Wygląda na to, że wszedłem dość przypadkiem w posiadanie rzadkiej i ciekawej odmiany statera z Aspendos przedstawiających dwóch zapaśników. Ciekawej dlatego, że nie jest to zwykły suberat (czy też fourrée?) z epoki tak jak w przypadku drachm, lub też tetradrachm aleksandryjskich, ale wybijany takim samym stemplem poprzez oficjalną mennicę, a nie przez zwykłych fałszerzy...
Znajomy wysłał tą monetę do prof. Awianowicza w sprawie ekspertyzy, i okazuje się, że takich monet wybijano zaledwie około 10% w owych czasach, tak więc jest to naprawdę rzadki okaz.
Moje pytanie jest następujące - czy taka hermetyczna nisza na falsy z epoki jest w ogóle w Polsce aktywna? Czy jest to raczej domena zachodnich krajów gdzie kolekcjonerzy są skłonni bardziej wydawać pięniądze na tego typu okazy? Jeżeli tak, to jaki byście polecili zachodnioeuropejski dom aukcyjny, który zajmuje się tego typu domeną?
Wiem że ten okaz jest warty być może kilka razy więcej niż kwota, którą za niego zapłaciłem, dlatego chciałbym się najpierw spytać tutaj o radę.
Pozdrawiam całe forum!
P.S Zapomniałem zrobić dokładnego zdjęcia rantu, a tam dokładnie widać, że moneta wygląda na posrebrzaną z zewnątrz a w środku jest brąz.