,że ten żeton jest dla mnichów? Według mnie, to liczman z Francji lub Anglii.
Mógłby Pan zrobić lepsze zdjęcia,te trochę za  ciemne.
Witam ,kiedyś się pytałem i był w mashopie za 60 euro ze trzy lata temu nie zapisałem sobie i stad ma prośba ,postaram się zrobić jeszcze raz zdjęcia.Pozdrawiam ps. kupiłem ja kiedyś jako krzyżacką - po czasie aż wstyd wtedy wydawała mi się super !

medieval K

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2021, 17:30:40 »
Witam ,chyba nie są to lepsze zdjęcia ale jak obiecałem to pokarze co się udało z robić .Książka ta to nawet 100 euro to lepiej sprzedać go niż kupować taka droga książkę dla jednego żetonu . ;)Milego weekendu   

medieval K

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2021, 17:34:46 »
Jeszcze dwa

R E K L A M A
aukcja monet