Aktualności:

• 24 Maja 2025, 08:44:15

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Nowy gracz na rynku - II aukcja Numision :)  (Przeczytany 2881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
Nowy gracz na rynku - II aukcja Numision :)
« dnia: 30 Września 2022, 13:52:24 »
Witam,

Zakładam wątek o "nowym" graczu na naszym rynku numizmatycznym.

Firma posługuję się oświetleniem dobrze nam znanym, charakteryzującym się dawaniem efektu żółtawej patyny :)

Firma Numision przeprowadza drugą już aukcję internetową, ma zdaję się także lokal stacjonarny w Warszawie.
W ofercie monety antyczne, w tym (a jakże!) denary Marka Antoniusza i Polska Królewska.

Bez uprzedzeń zapraszam kolegów do przejrzenia oferty i wypowiedzenia się na temat oferowanych monet: https://www.numision.com/auctions

Celowo nie odkopałem wątku http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,12721.255.html , żeby nie było że mam złe zamiary. Poza tym nie handlują przecież na Allegro :)

Na dokładkę, w załączeniu, dodaję interesujący wycinek z regulaminu. Jak ktoś może mi wytłumaczyć o co w nim chodzi to będę wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2022, 13:54:30 wysłana przez Booboo »

Szóstak

• Stały bywalec
Odp: Nowy gracz na rynku - II aukcja Numision :)
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2022, 18:25:29 »
Jak dla mnie regulamin odpychajacy. Jest w nim jednak sens. Chyba mieli do czynienia z częstymi reklamacjami.

Aquilaspqr

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: Wszystko sprzed 1900, ale głównie antyk
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2022, 18:54:41 »
"Jesteśmy jednym z najmłodszych domów aukcyjnych zajmujących się numizmatyką w Polsce. Jest jednak coś, co odróżnia nas od pozostałych firm z tej branży, coś w czym tkwi olbrzymi potencjał rozwoju."

Fajny tekst, taki informujący, wcale nie bełkotliwy.

khubeo

• Gaduła
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2022, 19:05:57 »
Myślę, że dużo zależy od intencji tego zapisu i sposobu jego wykorzystania w praktyce.

numis.jpgNowy gracz na rynku - II aukcja Numision :)

behemot

• Stały bywalec
  • Ja, biedny facet.
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2022, 19:45:44 »
Fajny Punkt ;D

Magnencjusz

• Użytkownik
  • **
  • Zainteresowania: Starożytności
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2022, 20:41:30 »
Fajny Punkt ;D

Mi też się bardzo podoba.
Moim zdaniem warunek VI.1 "wyraźnie stanowi inaczej".

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2022, 23:56:05 »
W mojej ocenie regulamin nie odpowiada powszechnie obowiązującym w Polsce przepisom prawa. Można się tylko zastanawiać, czy pkt VII.4 nie został wprowadzony dlatego, że dom aukcyjny miał świadomość, że balansuje na granicy niedozwolonych klauzul umownych. W praktyce nie jest to jednak chyba aż tak ważne. Wydaje mi się, że sposób w jaki opisano kolejne kroki ewentualnej reklamacji, daje każdemu kto ma doświadczenie w branży antykwarycznej, doskonałą ilustrację tego gdzie pojawią się rafy  :)

Jest to także ciekawe świadectwo psychologiczne. Ciekawe dlaczego renomowane domy aukcyjne nie poruszają w swoich regulaminach problemu fałszerstwa na szkodę kolekcjonerów i dlaczego nie opisują reklamacji jak drogi krzyżowej :)

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2022, 00:03:51 »
Witam,

Zakładam wątek o "nowym" graczu na naszym rynku numizmatycznym.

Firma posługuję się oświetleniem dobrze nam znanym, charakteryzującym się dawaniem efektu żółtawej patyny :)

Firma Numision przeprowadza drugą już aukcję internetową, ma zdaję się także lokal stacjonarny w Warszawie.
W ofercie monety antyczne, w tym (a jakże!) denary Marka Antoniusza i Polska Królewska.

Bez uprzedzeń zapraszam kolegów do przejrzenia oferty i wypowiedzenia się na temat oferowanych monet: https://www.numision.com/auctions

Celowo nie odkopałem wątku http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,12721.255.html , żeby nie było że mam złe zamiary. Poza tym nie handlują przecież na Allegro :)

Na dokładkę, w załączeniu, dodaję interesujący wycinek z regulaminu. Jak ktoś może mi wytłumaczyć o co w nim chodzi to będę wdzięczny.

Z danych na stronie wynika, że dom aukcyjny jest prowadzony przez Marcina Rudnickiego, który jest prezesem zarządu fundacji Centrum Badań Epoki Żelaza (CEBEZ), a więc dokonane mimochodem odwołanie do dawnego wątku jest jakoś uzasadnione.

Bebek2006

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr 122
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2022, 08:47:06 »
Ja bym nic u nich nie kupił.
Primo - mają prawie tylko monety srebrne, które nota bene łatwiej podrobić.
Secundo - dziwny regulamin dot. falsów...
Tertio - patyna na niektórych egzemplarzach .
I last but not least - powiązania z CEBEZ. :scyth:

Pozdrawiam
Karol

cancan

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2022, 11:50:26 »
Moja rada: jeśli nie rozumiem regulaminu, omijam szerokim łukiem.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

R E K L A M A
aukcja monet