Warte polecenia? Nie ma tam głupot jakichś?
Póki co na takowe nie trafiłem, ale nie traktuję tej pozycji jako lekturę czytaną od deski do deski. Za dużo danych w jednym miejscu. To bardziej takie tablice, do których można sięgnąć w razie potrzeby: plany miasta, liczby dot. budowli w Rzymie, opis armii, struktur urzędniczych itp. a system monetarny to tak naprawdę 2 strony niekontrowersyjnych podstawowych danych o nominałach wraż z przykładową siłą nabywczą, bodaj z I w. Przy tym Twoim nabytku wygląda jak uproszczony bryk dla dzieci, ale jednak jest co przeglądać długimi miesiącami.
Kupiłem te infografiki po poleceniu kolegi Luca. Normalnie chyba bym się nie skusił, bo okładka jakoś nie zachęca
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ilość, poziom kompresji i sposób przekazu przekrojowej wiedzy nt. Republiki i Cesarstwa są zadziwiające. Wszystko w formie graficznej, nieco podobnej do niektórych podręczników szkolnych, tyle że tu na znacznie większą skalę. Graficznie trochę przaśna, ale to zupełnie nie przeszkadza.
Wytrawni starożytnicy być może nie znajdą tu żadnych nowości, ale warto choćby zobaczyć ze względu na sposób podania informacji. Mi się podoba i czytam/oglądam od deski do deski