Witam,
Potworzyły się zaległości z odpowiedziami lub wątkami wymagającymi komentarza. Zacząłbym nadrabianie zaległości od podziękowania p. Andrzejowi za wskazanie aukcji, na których występowały niedostępne dla mnie grosze Albrechta okresu krzyżackiego. W tym miejscu chciałbym uściślić swoją wcześniejszą wypowiedź, o braku zdjęć z wybranych roczników - chodzi o brak zdjęć dostępnych dla mnie. Temat powstania e.katalogu narodził się stosunkowo niedawno, dlatego też wcześniejsze aukcje nie wszystkie udało mi się odszukać lub zweryfikować i stąd ten niefortunny wpis, że nie ma zdjęć (dla mnie dostępnych).
Tu chciałbym zasygnalizować, czwarty człon e.katalogu mennictwa Albrechta jaki udało mi się przygotować na portalu kolekcjonerstwo.info. To są fałszerstwa - w tym przypadku groszy i to zacząłem od Albrechta. W sekcji NUMIZMATYKA, w zakładce Fałszerstwa mamy trzy moduły do wyboru: orty, szóstaki i grosze. I w tym ostatnim przygotowałem pierwszy przykład analizy porównawczej (fals-oryginał) jak będzie wyglądać poglądowo dział fałszerstw. Czekam na jakieś uwagi.. prosząc o pamiętaniu, że jest to początek budowania struktury "fałszerstwa". Polecam wybranie bloku "Porównaj", gdyż tak wyobrażam sobie porównanie fałszywej i oryginalnej monety. Za kilka dni powinien jeszcze zostać dodany moduł "dodatkowa analiza" zawierający w trypie porównawczym powiększenia wybranych fragmentów dwu monet ...