Aktualności:

• 07 Października 2024, 18:54:11

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Katalog Notgeld'ów - pytanie  (Przeczytany 2424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dziaku

• Nowy użytkownik
  • *
  • Zainteresowania: Monety PRL, Półtoraki. Pieniądz papierowy, notgeld.
Katalog Notgeld'ów - pytanie
« dnia: 19 Stycznia 2022, 01:43:49 »
Witam
Od jakiegoś czasu zainteresowałem się tematem pieniędzy zastępczych i stąd moje pytanie.
Czy istnieje jakiś katalog papierowego pieniądza zastępczego dający ogólny pogląd na ten temat? Najlepiej w języku polskim, w ostateczności po niemiecku.

Zazwyczaj natrafiałem na publikacje dotyczące danego miasta/regionu. Krąży mi po głowie również pomysł żeby samemu stworzyć prosty katalog na własny użytek, np. w excelu, z takich właśnie źródeł, ew. ze zdjęć z forów, allegro itp.

Z góry dziękuję za odpowiedzi! :)

pablo77

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: August III Sas,monety związane z wydarzeniami historycznymi,liczmany,żetony i medale pamiątkowe
Odp: Katalog Notgeld'ów - pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2022, 03:31:12 »

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2022, 06:09:17 »
Akurat ten tom jest dziesiąty. Pan Hans Ludwig Grabowski wydał całą serię.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

kotek555

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2022, 11:24:25 »
Witam,
Po pierwsze trzeba drastycznie zawęzić okres i rejon zbieractwa. Istnieje kilkaset tysięcy notgeldów. Niemcy, Austria, Polska, Rosja, Francja, Belgia, Włochy i wiele, wiele innych. Samych Niemiec ze wszystkich okresów z odmianami jest spokojnie 100 tysięcy. Nawet bony PKO też były notgeldami. Literaturę najlepiej szukać na różnych eBajach, a szczególnie na niemieckim. Po francusku notgeld to argent d'urgence.  :) Życzę powodzenia i pozdrawiam

Dziaku

• Nowy użytkownik
  • *
  • Zainteresowania: Monety PRL, Półtoraki. Pieniądz papierowy, notgeld.
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2022, 17:26:15 »
Planowałem nie wychodzić poza Polskę.
Zamysł mam taki, żeby(w miarę możliwości finansowych) zacząć od miast najbliższych mojemu miejscu zamieszkania i w miarę rozbudowywania kolekcji sferycznie zbierać coraz to odleglejsze miejscowości. Ewentualnie zbierać również w pierwszej kolejności miasta, z którymi mam jakieś powiązanie, np. miasto w którym studiuje, z którego pochodzi część mojej rodziny itp.

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2022, 17:50:22 »
Planowałem nie wychodzić poza Polskę.
Zamysł mam taki, żeby(w miarę możliwości finansowych) zacząć od miast najbliższych mojemu miejscu zamieszkania i w miarę rozbudowywania kolekcji sferycznie zbierać coraz to odleglejsze miejscowości. Ewentualnie zbierać również w pierwszej kolejności miasta, z którymi mam jakieś powiązanie, np. miasto w którym studiuje, z którego pochodzi część mojej rodziny itp.

Jeśli planuje Pan tak długofalowo, to proszę od razu pomyśleć o ostatecznym kształcie kolekcji i nie pomijać zakupu rzeczy najrzadszych. Jeśli przykładowo za dziesięć lat rozszerzy Pan zakres zainteresowań o kolejne miasto, to bardzo będzie Pana bolało, że trzy lata wcześniej nie kupił niedostępnego już unikatu z tego miasta.

zdzicho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: 106
  • Zainteresowania: Boratynki
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2022, 17:50:37 »
Zadał Pan zbyt ogólne pytanie. To tak jakby zapytać o katalog pieniędzy świata. Trzeba sobie zadać pytanie co i z jakiego okresu zamierzam zbierać.
Czy kriegsgeldy /pieniądze wojenne/ czy notgelty / po I wojnie/, emitowane przez władze samorządowe, lub również kasy pożyczkowe, sklepy, zakłady usługowe itp. Czy tylko papierowe, a może monety też. Pieniądze spółdzielni wojskowych, obozów jenieckich  itp. Jest tego masa.
Jeśli po kilka z jakiegoś miasta, to nie będzie większego problemu. Zazwyczaj kolekcjonerzy starają się zebrać kompletny zbiór z jakiegoś miasta i okolic, a to już inna sprawa o wiele trudniejsza

Pozdrawiam. zdzicho

lajkonik

• Użytkownik
  • **
  • Stowarzyszenie: PTN o/Kraków
  • Zainteresowania: Cracoviana, Galicja i Lodomeria
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2022, 18:09:56 »
Pieniędzy Zastępczych z Ziem Polskich 1914-1924 tom .... , autorstwa Andrzeja Podczaskiego.
Każdy z tomów (3) jest przeznaczony/zawężony dla terenów zagarniętych przez konkretnego zaborcę.
- pozdrawiam:

kotek555

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *

Rudobrody

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: miedziane szelągi Jana Kazimierza, papierowy pieniądz zastępczy Ząbkowic Śląskich
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2022, 08:57:27 »
Proponuję poszukać na chomiku pod hasłem notgeld.
Jest tam duży zasób literatury, mniej lub bardziej szczegółowej.

rubinowakrew

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Katalog Półtoraków
  • Legitymacja: 111
  • Zainteresowania: Półtoraki i inne monety Zygmunta III, monety górnośląskie.
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2022, 14:57:59 »
Co za czasy.... Falsy się patynuje, oryginały poleruje a kupuje się napisy na pudełkach...

rubinowakrew

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Katalog Półtoraków
  • Legitymacja: 111
  • Zainteresowania: Półtoraki i inne monety Zygmunta III, monety górnośląskie.
Co za czasy.... Falsy się patynuje, oryginały poleruje a kupuje się napisy na pudełkach...

grabarz

• Użytkownik
  • **
Zbieram pieniądze zastępcze Zielonej Góry i Zbąszynia oraz banknoty obiegowe późnego PRLu (po 1974 roku). Jeżeli masz coś interesującego na sprzedaż, to napisz. Myślę, że dojdziemy do porozumienia :).

R E K L A M A
aukcja monet