Wszystko kwestią twardości. Szkłem diamentu nie zarysujesz ale odwrotnie to już żaden problem.
W wieku 8 lat (kiedy zaczynałem moją przygodę z monetami) wyczyściłem kilka srebrnych 5 markówek III Rzeszy otrzymanych od ojca właśnie za pomocą szczoteczki do zębów. Monety całkowicie straciły lustro i są wyraźnie zniszczone (ślady czyszczenia widoczne gołym okiem).
Ani srebro ani tym bardziej złoto nie przetrwa zaprezentowanych sposobów czyszczenia bez szwanku.
Jeżeli tak są konserwowane monety w muzeach, to strach się bać. Klasyczny przykład jak wypolerować żeby się świeciło. Patyna czy brud - wszystko jedno - usunąć.
Ja osobiście uważam,ze w 99% czyszczenie tylko zaszkodzi.
Aby zdjąć warstwę brudu czy szkodliwy osad potrzebna jest super ostrożność, wręcz precyzja i doświadczenie w dobraniu środka który nam w tym pomoże.
Ale cóż większość zbieraczy cały czas korci, aby upiększyć wygląd numizmatu. W efekcie widzimy w sprzedaży możnety mające dwieście i więcej lat bez patyny, sprzedawane masowo także w domach aukcyjnych bez wzmianki o sladach czyszczenia (dawnych lub nowych).