Aktualności:

• 09 Grudnia 2024, 07:24:10

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Szeląg ryski Krystyna 16...?  (Przeczytany 1637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Scooby

• Nowy użytkownik
  • *
Szeląg ryski Krystyna 16...?
« dnia: 30 Kwietnia 2021, 22:31:39 »
Szanowni Państwo, chciałbym prosić o pomoc przy szelągu ryskim Krystyny z załączonych zdjęć. Przeszukałem dostępne mi źródła, stronę oraz książkę o szelągach pana Mariusza Marzęty, ale nie jestem w stanie zidentyfikować daty monety. Wydaje mi się, że może to być 1638, ale nie jestem pewien. Może ktoś z Państwa ma więcej wiedzy na ten temat. Niestety, na awersie widnieje tylko część imienia, bez tytulatury DG D R S lub DG R S. W związku z tym ostatnim mam drugie pytanie. Nie wynika z chęci udowodnienia wyjątkowości lub pochwalenia się. Z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć, czy spotkali się Państwo z takim zapisem imienia jak CHRISTIИA z odwróconym N? Zakładam, że mógłby to być błąd przy tworzeniu stempla. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie!

dariusz.m

• Gaduła
    • Blog Numizmatyczny
Odp: Szeląg ryski Krystyna 16...?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maja 2021, 02:02:12 »
Data 1638 z pewnością nie wchodzi w rachubę. Ten typ tarczy herbowej występował na szelągach ryskich Krystyny w latach 1645-1654. Biorąc pod uwagę widoczne końcówki daty, można się ewentualnie zastanawiać nad rokiem 1650 lub 1653. Moim zdaniem jest to jednak suczawski falsyfikat. Świadczą o tym m.in. trochę zbyt duży kartusz herbowy (sporo wychodzący poza wewnętrzną obwódkę) oraz odwrócona litera "N". Moneta nie sprawia też wrażenia, że jest w niej choć odrobinę srebra. Proszę porównać z innymi szelągami ryskimi Krystyny:
http://blognumizmatyczny.pl/2016/03/08/wirtualne-muzeum-polskiego-szelaga-krystyna-waza-ryga-miejskie-czesc-1/

Scooby

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maja 2021, 18:44:57 »
Rozumiem, dziękuję Panie Dariuszu za odpowiedź. Poszukałem dzisiaj coś więcej na temat suczawskich falsyfikatów. Dotarłem do rumuńskiej strony: http://romaniancoins.ancients.info/falsuri.htm . Wydaje się, że mam w takim razie jeszcze trzy takie monety. Z resztą widać na nich skazy, które pokazują się na monetach miedzianych. Ciekawym jest to, że współodpowiedzialny za nie mógł być ten sam pan, który bił szelągi dla Jana Kazimierza. Ten "okaz" wydaje się ciekawy, bo w 1660 roku podaje Krystynę jako królową mimo, że wówczas już nią nie była.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2021, 19:07:29 wysłana przez Scooby »

Scooby

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2021, 18:45:39 »
Tutaj kolejny przykład.

Scooby

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Maja 2021, 18:47:33 »
Przepraszam, że kilka wiadomości z rzędu, ale inaczej zdjęcia byłyby jeszcze gorszej jakości.
Tu jeszcze szeląg inflancki.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2021, 18:52:45 wysłana przez Scooby »

R E K L A M A
aukcja monet