Aktualności: .

• 28 Wrzesień 2023, 09:00:33

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: e.katalog monet Polski królewskiej  (Przeczytany 2693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Leliwa

• Użytkownik
  • **
Odp: e.katalog monet Polski królewskiej
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Kwiecień 2023, 12:31:57 »
W kilku rocznikach nie ma żadnych zdjęć, ponieważ monety bite w tych rocznikach (1511, 1514, 1516, 1522 i 1523) są b. rzadkie i nie pojawiły się nigdy na rynku handlowych.

1514      Niemczyk/Allegro 6334503024                        
1516      Allegro 6473559553  Niemczyk/Allegro 3614663059               
1522      Niemczyk/Allegro 4261769654                        
1523      WCN 68/85  WCN 2/486  RDA 8/1660  GNDM 14/4401  GNDM 19/4683

Pozdrawiam AndrzejG.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Kwiecień 2023, 10:19:35 »
Szanowni,
Pod poniższym linkiem można się zapoznać z podstawami klasyfikacji groszy Albrechta Hohenzollerna z okresu krzyżackiego i książęcego: https://kolekcjonerstwo.info/klasyfikacja-groszy-albrechta-hohenzollerna.

Mając chwilę czasu mogłem dokładnie zapoznać się ze wzmiankowanym tekstem o klasyfikacji groszy Albrechta. Znając warsztat Autora z innych publikacji mniej więcej wiedziałem czego się spodziewać. Ale o ile w przypadku np. groszy krakowskich czy szóstaków krakowskich Zygmunta III Wazy posiadałem minimalną wiedzę na ich temat. Tak o mennictwie Albrechta zupełnie nic nie wiedziałem. Dlatego czytanie tego tekstu było podwójnie wartościowe. Raz, że zapoznałem się z tym zagadnieniem, a po drugie ponownie uświadomiłem sobie jak wartościowy i potrzebny jest taki przekaz jako uzupełnienie samego katalogu. Patrząc z pozycji zupełnego ignoranta w tym temacie, to samo przeglądanie katalogu nie daje takiej satysfakcji. Po prostu nie mając żadnej monety do odszukania/przypisania, można tylko przerzucać kolejne pozycje. Natomiast wartość merytoryczna zawarta w opisie klasyfikacji groszy Albrechta, wyszczególnienie po kolei poszczególnych elementów tak naprawdę jest pigułką wiedzy.
Norbert

Dariusz Pączkowski

• Użytkownik
  • **
  • Zainteresowania: polska XVI-XVIII wiek, orty, szóstaki, fałszerstwa, typologia
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Kwiecień 2023, 18:31:49 »
Witam,
Potworzyły się zaległości z odpowiedziami lub wątkami wymagającymi komentarza. Zacząłbym nadrabianie zaległości od podziękowania p. Andrzejowi za wskazanie aukcji, na których występowały niedostępne dla mnie grosze Albrechta okresu krzyżackiego. W tym miejscu chciałbym uściślić swoją wcześniejszą wypowiedź, o braku zdjęć z wybranych roczników - chodzi o brak zdjęć dostępnych dla mnie. Temat powstania e.katalogu narodził się stosunkowo niedawno, dlatego też wcześniejsze aukcje nie wszystkie udało mi się odszukać lub zweryfikować  i stąd ten niefortunny wpis, że nie ma zdjęć (dla mnie dostępnych).

Tu chciałbym zasygnalizować, czwarty człon e.katalogu mennictwa Albrechta jaki udało mi się przygotować na portalu kolekcjonerstwo.info. To są fałszerstwa - w tym przypadku groszy i to zacząłem od Albrechta. W sekcji NUMIZMATYKA, w zakładce Fałszerstwa mamy trzy moduły do wyboru: orty, szóstaki i grosze. I w tym ostatnim przygotowałem pierwszy przykład analizy porównawczej (fals-oryginał) jak będzie wyglądać poglądowo dział fałszerstw. Czekam na jakieś uwagi.. prosząc o pamiętaniu, że jest to początek budowania struktury "fałszerstwa". Polecam wybranie bloku "Porównaj", gdyż tak wyobrażam sobie porównanie fałszywej i oryginalnej monety. Za kilka dni powinien jeszcze zostać dodany moduł "dodatkowa analiza" zawierający w trypie porównawczym powiększenia wybranych fragmentów dwu monet ...

Dariusz Pączkowski

• Użytkownik
  • **
  • Zainteresowania: polska XVI-XVIII wiek, orty, szóstaki, fałszerstwa, typologia
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Kwiecień 2023, 18:56:01 »
Jeszcze uzupełnienie do brakujących groszy z okresu krzyżackiego. Otóż moneta z aukcji Niemczyka  /Allegro 6334503024 / z rocznika 1514 nie jest monetą z tego rocznika. Typ awersu widoczny na tej monecie został wprowadzony do użycia w 1521 roku, już po wojnie prusko-polskiej. Dokładna analiza daty pokazuje, że w miejscu drugiej I (I5I4) jest litera Z.

R E K L A M A
aukcja monet