Aktualności: Glosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zaczęło się! Termin do końca 3 grudnia.

• 03 Grudzień 2023, 20:56:32

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Witojcie, pala2222  (Przeczytany 26013 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pala2222

• Gość
Odp: Witojcie, pala2222
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Sierpień 2008, 20:43:30 »
Jestem Facetem i mam 15l, nie zmieniłem nicku bo ten mi się podoba i koniec.
Dzisiejsza moneta to "pamiątka" jakiś wydarzeń z histori (np. 1000 lecie państwa polskiego) typu bruloczek widokówka lub inny duperel, ale różniący się ceną i wartością oraz również tym że można na nim zarobić

nabializm

• TPZN 005
  • Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Sierpień 2008, 21:28:03 »
Przypominam że numizmatyki nie da się liznąć, to nie lody! Ani nic innego co nadawało by się do polizania.

To forum zrzesza kolekcjonerów, takich ludzi lubiących chomikować blaszki w paletach czy holderach, bardzo rzadko się wymieniają monetkami, a jeszcze trudniej jest im je sprzedać, ale jeśli sprzedają to po rozsądnej cenie, by obie strony sprzedający jak i kupujący mieli z tego satysfakcję, albo nawet oddają jakieś monetki za darmo.   

Pala2222 zadajesz pytanie
To według was co powinno mnie interesować w kawałku metalu z jakimś "rysunkiem"

Odpowiedź jest prosta, jeżeli tego nie czujesz odpuść sobie, i jeszcze raz przypominam nie myl numizmatyki z inwestycją, to są dwie zupełnie inne sprawy. 
Prezes TPZN 005 w stanie spoczynku
- Maciej Nabiałek

stasser

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 036
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Sierpień 2008, 01:17:16 »
Jestem Facetem i mam 15l, nie zmieniłem nicku bo ten mi się podoba i koniec.
Dzisiejsza moneta to "pamiątka" jakiś wydarzeń z histori (np. 1000 lecie państwa polskiego) typu bruloczek widokówka lub inny duperel, ale różniący się ceną i wartością oraz również tym że można na nim zarobić

Zanim dopisałem się do tego forum bardzo dokładnie przejrzałem wszystkie kategorie i nic mnie tak nie ucieszyło, jak właśnie minimalizm tematyki, którą bardzo trafnie określiłeś jako "duperele i breloczki"(żyję w przekonaniu, że nigdy nie będzie to forum inwestorskie).

Mimo wszystko nie wiem dlaczego chcesz zajmować się współczesnymi wyrobami mennicy, przecież to są bzdety, na których zarabiają głównie ludzie, którzy produkują tego typu wynalazki nazywając je "nowymi nurtami w numizmatyce", a tak naprawdę to robienie ludziom wody z mózgów(patrz kolejki pod NBP za każdą lustrzanką jaka tylko się pojawi). Zastanów się, po której stronie się znajdujesz, czy ludzi którzy robią z innych jeleni(w co wątpię, bo szukasz wiedzy), czy też sam nie widzisz jak Cię ktoś oszukuje, nie wydało Ci się nigdy choć odrobinę dziwne, że cena lustrzanki nie ma nic wspólnego z jej wartością rzeczywistą,że te nominały są nabite dla checy i szkoda, że są umieszczane, bo to powinny być medaliki, "kawałki metalu z rysunkami" i nic więcej. Jeżeli moneta kruszcem i techniką wykonania, pięciokrotnie przebija wartość nominalną, to nie powinien się na niej znajdować nominał, bo nie spełnia swojej roli w ekonomii (znaczy np przy zakupach na bazarze).

Tak naprawdę to musisz sam zdecydować czy naprawdę chcesz się zajmować duperelami i breloczkami, czy może jednak przejrzysz to forum i może coś Cię zainteresuje?

Pewnie Ciebie to nie ruszy, bo w końcu to nie jest żaden szlak z plastikowym bursztynkiem,którego cena ciągle powoduje, że życie wielu ludzi jest pełne dysonansów i napięć, ale może...

Zupełnie przykładowo jakiś tam dukat stukrotny Zygmunta III Wazy:
http://img156.imageshack.us/img156/7420/100dukatw1621avstacksao8.jpg
Witojcie, pala2222

http://img297.imageshack.us/img297/7379/100dukatw1621rvstacksdt0.jpg
Witojcie, pala2222

Pozdrawiam
Bartek
TPZN 036

chgo

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Capri Genus
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Sierpień 2008, 16:02:41 »
A przepraszam za pomyłkę, teraz doczytałem,
nie paula tylko pała pisane przez l.
Ok wszystko jasne, dobry nik :D
Proponował bym tylko zmienic 2222 na 1111 ;)
Pozdrawiam
Krzysiek

nabializm

• TPZN 005
  • Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Sierpień 2008, 19:26:22 »
Być może pala = Pała,
Poczekajmy może nam kolega zdradzi faktycznie co kryje się pod jego nickiem, bo raczej wątpię by czytał Huxleya i zaczerpnął nazwę Pala z powieści Wyspa.
 Na zakazanej wyspie Pala znajdującej się gdzieś w Indonezji, wylądował dziennikarz, w celach badawczych  zamieszkującą tam społeczność w chodząc z nimi w biznes dla swojego pryncypała, magnata naftowego. Poznaje eklektyczną ideologię, zakorzenioną w buddyzmie mahajanistycznym i zachodniej nauce, która przy użyciu medytacji i środków chemicznych (narkotyku) rządzi życiem mieszkańców. Dziś taka synteza pierwiastków filozofii Wschodu i Zachodu znajduje wielu wielbicieli, a w 1990 roku założyli oni nawet własną organizację (www.island.org), której celem jest "budowa psychodelicznej kultury", takiej, jak ta, która panuje na opisanej przez Huxleya wyspie Pala.
- Maciej Nabiałek

pala2222

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Sierpień 2008, 16:14:30 »
Mam taki nick bo przyszedł mi dogłowy, a z resztą jest łatwy do zapamiętania.
To powiec nabializm co cię ciekawi w monetach też będe wdzięczny za wypowiedzi innych użytkowników

nabializm

• TPZN 005
  • Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Sierpień 2008, 19:03:20 »
To powiec nabializm co cię ciekawi w monetach też będe wdzięczny za wypowiedzi innych użytkowników
Kolego pala2222 wystarczy że poczytasz moje wątki na forum, tym starym jaki tym nowym a wszystko stanie się jasne co mnie kręci w monetkach.
- Maciej Nabiałek

xallax

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: Półgrosze Jagiellonów
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Listopad 2008, 22:51:57 »
Ja właśnie czytam :) wszystko co tu do tej pory napisano.
I choć na razie się jeszcze nie udzielałem, bo najpierw chciałbym się zewszystkim zapoznać a nie od razu "szaleć" to obiecuję w przyszłości swoją aktywność.
Na razie to mój pierwszy post (w którymś z wątków zostałem sklasyfikowany jak martwa dusza więc trzeba to zmienić :) ) O sobie na pewno coś napiszę, ale nie chciałbym na przysłowiowe "łapu capu"
Forum to podoba mi się wiec pewnie tu zostanę na dłużej.
Do tej pory trafiałem tylko na jakieś inwestycyjne "pseudofora" a nie to mnie interesuje.
Tu zauważyłem więcej konkretów i rzeczowych wypowiedzi i to jest ok.

Tymczasem bez odbioru i do usłyszenia.

R E K L A M A
aukcja monet