Szanowne Grono Numizmatyczne,
proszę o udostępnienie zdjęć denarów gdańskich Zygmunta Starego bez daty z płaską koroną lub namiar na kogoś, kto mógłby mieć tę monetę. Według Kopickiego jest to R4, podczas gdy nie byłem w stanie znaleźć ani jednej sztuki, oprócz jednej w słabym stanie, którą zakupiłem. Chciałbym spróbować oszacować rocznik/lata wybijania tych denarków na podstawie wizerunku orła/tarczy herbowej. Na razie doszedłem do pewnych wniosków: korona przypomina krojem szelągi gdańskie z lat 1524-1526 jednak z efektem "3D" (widać pałąki, głębie wizerunku), strona z orłem mojej zakupionej monety jest średnio czytelna, jednak jestem w stanie stwierdzić, że orzeł trzyma w ręce miecz, łącząc to z faktem, że pierwsze monety gdańskie z orłem pruskim wybite zostały w 1530 roku, mogę stwierdzić, że może jest to próbna emisja 1530 roku (?!). To są tylko domniemania, jednak według mnie orzeł także nie przypomina wyglądem ani orła z szelągów 24-26, ani późniejszych. Dlatego potrzebuję Waszej pomocy z pozyskaniem większej ilości zdjęć. Zdjęcia mojego denarka dodam, gdy przyjdzie pocztą. Pozdrawiam serdecznie