Aktualności:

• 08 Grudnia 2024, 17:11:26

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wielokolorowa patyna na monetach  (Przeczytany 6950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gonti

• Użytkownik
  • **
Odp: Wielokolorowa patyna na monetach
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Listopada 2024, 19:01:37 »
Musi to zależeć od użytego środka chemicznego przy czyszczeniu - może potem niedokładnym wypłukaniu? Mam dwa orty, które spatynowały w ten sposób, w momencie kupna przed laty były bez patyny. Inne przechowywane w tych samych warunkach i też prawdopodobnie umyte nie nabrały takich kolorków.
To ciekawe co mówisz. Myślałem że to intencjonalne działanie, tzn sztuczne patynowanie. Ciekawe co to za środek. Bynajmniej nie nam zamiaru go używać. Mam też parę monet które miejscami w przebiciach spod grubszej patyny wchodzą w niebieski ale na taką skalę jak na zdjęciu to nie!

Morgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Listopada 2024, 21:01:38 »
W mojej opinii monety Polski Królewskiej nie patynują barwnie w sposób naturalny. Też sądzę że to może być celowy lub uboczny efekt umycia w chemii. Zwłaszcza, że ta patyna nie wygląda naturalnie. Jest zbyt intensywna i "napaćkana".

Natomiast widuje się monety z barwną patyną, która wierzę że może być naturalna. O ile istnieje jakieś ostre rozgraniczenie patyny naturalnej i nienaturalnej. Niektóre typy monet można powiedzieć, że mają "skłonności" do barwnej patyny. Przykładem mogą być XIX i wczesno XX wieczne monety niemieckie lub dolary morgana.

Mam kilka dolarów z taka patyną i zawsze jest ona w postaci półprzezroczystej, opalizującej pod światło. Jednocześnie barwy przechodzą dość łagodnym gradientem. Na morganach tworzy się często wokół ognisk będących odciskami palców. Załączam fotkę mojej monety z taka patyną. Jak się przyjrzeć to widać, że głównym ogniskiem jest stary odcisk palucha po lewej stronie.

rewers.JPGWielokolorowa patyna na monetach

patrykoz

• Stały bywalec
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Listopada 2024, 09:26:48 »
Ogólnie BN (slaby) w brązie to ... sztuczna patyna.
To już Pan pojechał. BNka to najmniej atrakcyjny "kolor" - te są z reguły najtańsze a i kolekcjonerzy je cenia nizej niz RB czy RD.
Natomiast jest to najbezpieczniejszy kolor jaki można kupić. Ładna BNka świadczy o tym że moneta jest naturalna i nie była kombinowana przez lata. Kupujac jakiegos starego miedzkaka wolałbym go mieć w BN niż RD. Co do tych drugich mialbym zastrzeżenia.

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Listopada 2024, 15:21:28 »
Na kolorowo patynowały też z tego co pamiętam duże srebra 100 000 Solidarność. Odcienie patyny można też uzyskać poprzez różne sposoby przechowywania, także klimat może mieć wpływ.
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

R E K L A M A
aukcja monet