Przy przeglądaniu wątku z linku poniżej, pomyślałem, ze dobrze byłoby znaleźć definicje dla żetonu i liczmana. Można by ja potem dodać do słownika.
http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,15728.msg119487.html#msg119487Za Andrzejem Mikołajczykiem
Liczman: (niem. Raitpfennig, Rechenpfennig), krazek metalowy sluzacy w sredniowieczu i w okresie nowozytnym do liczenia na specjalnej desce rachunkowej, pokrytej 5 poziomymi liniami przedzielonymi pionowa kreska na 2 polowy, umozliwiajace jednoczesne wykonanie 2 dzialan. Na liniach rachmistrz ukladal liczmany w nastepujacy sposob...
Zeton: monetopodobny przedmiot sluzacy jako dowod platnosci lub udzielonych swiadczen, jako znak kontrolny lub rozpoznawczy.
Za Grosses Lexikon der Numismatik
Rechenpfennige, munzahnliche Marken, die als Hilfsmittel bei dem >>Rechnen auf Linien<< dienten. Sie waren etwa seit dem 13 Jahrhundred im Gebrauch und wurden in Mittel- und Westeuropa bis circa 1700 benutzt. Um die Bedeutung der Rechenpfennig zu erlatern muss ihr Gebrauch und die Geschichte kurz dargestellt werden... Usw.
Czyli: Liczmany, znaki/marki monetopodobne sluzyly pomoca przy liczeniu na liniach. Byly w uzytku w srodkowej i zachodniej Europie od mniej wiecej XIII wieku do okolo 1700 roku.
Koniec cytatow.
Według mnie definicja żetonu pana Mikołajczyka pomija zetony okolicznosciowe, ktore sa chyba najciekawsze, np. koronacyjne.
Jest jednak jasne, ze liczmany mialy tylko jedno zastosowanie.
Z tych definicji wyciągam wniosek, ze właściwie można by zaliczyć liczmany do żetonów, ale nie odwrotnie.
Wśród żetonów byłyby takie, które miały wartość wymienna oraz takie, które tej wartości nie miały.
Niewatpliwie ciekawy jest okres konca XVIII do mniej więcej drugiej dekady XIX wieku w Wielkiej Brytanii, gdzie brakowalo drobnych pieniedzy i rozne banki oraz instytucje posiłkowały sie emisjami nieoficjalnych pieniedzy, ktore teraz zaliczane sa do kategorii "token", osobiscie wlaczylbym je tez do zetonow.