Aktualności:

• 07 Października 2024, 09:35:03

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Biblioteczka starożytnika  (Przeczytany 15518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
Odp: Biblioteczka starożytnika
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Kwietnia 2024, 18:05:31 »
Widziałem już Twój wpis na fb, jak teraz zobaczyłem za ile to cudo wyrwałeś, to aż dłonie złożyły się do oklasków. W zdecydowanie nieopusowym wydaniu, ale również jako ciekawą pozycję nieco zbliżonej natury, polecam na pocieszenie to wydawnictwo.

https://ecsmedia.pl/c/starozytny-rzym-infografiki-b-iext146737909.jpg
Biblioteczka starożytnika
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Kwietnia 2024, 19:02:08 »
Za 150$ to chyba używane?

Mogłem, ale nie wpadłem na to. Przepraszam.

Że nie skojarzyłeś z Kanadą, to boli, ale i tak kupiłem.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Kwietnia 2024, 19:52:54 »
Za 150$ to chyba używane?

Mogłem, ale nie wpadłem na to. Przepraszam.

Że nie skojarzyłeś z Kanadą, to boli, ale i tak kupiłem.

No jakieś zaćmienie. Chyba z wrażenia, że tak tanio się dało kupić.

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Kwietnia 2024, 19:54:52 »
Widziałem już Twój wpis na fb, jak teraz zobaczyłem za ile to cudo wyrwałeś, to aż dłonie złożyły się do oklasków. W zdecydowanie nieopusowym wydaniu, ale również jako ciekawą pozycję nieco zbliżonej natury, polecam na pocieszenie to wydawnictwo.

Warte polecenia? Nie ma tam głupot jakichś?

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Kwietnia 2024, 22:29:42 »

Póki co na takowe nie trafiłem, ale nie traktuję tej pozycji jako lekturę czytaną od deski do deski. Za dużo danych w jednym miejscu. To bardziej takie tablice, do których można sięgnąć w razie potrzeby: plany miasta, liczby dot. budowli w Rzymie, opis armii, struktur urzędniczych itp. a system monetarny to tak naprawdę 2 strony niekontrowersyjnych podstawowych danych o nominałach wraż z przykładową siłą nabywczą, bodaj z I w. Przy tym Twoim nabytku wygląda jak uproszczony bryk dla dzieci, ale jednak jest co przeglądać długimi miesiącami.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Maja 2024, 02:53:04 »
Przyszła moja książka. Rany, ale wielka i ciężka! Raczej się nie nadaje jako przewodnik po Rzymie. Nic dziwnego, że taka droga.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Maja 2024, 22:33:42 »
Nie znam tych książek, ale spodobała mi się symbolika na grzbiecie.

IMG_4898.jpegBiblioteczka starożytnika
Norbert

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Maja 2024, 23:17:54 »
Przyszła moja książka. Rany, ale wielka i ciężka! Raczej się nie nadaje jako przewodnik po Rzymie. Nic dziwnego, że taka droga.

No tak. Nie jest to pozycja kieszonkowa. W zasadzie nie wyobrażam sobie czytania w inny sposób niż siedząc przy niemałym biurku.

Nie znam tych książek, ale spodobała mi się symbolika na grzbiecie.

[ Invalid Attachment ]  

A to z kolei pozycja klasyczna Gibbona z XVIII wieku. To wydanie, z 1946 roku, też mi zawsze imponowało pomysłowością grzbietu :)

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Maja 2024, 00:02:03 »

No tak. Nie jest to pozycja kieszonkowa. W zasadzie nie wyobrażam sobie czytania w inny sposób niż siedząc przy niemałym biurku.

Pomyśleć, że są większe;)

IMG_4899.jpegBiblioteczka starożytnika
Norbert

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Maja 2024, 04:53:03 »
W tej to byś mnie pewnie kiedyś znalazł w środku zasuszonego.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

nosfer3

• Stały bywalec
    • Probusy
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Maja 2024, 06:46:32 »

Pomyśleć, że są większe;)

Ło Panie,książka z tych co do przewrócenia strony potrzeba dwóch ;)

IMG_4899.jpegBiblioteczka starożytnika

Morgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Maja 2024, 18:07:27 »

Póki co na takowe nie trafiłem, ale nie traktuję tej pozycji jako lekturę czytaną od deski do deski. Za dużo danych w jednym miejscu. To bardziej takie tablice, do których można sięgnąć w razie potrzeby: plany miasta, liczby dot. budowli w Rzymie, opis armii, struktur urzędniczych itp. a system monetarny to tak naprawdę 2 strony niekontrowersyjnych podstawowych danych o nominałach wraż z przykładową siłą nabywczą, bodaj z I w. Przy tym Twoim nabytku wygląda jak uproszczony bryk dla dzieci, ale jednak jest co przeglądać długimi miesiącami.

Kupiłem te infografiki po poleceniu kolegi Luca. Normalnie chyba bym się nie skusił, bo okładka jakoś nie zachęca :)
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ilość, poziom kompresji i sposób przekazu przekrojowej wiedzy nt. Republiki i Cesarstwa są zadziwiające. Wszystko w formie graficznej, nieco podobnej do niektórych podręczników szkolnych, tyle że tu na znacznie większą skalę. Graficznie trochę przaśna, ale to zupełnie nie przeszkadza.
Wytrawni starożytnicy być może nie znajdą tu żadnych nowości, ale warto choćby zobaczyć ze względu na sposób podania informacji. Mi się podoba i czytam/oglądam od deski do deski  :)

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Maja 2024, 18:33:14 »

Póki co na takowe nie trafiłem, ale nie traktuję tej pozycji jako lekturę czytaną od deski do deski. Za dużo danych w jednym miejscu. To bardziej takie tablice, do których można sięgnąć w razie potrzeby: plany miasta, liczby dot. budowli w Rzymie, opis armii, struktur urzędniczych itp. a system monetarny to tak naprawdę 2 strony niekontrowersyjnych podstawowych danych o nominałach wraż z przykładową siłą nabywczą, bodaj z I w. Przy tym Twoim nabytku wygląda jak uproszczony bryk dla dzieci, ale jednak jest co przeglądać długimi miesiącami.

Kupiłem te infografiki po poleceniu kolegi Luca. Normalnie chyba bym się nie skusił, bo okładka jakoś nie zachęca :)
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ilość, poziom kompresji i sposób przekazu przekrojowej wiedzy nt. Republiki i Cesarstwa są zadziwiające. Wszystko w formie graficznej, nieco podobnej do niektórych podręczników szkolnych, tyle że tu na znacznie większą skalę. Graficznie trochę przaśna, ale to zupełnie nie przeszkadza.
Wytrawni starożytnicy być może nie znajdą tu żadnych nowości, ale warto choćby zobaczyć ze względu na sposób podania informacji. Mi się podoba i czytam/oglądam od deski do deski  :)

Och! Jakże się cieszę, że rekomendacja była przydatna i została w ten sposób zweryfikowana. Warto przy niej właśnie te kilka uwag dodać, ale ja sam do takich nawet podanych przystępnie, a przez co bardziej na amatorskim niż naukowym poziomie, pdochodzę w ten sposób, że nie mam prawa narzekać, dopóki nie będę miał w małym palcu całej jej treści.

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Września 2024, 12:24:45 »
Nie wiem czy nowa pozycja jest wystarczająco poważna dla Szacownego Grona, ale ostatecznie wątek nazwałem "biblioteczką starożytnika", więc może się nada.

Otóż ostatnio nabyłem komiks z przygodami Kaczora Donalda, wydany po łacinie...  :D

Szczerze, jako fan komiksu, jestem zachwycony  ;D Nawet słowniczek jest.

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Września 2024, 16:33:53 »
Komiksy z Kaczorem nie zawodzą. Fajna ciekawostka, taka akurat, żeby kiedyś wspomnieć o niej przy okazji jakiejś prezentacji :)
Osobiście wychowałem się na tych komiksach i zawsze niesamowicie szanowałem je za szerzenie wiedzy, która dawała duże rozeznanie w świecie (jak tylko Kaczopolis zamieniło się na Philippopolis itp.). A Sknerus to w ogóle guru odpowiedzialnego podejścia do spraw majątkowych. Niedawno dostałem jakiegoś nowego Giganta w prezencie i na nowo zachwyciłem się jego mentalem.

R E K L A M A
aukcja monet