Aktualności:

• 09 Lutego 2025, 13:12:38

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Aukcje Kunker  (Przeczytany 5341 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafael Nieradikos

• Użytkownik
  • **
Aukcje Kunker
« dnia: 04 Kwietnia 2022, 20:41:13 »
Dzień dobry, pytam o Kunkera bo mają ciekawą ofertę na aukcjach. Jak wygląda z kosztami wysyłki?
Pozdrawiam

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Aukcje Kunker
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2022, 21:19:30 »
Na pewno można przeczytać o tym na ich stronie.
Z obserwacji: koszty wysyłki odgrywają rolę tylko wtedy, jeśli robimy "drobne zakupy" - jak ktoś już wydaje kilkaset, czy kilka tysięcy euro, to tymi 20-50 euro się raczej nie przejmuje...

ZM

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2022, 21:19:59 »
Szczerze to przy ofercie Kunkera z tego tygodnia koszty wysyłki wydają mi się być zupełnie nieistotne 😃

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwietnia 2022, 21:26:10 »
No ale żeby zadośćuczynić prośbie kolegi to proszę:

https://www.kuenker.de/en/information/fuer-kaeufer/sicherer-versand

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwietnia 2022, 22:56:49 »
Szczerze to przy ofercie Kunkera z tego tygodnia koszty wysyłki wydają mi się być zupełnie nieistotne 😃
...no właśnie...
 ;)
ZM

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwietnia 2022, 09:37:01 »
Swoją drogą, skoro już powstał wątek o tej aukcji, to powiem, że się szykuję na spore zakupy jutro. Ktoś jeszcze bierze/brał udział w tej aukcji?

To co Kunker robi z estymacjami to jest aż niesmaczne. Nie ma monety która nie byłaby sprzedana a mniej niż 200% przewidywanej ceny. Potem będzie wielki sukces - 32435% estymacji.

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwietnia 2022, 20:03:47 »
Może ktoś podpowie apropos jutrzejszej aukcji. Czy ta moneta jest dłubana?

Magnencjusz

• Użytkownik
  • **
  • Zainteresowania: Starożytności
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2022, 21:28:31 »
Mało się znam, ale podzielę się wrażeniem- wygląda jakby było poprawiane.
Kawałki które mi się wydają "dziwne" ostrzałkowałem.

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Kwietnia 2022, 11:48:42 »
Abstrahując od tej dłubanej didrachmy, to oglądam sobie tą aukcję od początku i ponownie zastanawiam się jaki jest sens podawania takich estymacji, w sytuacji w której żadna moneta nie jest sprzedawana poniżej estymacji x5, większość x10, a niektóre x20.

Ja rozumiem potem chwaliposty na fejsbuku ale taka postawa jest dla mnie po prostu żenująca.

Pabloss

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwietnia 2022, 12:48:43 »
Abstrahując od tej dłubanej didrachmy, to oglądam sobie tą aukcję od początku i ponownie zastanawiam się jaki jest sens podawania takich estymacji, w sytuacji w której żadna moneta nie jest sprzedawana poniżej estymacji x5, większość x10, a niektóre x20.

Ja rozumiem potem chwaliposty na fejsbuku ale taka postawa jest dla mnie po prostu żenująca.

Estymacje i tak nie mają większego znaczenia, rynek się zmienił i coraz mniej osób zwraca na nie uwagę. Nie za bardzo rozumiem Pana irytację - Kuenker ma takie podejście, a nie inne. Są firmy które w ogóle rezygnują z estymacji i startują od 1 zł, są takie które ustawiają startowe i estymacje znacznie wyżej. Jedno co je łączy to fakt, że aukcja to weryfikuje. Jak towar jest super, to nie ma znaczenia czy startuje od 1 zł/eur czy 10000 eur jeżeli dla rynku moneta jest warta np. 20000 eur. Moim zdaniem (ale to nie jest poparte żadnymi statystykami tylko samą obserwacją) dużo lepszym jest posunięciem dla sprzedającego jest start od niższych kwot, gdyż wzmaga to zainteresowanie. Zawsze znajdzie się grupa osób, które będą chciały kupić okazyjnie, a ostatecznie popłyną w licytacji. Przy wysokiej startowej, ci liczący na okazję są od razu wyeliminowani, wiec grupa licytujących się zawęża. Ale to tak na marginesie.

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwietnia 2022, 12:51:42 »
Irytacja wynika z tego, że jak widzę monetę z estymacją 1000, a która została sprzedana 6 miesięcy temu za 3000 i do tego sam sprzedający podaje proweniencję, to uważam to za chwyt mało elegancki.

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Kwietnia 2022, 13:04:19 »
Ciekawa dyskusja Panowie, bo w istocie mamy do czynienia z pewnym zabiegiem sprzedażowym, polegającym na wykorzystaniu estymacji jako narzędzia. I tutaj moje podejście, nakazuje stwierdzić, że jeśli ktoś na swojej aukcji stosuje takie zabiegi, to nawet się nie zastanawiam specjalnie, rozumiejąc pobudki merkantylne, nad ich sensownością, bo ostatecznie nic mi do tego.

Coś co jednak, z logicznego punktu widzenia jest warte dyskusji, to zasadność samej nazwy estymacja dla takiego zabiegu, bo zdecydowanie bliżej mu do bezpiecznego zakładu, czyli w pewnym sensie ceny minimalnej, gdzie końcowe odchylenie można wytłumaczyć rynkiem (raz pójdzie drożej, raz taniej, ale nie poniżej tego progu). Tymczasem, jeśli estymacja jest potem wielokrotnie większa i pokazuje to statystyka z większości wystawionych przedmiotów, to albo jest to narzędzie, które powinno nazywać się inaczej albo jest to baaaardzo zła estymacja i tak jak prawdopodobnie tutaj, obiekt zarzutów braku powagi.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia moich numizmatycznych profili i galerii monet na:
-Instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/
-CollecOnline https://www.colleconline.com/en/users/16345/luca-romano

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Kwietnia 2022, 15:24:26 »
Z estymacjami często jest tak, że albo to zgadywanka, bo nie ma punktu odniesienia lub to swoista zachęta dla mniej zamożnych klientów, którzy co prawda tego konkretnego egzemplarza nie kupią ale niejako przy okazji coś innego bardziej przystępnego, już tak. I nie jest to tylko jakaś ekstrawagancja Kunkera ale często zwłaszcza w przypadku ładnych i rzadszych monet - pewna prawidłowość. Na aukcjach Romy przecież to też bardzo często się zdarza - np. estymacja 120, końcowa 600 czy estymacja 500 a end na prawie 2k.
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Kwietnia 2022, 15:36:20 »
Oczywiście, wszystko się zgadza. Tylko tutaj w większości przypadków mamy doskonały punkt odniesienia, a poza tym skala zjawiska jest ekstraordynaryjna. ŻADNA moneta nie poszła dotąd w cenie spodziewanej lub poniżej, a 90% to co najmniej estymacja x5. A z tych 90% myślę że 30-40% to jest co najmniej 10 krotność estymacji.

Na Romie to się jakoś kupy trzyma, a tu to jakby ktoś zapomniał przy każdej pozycji zero dopisać do ceny.
Póki co lecą w sumie obce dla mnie tematy, zobaczymy przy republice..

Jeszcze dodam: Kunker bierze 25% młotkowego, nie mało. Chętnie zapłacę ale wolałbym nie być przy tym robiony w konia ceną spodziewaną. Bo oczywiste dla mnie jest, że nikt się takich cen jak podane nie spodziewa. Skoro ja mogę w 30 sekund zrobić szybki risercz na temat każdej interesującej mnie pozycji, to Fritz Rudolf pewnikiem też tak zrobił. I skoro mi wychodzi, że moneta powinna kosztować 2000 to im też powinno. A podają estymację WIELOKROTNIE zaniżoną przez co mam dysonans poznawczy i mnie to irytuje, i sobie narzekam. Koniec tematu :)
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2022, 15:46:17 wysłana przez Booboo »

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Kwietnia 2022, 15:53:10 »
Jeszcze inną kwestią jest to że bardzo często ze względu na to że Kunker jest uważany za dość ekskluzywny dom aukcyjny to i przebitki często są niewspółmiernie wysokie w stosunku do realnej wartości, czyli mówiąc krótko samo kupno monet u Kunkera wpływa na wartość danego waloru dodając mu do historii sprzedaży ten dom aukcyjny.
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

R E K L A M A
aukcja monet