Przeglądałem sobie te trojaczki krakowskie z 1606 i zaraz obok tego z prostą tarczą u Igera znajduje się odmiana K.06.2b:
https://iger.wcn.pl/coins/4050
Jakoś wcześniej nie zwracałem na nią uwagi a dziwnie pachnie mi trojakiem anomalnym.
Widzimy co znamy i wiemy, a czasem to co chcemy zobaczyć…

Jeszcze zanim Kol. qcho wystąpił z hipotezą, że moneta 6845 przedstawiona jako K.06.2b jest trojakiem anomalnym, przyglądałem się też tym zdjęciom i doszedłem do zupełnie innego wniosku.
Moją uwagę zwrócił też ten zupełnie tu niepasujący portret, ale zwłaszcza tarcza „Snopka” („strzałę” przeoczyłem…).
Uznając już wcześniej, że portret K.6.2 jest najpóźniejszym w okresie 1606/1607, wziąłem monetę za formę przejściową i nawet doszukałem się podobnych Snopków w monetach K.06.3 i K.06.5.
Nie doszukałem się jednak prawdziwej hybrydy, tj. portretu z K.06.2 i rewersu z K.06.3-5 lub vice versa, co oczywiście bardziej pasowało mi do mojego własnego konceptu, iż z końcem roku 1606 w mennicy krakowskiej doszło chyba do gwałtownej wymiany ekipy wraz z wszystkimi używanymi stemplami…
Oczywiście teraz skrzętnie przyjąłem hipotezę Kol. qcho…

Te „dojrzałe”, artystycznie już bardzo zaawansowane portrety zniknęły raz i na zawsze.
Fakt ten wydaje się być też potwierdzany przez zachowane grosze: portret z K.06.2 występuje na groszach z 1606 tylko sporadycznie a dominuje tu portret „dojrzały”. W roku 1607 mogłem znaleźć już tylko portret „nowy” a ten stary ani razu…
Iger trojakom K.06.2 dał R-4 a trojakom K.07 nawet R-5. Nie wiem czy mi się tylko wydaje, ale w moim odczuciu te pierwsze są wyraźnie rzadsze.