Aktualności: Glosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zaczęło się! Termin do końca 3 grudnia.

• 30 Listopad 2023, 14:18:15

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Biblioteczka starożytnika  (Przeczytany 7357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

digenis

• Stały bywalec
Odp: Biblioteczka starożytnika
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Listopad 2022, 08:53:38 »
Gratuluję Koledze Booboo "nowej" ciekawej pozycji. Bardzo podobają mi się ryciny/obrazki w starych książkach numizmatycznych. Do tego bardziej dostepny dla wszystkich język publikacji. Mnie też wpadło kilka pozycji, w tym jedna typowo numizmatyczna, ale o charakterze mocno przekrojowym. Trochę zaskoczył mnie ALFOLDI, który choć jest wydaniem nowym, to znalazłem w nim informację, że w zasadzie cześć kwestii w nim zawartych należałoby już nieco odmiennie zinterpretować. Kilka lat temu takie zaskoczenie spotkało mnie przy lekturze "nowych" wydań książek z serii biografii władców wydawanych przez Ossolineum, gdzie w zasadzie nowa jest oprawa, a wnętrze bez zmian.

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Listopad 2022, 10:33:14 »
Z którego roku jest pierwsze wydanie Alfoldiego? Skąd te informacje o nieaktualności? Ze wstępu czy autor sam tak pisze? Ciekaw jestem tej książki, czytałem tylko polską "podróbkę" Łoposzko.

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Listopad 2022, 11:33:54 »
Jak dotrę do domu cyknę fotkę ;)

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Listopad 2022, 18:09:51 »
Niestety w tekście nie znalazłem z którego roku jest wydanie pierwsze. Jest jednak informacja, że kształt przypisów i tekstu jest zgodny z trzecim wydaniem niemieckim z 1984 r. Informacja o tym, że niektóre kwestie należy przemyśleć znajduje się w posłowiu które moim zdaniem pochodzi od autora. Zamieszczam fragment. Wydanie które posiadam jest z 2003 r. Nie czytałem książki autorstwa Łoposzki, sporo jednak miejsca w swojej pracy Alfoldi poświęca okresowi Republiki. Gdyby Kolega chciał, mogę książkę pożyczyć ;)

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Listopad 2022, 18:11:07 »
Fragment poprzedniej strony.

DagonX

• Rada Oficerów TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Listopad 2022, 18:56:59 »
Z którego roku jest pierwsze wydanie Alfoldiego?

Pierwsze polskie wydanie jest z 1991 r.
Rada Oficerów 2015/16, 2019/20-2023/24

https://zastepczy.wordpress.com/

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Sierpień 2023, 10:37:15 »
Po małym przestoju dotarła do mnie kolejna książka o monetach antycznych:
The Roman Republic to 49 BCE z serii Using Coins as Sources wydawanej przez ANS/Cambridge, autorstwa Liv Yarrow.

Prof. Yarrow stworzyła kompendium wiedzy o republikańskich monetach. Nie ma tu wszystkich typów czy odmian monet, ale wytłumaczone jest co, kto, jak, kiedy i przede wszystkim dlaczego dochodziło do takich, a nie innych procesów związanych z mennictwem Republiki.

Szczerze polecam osobom chcącym zrozumieć starożytne monety, nie tylko republikańskie - w serii wyszło już kilka pozycji.

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Sierpień 2023, 16:33:36 »
Dzięki za rekomendację. Wygląda bardzo ciekawie i co najważniejsze - jest ona w języku angielskim. Daj znać koniecznie po lekturze jak wrażenia.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lvcaromano_numismatics/

Booboo

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Październik 2023, 21:36:20 »
Biblioteczka spuchła. Dostałem kilka dni temu taki prezent bez okazji :)

R E K L A M A
aukcja monet