Aktualności: Glosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zaczęło się! Termin do końca 3 grudnia.

• 01 Grudzień 2023, 16:28:22

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: GALERIA AETERNA - zdjęcia numizmatów z perspektywy oka kolekcjonera  (Przeczytany 7517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hermogenes

• Stały bywalec
    • TWNA na Facebooku
Odp: GALERIA AETERNA - zdjęcia numizmatów z perspektywy oka kolekcjonera
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Marzec 2023, 12:08:11 »
"Czy mi się tylko wydaje, czy taki odcisk będzie miał zawsze odwrócone kierunki przedstawień?"

Szanowny Pani, bynajmniej - odcisk był nie tylko lustrzany, ale też wklęsły - tu mamy produkt finalny z takiej odciśniętej formy. Od XVIII wieku była to bardzo popularna metoda pozyskiwania wiernych kopii zabytków, nie tylko monet, ale też tych znacznie większych (vide choćby cała sala "paster casts" najsłynniejszych zabytków architektury i rzeźby europejskiej w Victoria & Albert Museum). A tu materiał z filmem, jak to się robią akurat Niemcy:
https://www.smb.museum/en/museums-institutions/gipsformerei/craft/the-museum-replica/

Pozdrawiam
B. A.

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Marzec 2023, 12:37:12 »
"Czy mi się tylko wydaje, czy taki odcisk będzie miał zawsze odwrócone kierunki przedstawień?"

Szanowny Pani, bynajmniej - odcisk był nie tylko lustrzany, ale też wklęsły - tu mamy produkt finalny z takiej odciśniętej formy. Od XVIII wieku była to bardzo popularna metoda pozyskiwania wiernych kopii zabytków, nie tylko monet, ale też tych znacznie większych (vide choćby cała sala "paster casts" najsłynniejszych zabytków architektury i rzeźby europejskiej w Victoria & Albert Museum). A tu materiał z filmem, jak to się robią akurat Niemcy:
https://www.smb.museum/en/museums-institutions/gipsformerei/craft/the-museum-replica/

Pozdrawiam
B. A.

Dziekuję, teraz wszystko jasne. Przy pomocy odcisków monet tworzono formę, którą pózniej zalewano płynnym gipsem i tak powstawała bardzo wierna kopia.
Pozdrawiam

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Marzec 2023, 12:42:00 »
A ponieważ kolekcjoner nie tylko monetami żyje, na drugim zdjęciu w tle skromny zakup z Dorotheum - obraz niezłego wiedeńskiego malarza Augusta Georga Mayera (1834-1889)...

Gratuluję zakupu! Samo zdjęcie monet na tle obrazu bardzo przypadło mi do gustu. :)

Panie Profesorze, a może ciekawym tematem na kolejny odcinek byłoby omówienie postaci kobiet na rzymskich monetach…

Tutaj muszę się przyznać, że jedyny pieniądz ze starożytności jaki posiadam to denar z wizerunkiem Julii Domny. Po prostu skusiła mnie wizja dotyku tego historycznego okresu. Możliwe, że nie chcąc być samolubnym to w przyszłości zadbam o towarzystwo dla tamtej postaci ;)
Julia Maesa i Julia Mamaea byłyby dobrym uzupełnieniem.

Przy okazji chciałbym Panu podziękować i pogratulować ciekawego wykładu na sesji SNMW. Interesująca tematyka i przede wszystkim sposób omówienia tego zagadnienia… brawo!
Norbert

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Marzec 2023, 13:00:54 »

Pozdrawiam
B. A.

Dodam jeszcze pewną obserwację "z innego świata". Mianowicie, opisywana metoda, polegająca na uzyskaniu formy poprzez odcisk (w piasku, plastelinach i innych materiałach), króluje pośród filmików, które zalewają media społecznościowe, gdzie nagrywane są procesy odlewania coraz to dziwniejszych przedmiotów i uzyskiwania "solidnej" kopii z różnych materiałów. Metale to podstawa, ale ostatnio widziałem np. w formie "lifehacku" metodę z użyciem sody oczyszczonej zalewanej superglue. Nie ma sensu zagłębiać się w szczegóły tych zabaw, ale podrzucam jako ciekawostkę.

Żeby natomiast na nowych stronach wątku zachować jego tożsamość, dołączam parę zdjęć "nieaukcyjnych". Profesor jest wybitnym przedstawicielem nurtu fotografii z insteresującym tłem (często równie ciekawym co same monety), gdzie często pojawiają się świetne mapy, ryciny, okładki leciwej literatury etc. Dla mnie (i przy moich możliwościach) egzemplifikacją takiej fotki z perspektywy oka kolekcjonera, w ujęciu podstawowym, jest sfotografowanie monety na tacce, w towarzystwie ręcznie wypisanej karteczki, z nieoczywistym światłem, które podkreśla moje ulubione detale danego numizmatu. Obok tego, ujęcia przez szkło powiększające itd. Załączam ostatnie przykłady takowych i zachęcam kolejnych miłośników antyku do dzielenia się swoimi zdjęciami.

Kłaniam się. Dobrej Niedzieli!
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lvcaromano_numismatics/

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Marzec 2023, 13:47:01 »
Nic szczególnego, zdjęcia robione telefonem  >:(, ale monetki są całkiem ładne, czytelne, i niektóre przedstawiają ważne momenty w historii imperium, tak jak systerc Marka Aureliusza CONCORD AVGVSTOR TR P XVI/COS III wybity na okoliczność przekazania władzy w 161 AD przez Antoninusa Piusa, Markowi Aureliuszowi i Lucjuszowi Werusowi. Natomiast follis abdykacyjny Maksimiana Herkuliusza został wybity na okoliczność zrzeczenia się władzy 1 maja 305 roku przez Maksymiana i Dioklecjana. Nowymi imperatorami (z tytułem augusta) zostali dotychczasowi cezarowie, na wschodzie Galeriusz, a na zachodzie Konstancjusz, a cezarami  Maksymin Daja i Sewer II. Do tego całkiem ładne tetradrachmy bilonowe Filipa Araba i Trajana Decjusza bite w Antiochii.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2023, 14:04:18 wysłana przez Ebenezer Cooke »

Robichari

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Marzec 2023, 22:21:39 »
Ja też chętnie się dorzucę  :) Zdjęcia jak i kolega powyżej telefonem. Monetę ciężko uchwycić na zdjęciu. Poniżej moja próba ;) Czy jest tu ktoś z tej dziedziny (co to za sztuka zgadnijcie Panowie sami, chociaż ze zdjęcia nieumiejętnego fotografa pewnie nie łatwo będzie ;P)

Pozdrawiam,

Robert

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Marzec 2023, 21:31:59 »
Dzięki za dołożenie swoich fotocegiełek do rozbudowy wątku Panowie. Do tetr mam słabość, ale z największą sympatią patrzę jednak na Marka. Brawa za bardzo symboliczny rewers. Mam ten typ na oku, ale jeszcze nie trafiłem na odpowiadającej mi jakości* egzemplarz

A na zdjęciu kolegi Robichari'ego to, moim zdaniem, moneta Antigonusa, króla Judei (40-37 p.n.e.)

PS Moje fotki również robione telefonem (stary iPhone plus setki ujęć, światła i subtelna obróbka)

*i cenie :)
« Ostatnia zmiana: 14 Marzec 2023, 21:41:21 wysłana przez Luca Romano »
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lvcaromano_numismatics/

Robichari

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Marzec 2023, 22:22:56 »
A na zdjęciu kolegi Robichari'ego to, moim zdaniem, moneta Antigonusa, króla Judei (40-37 p.n.e.)

PS Moje fotki również robione telefonem (stary iPhone plus setki ujęć, światła i subtelna obróbka)

Zgadza się :) Gratuluję oka! Matatiusz Antigon, 49-37 pne, Judea, 4 prutahy, stosunkowo cięższa monetka 7,2 g. Pozdrawiam, Robert

Hermogenes

• Stały bywalec
    • TWNA na Facebooku
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Marzec 2023, 22:35:10 »
A ponieważ kolekcjoner nie tylko monetami żyje, na drugim zdjęciu w tle skromny zakup z Dorotheum - obraz niezłego wiedeńskiego malarza Augusta Georga Mayera (1834-1889)...

Gratuluję zakupu! Samo zdjęcie monet na tle obrazu bardzo przypadło mi do gustu. :)

Panie Profesorze, a może ciekawym tematem na kolejny odcinek byłoby omówienie postaci kobiet na rzymskich monetach…

Tutaj muszę się przyznać, że jedyny pieniądz ze starożytności jaki posiadam to denar z wizerunkiem Julii Domny. Po prostu skusiła mnie wizja dotyku tego historycznego okresu. Możliwe, że nie chcąc być samolubnym to w przyszłości zadbam o towarzystwo dla tamtej postaci ;)
Julia Maesa i Julia Mamaea byłyby dobrym uzupełnieniem.

Przy okazji chciałbym Panu podziękować i pogratulować ciekawego wykładu na sesji SNMW. Interesująca tematyka i przede wszystkim sposób omówienia tego zagadnienia… brawo!

Drogi Panie,

dziękuję serdecznie za wszystkie miłe słowa, dziękuję zresztą również Panu L. R. (nigdy bym o sobie nie pomyślał jako o "wybitnym przedstawicielu nurtu fotografii z insteresującym tłem" - po prostu uważam, że moneta antyczna jako obiekt niewątpliwie zabytkowy wymaga atrakcyjniejszej nieco oprawy niż stół lub palce). Propozycję zrobienia odcinka NVMMI LOQVVNTVR o silnych i ciekawych kobietach z dynastii Sewerów chętnie podejmę.

Tymczasem pozdrawiam serdecznie

B.A.

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Marzec 2023, 11:22:54 »
, ale z największą sympatią patrzę jednak na Marka. Brawa za bardzo symboliczny rewers. Mam ten typ na oku, ale jeszcze nie trafiłem na odpowiadającej mi jakości* egzempla

Monetę kupiłem właśnie dla tego rewersu. CONCORDIA AVGVSTOR- "ZGODA AUGUSTÓW" i to nie tylko "na papierze", była dość rzadką przypadłością władzy w Imperium Rzymskim. W przypadku zakupu akurat tej monety zadecydowała rozpoznawalność augustów na rewersie.Jestem pewny, że po lewej stoi Lucjusz Werus, a po prawej Marek Aureliusz :).
« Ostatnia zmiana: 23 Marzec 2023, 11:31:12 wysłana przez Ebenezer Cooke »

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Marzec 2023, 21:22:20 »
Tak sobie pokombinowałem ze zdjęciami.
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2023, 21:28:53 wysłana przez Ebenezer Cooke »

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Marzec 2023, 21:42:17 »
Tak sobie pokombinowałem ze zdjęciami.

Cieszę się, że wątek inspiruje do zabaw ze zdjęciami numizmatów. Pańska propozycja kojarzy mi się z takimi zgrzewanymi pocztówkami z bąbelkiem w środku, w którym są jakieś kamyczki, dewocjonalia lub jest to swoisty slab z monetą. No i muszę przyznać, że gdyby takie pamiątki były do zdobycia, to zajmowałbym się jedynie zwiedzaniem :)

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Kwiecień 2023, 23:31:19 »
Taką typowo galerioaeternową fotkę dziś sieknąłem denarom "5 Dobrych Cesarzy". Z pewnością postaram się jeszcze o lepszego denara Nervy i egzemplarze w podobnej patynie (wersje bardziej kolorowe czy mennicze jak u Marka), ale na razie skupiam się na domknięciu podobnego zestawu, ale w sestercach.

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #58 dnia: 02 Kwiecień 2023, 13:45:08 »
Taką typowo galerioaeternową fotkę dziś sieknąłem denarom "5 Dobrych Cesarzy". Z pewnością postaram się jeszcze o lepszego denara Nervy i egzemplarze w podobnej patynie (wersje bardziej kolorowe czy mennicze jak u Marka), ale na razie skupiam się na domknięciu podobnego zestawu, ale w sestercach.

Piękne, szczególnie Marek, będę kibicował w kompletowaniu systerców, choć będzie duuuuużo drożej ;).

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 02 Kwiecień 2023, 19:37:22 »

Piękne, szczególnie Marek, będę kibicował w kompletowaniu systerców, choć będzie duuuuużo drożej ;).

Dziękuję za dobre słowo. Oj tak, jest dużo drożej ale niestety i pieniądze (wyższe a nie astronomiczne) niewiele pomagają, bo dobre, niedłubane (lub leciutko) sztuki po prostu ciężko dostać. Ale skoro mam takiego kibica, to zdradzę, że tym jak kupiłem wymarzony egzemplarz Nervy (wlaśnie czekam na przesyłkę), to najtrudniejsze już za mną i do skompletowania piątki brakuje mi jedynie Hadriana ;)

R E K L A M A
aukcja monet