Dalej autor kwestionuje fakt, że obydwie szóstki nie są identyczne: już, jeśli tylko obejrzymy egzemplarze Iger K.06.1 na stronie WCN będziemy mogli zauważyć, że i tam wszystkie (prawie wszystkie?) rewersy mają dwie różne szóstki!!!
Mogłoby się wydawać, że rewersy zostały tylko "uaktualnione" przez zmianę ostatniej cyfry...
Dla mnie to też żaden argument!
Na pewno ma Pan rację w tym, że występuje różnica pomiędzy 6 w innych egzemplarzach trojaków z 1606 roku.
Z jednej strony zgadzam się, że dodatkowa gwiazdka nie może być argumentem podważającym oryginalność monety. Tylko nie do końca przekonują mnie Pańskie słowa:
Gwiazdka robiona z resztą tą samą puncą moim zdaniem.
Niby gwiazdka podobna, ale zastanawiający jest jeden szczegół. W tym miejscu zaznaczam, że nie mam zbyt dużej wiedzy dotyczącej krakowskich trojaków, czy w ogóle tej mennicy. Dlatego byłoby dobrze, gdyby osoby siedzące w tym temacie same poszukały i sprawdziły czy moje odczucia są prawidłowe. W każdym razie przeglądając różne zdjęcia trojaków krakowskich z lat 1603-1606 nie natrafiłem na sytuację kiedy któraś gwiazdka miała bardziej uniesione końcówki, przez co środek wydawałby się niższy. Nawet na omawianym trojaku obie gwiazdki przy Orle i Pogoni mają gwiazdki, gdzie środek jest bardziej wypełniony. Mam nadzieję, że to co napisałem jest w miarę zrozumiałe.

Nie twierdzę, że jest to argument przeciw wiarygodności tego trojaka. Jedynie chcę pokazać, że ten element w pewnym sensie jednak jest inny od pozostałych gwiazdek. Przynajmniej ja mam takie odczucie.
W ogóle zagadnienie stempli, podobieństw jest ciekawym tematem i może ktoś pokusi się o większą analizę. Poniżej PODOBNE stemple, na których wyznacznikiem dla mnie było zdeformowane drugie O z POLONI. Można jeszcze wymienić kilka innych podobieństw, ale jednocześnie widać pewne różnice w szeryfach litery N.
Nie-popularesy z Krakowa
Nie-popularesy z Krakowa
Nie-popularesy z Krakowa
Nie-popularesy z Krakowa