Jestem Facetem i mam 15l, nie zmieniłem nicku bo ten mi się podoba i koniec.
Dzisiejsza moneta to "pamiątka" jakiś wydarzeń z histori (np. 1000 lecie państwa polskiego) typu bruloczek widokówka lub inny duperel, ale różniący się ceną i wartością oraz również tym że można na nim zarobić
Zanim dopisałem się do tego forum bardzo dokładnie przejrzałem wszystkie kategorie i nic mnie tak nie ucieszyło, jak właśnie minimalizm tematyki, którą bardzo trafnie określiłeś jako "duperele i breloczki"(żyję w przekonaniu, że nigdy nie będzie to forum inwestorskie).
Mimo wszystko nie wiem dlaczego chcesz zajmować się współczesnymi wyrobami mennicy, przecież to są bzdety, na których zarabiają głównie ludzie, którzy produkują tego typu wynalazki nazywając je "nowymi nurtami w numizmatyce", a tak naprawdę to robienie ludziom wody z mózgów(patrz kolejki pod NBP za każdą lustrzanką jaka tylko się pojawi). Zastanów się, po której stronie się znajdujesz, czy ludzi którzy robią z innych jeleni(w co wątpię, bo szukasz wiedzy), czy też sam nie widzisz jak Cię ktoś oszukuje, nie wydało Ci się nigdy choć odrobinę dziwne, że cena lustrzanki nie ma nic wspólnego z jej wartością rzeczywistą,że te nominały są nabite dla checy i szkoda, że są umieszczane, bo to powinny być medaliki, "kawałki metalu z rysunkami" i nic więcej. Jeżeli moneta kruszcem i techniką wykonania, pięciokrotnie przebija wartość nominalną, to nie powinien się na niej znajdować nominał, bo nie spełnia swojej roli w ekonomii (znaczy np przy zakupach na bazarze).
Tak naprawdę to musisz sam zdecydować czy naprawdę chcesz się zajmować duperelami i breloczkami, czy może jednak przejrzysz to forum i może coś Cię zainteresuje?
Pewnie Ciebie to nie ruszy, bo w końcu to nie jest żaden szlak z plastikowym bursztynkiem,którego cena ciągle powoduje, że życie wielu ludzi jest pełne dysonansów i napięć, ale może...
Zupełnie przykładowo jakiś tam dukat stukrotny Zygmunta III Wazy:

Witojcie, pala2222

Witojcie, pala2222