Aktualności:

• 08 Grudnia 2024, 15:33:26

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Ratowanie zabytków i dzieł sztuki w tym numizmatów  (Przeczytany 5105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
Ratowanie zabytków i dzieł sztuki w tym numizmatów
« dnia: 04 Marca 2022, 22:16:27 »
Ciekawi mnie czy rząd Ukrainy podjął odpowiednie środki ażeby zabezpieczyć, wywieźć lub ukryć najważniejsze swoje dzieła sztuki, antyki, biblioteki m.in. ich część Ossolineum, gabinety numizmatyczne, w tym odkryty w 2018 roku skarb monet z Olbii: http://czasopisma.ltn.lodz.pl/index.php/Acta-Archaeologica-Lodziensia/article/view/833 czy skarby kultury celtyckiej i greckiej z okolic Morza Czarnego.

Nie chodzi mi tu o żadną gównoburzę tylko o zwykłą troskę o ich skarby kultury, które moga wyparować, czy to od bomb, ognia, rabunku, czy też zwykłej kradzieży na zasadzie wojennego łupu państwa napastniczego. Moim zdaniem powinni to pakować i wysyłać jako depozyty narodowe za granicę, bo potem może być za późno. Szkoda by było, żeby uległo zniszczeniu albo padło łupem najeźdźców, a już pojawiają się pierwsze informacje o zniszczonych w wyniku bombardowań zabytkowych budynkach czy galeriach i muzeach.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2022, 23:11:13 wysłana przez borsuk1977 »
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Ratowanie zabytków i dzieł sztuki w tym numizmatów
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2022, 23:29:28 »
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Pabloss

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2022, 16:35:59 »
Jedno jest pewne - jeżeli tego nie zrobią, to Rosjanie wszystko zrabują i nigdy nie oddadzą.

Patrolowaty

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2022, 09:41:39 »
Coś robią (ale nie wiem co) słyszałem w radiu fragment wywiadu z jakimś dyrektorem muzeum, czy teatru, właśnie na temat dzieł kultury i ich zabezpieczania, więc świadomość, przynajmniej wśród niektórych jest. Ale nie wiem, czy wywożą, czy zakopują, czy robią jeszcze coś innego

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2022, 21:38:33 wysłana przez borsuk1977 »
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marca 2022, 15:05:28 »
Bardzo proszę aby administracja zareagowała na wpis użytkownika Manusk.

Wracając do meritum, to informacje o zabezpieczeniu muzealiów w Ukrainie można znaleźć na FB magazynu Spotkania z zabytkami. Swoją drogą polecam ten magazyn.

Manusk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marca 2022, 15:18:44 »
Nie wiem o co chodzi ale ja tylko przedstawiam swój punkt widzenia . Czy innym wolno ,a mnie nie ?Nie rozumiem ?

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2022, 15:22:04 »
Post, który mieszał fakty został usunięty. Jeśli Forumowicz ponownie pochwali się podobną wiedzą otrzyma ban.

Proszę o trzymanie poziomu.

Co do tematu to gdzieś czytałem wywiad, w którym było wyraźne stwierdzenie, że rząd ukraiński sam musi zgłosić potrzebę pomocy przy ewentualnej ewakuacji zabytków. Niezależnie czy miałoby to miejsce to są to ich dobra narodowe.
Norbert

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2022, 15:23:39 »
Nie wiem o co chodzi ale ja tylko przedstawiam swój punkt widzenia . Czy innym wolno ,a mnie nie ?Nie rozumiem ?

To nie jest Pana punkt widzenia, a to są jakieś pomieszane słowa. Proszę lepiej powstrzymać się przed pisaniem podobnych wiadomości.
Norbert

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2022, 16:20:06 »

Skoro Pan nie rozumie, to wyjaśnię w trzech punktach:
1) Dżentelmeni o faktach nie dyskutują, dżentelmeni fakty znają.
2) Opinie różnią się od nieprawdziwych informacji.
3) Reszta wyjaśnienia znajduje się w pkt 2, 3 i 4 Regulaminu TPZN.

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2022, 17:06:00 »
Moje wolne tłumaczenie:
Jedynym powodem triumfu zła na świecie jest bierność ludzi dobrych.

Ruskie trolle nie będą tolerowane.

Przepraszam za niezręczne słowa na temat wydarzeń historycznych.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2022, 00:05:41 wysłana przez cancan62 »
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Manusk

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2022, 18:21:22 »
O już ruskim trollem zostałem nazwany :)  Czyli miałem rację:) Żegnam !

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2022, 23:07:17 »
Jest wiele złych wspomnień w historii polsko-ukraińskiej, ale wszystkie one blakną w obliczu bestialstwa tej wojny.

Pozwolę sobie się z tym zdaniem nie zgodzić, ale nie o tym tutaj mamy dyskutować, bo to nie forum dialogu, ani jakiś historyczny czat do okładania się argumentami, które w aktualnej sytuacji geopolitycznej i tak są pozbawione sensu. To wątek poświecony wyłącznie zabytkom, o co prosiłem go zakładając i proszę żeby takim pozostał.

Co do kwestii ewentualnej pomocy polskiego państwa, to też czytałem, że możemy to zrobić wyłącznie na wyraźną prośbę strony ukraińskiej. Nie zmienia to faktu, że w pewnym momencie może okazać sie że jest już za późno. O ile przynajmniej póki co Zachodnia Ukraina wydaje się być relatywnie bezpieczna, o tyle Odessa i Kijów wkrótce zapewne staną się areną wyniszczających ulicznych walk i ostrzałów znanych już z Charkowa czy Marioupola.
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marca 2022, 23:25:06 »
Oprócz zabytków w instytucjach państwowych dochodzi jeszcze problem ze zbiorami prywatnymi. Bodaj we Lwowie jest kolekcja numizmatyczna znanego kolekcjonera. O ile garść monet z łatwością można wrzucić do kieszeni. To już stare książki itp. nie jest tak łatwo zabrać ze sobą.
Niestety na pewno już doszło do strat. Pozostaje nam tylko czekać, bo nawet jeśli są organizowane jakieś ukrycia, transportowanie zabytków. To nikt nie będzie o tym oficjalnie wspominał. Dopiero w przyszłości może coś wyjdzie na jaw.
Norbert

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Marca 2022, 23:31:18 »
Przed chwilą trafiłem na taki artykuł ze znanego nam portalu, o tym że mimo lub jakkolwiek głupio to nie brzmi w związku z wojną, zdarzają się i odkrycia powiązane m.in. z kopaniem okopów czy rowów przeciwczołgowych: https://www.zwiadowcahistorii.pl/ochrony-dziedzictwa-nikt-nie-odwolal-czyli-zabytki-z-okopow-na-ukrainie/
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

R E K L A M A
aukcja monet