Aktualności:

• 07 Października 2024, 18:49:58

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: NGC ogłasza wprowadzenie do użytku nowej skali gradingu - NGCX  (Przeczytany 1820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
JAK KIJEM, TO W MROWISKO!!!!

harpsycho - TPZN 001 - Prezes TPZN w stanie spoczynku

Gilward

• Użytkownik
  • **
  • Zainteresowania: Powstanie listopadowe, WMK, WMG
Odp: NGC ogłasza wprowadzenie do użytku nowej skali gradingu - NGCX
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2022, 14:42:29 »
Bzdura przygotowana pod rynek amerykański. Czas zweryfikuje czy pomysł tam się sprawdzi, wątpię jednak aby został przeniesiony na grunt europejski.
Pozdrawiam,
Bartosz

modsog

• Gaduła
    • Blog o półtorakach
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2022, 14:54:56 »
Bzdura do kwadratu bo nie będzie przecież tylko pełnych ocen: 5/10, 7/10, 10/10. Będą np. 9,8/10. Czyli: "Zostawiamy starą skalę, gdzie 69 to będzie 9,9 ale w nowej formie, żeby zbieracze monet nie czuli się gorsi od zbieraczy komiksów, kart bejsbolowych i tego co tam jeszcze można wsadzić do plastykowej trumienki, opisać numerkiem i sprzedaż 15x drożej"
Nie będę się rozpisywał, pan Chałupski już wspomniał o tym kuriozum: https://zbierajmymonety.blogspot.com/

@Gilward
Myślę, że nie docenia Pan naszych speców od gradingu. Tzn. pośredników bo nasz stricte rodzimy grading to żenada.
Już widzę tytuły aukcji "MAX, TOP POP! 10/10!!!"
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2022, 15:32:40 wysłana przez modsog »
https://poltoraki.blogspot.com/ - blog o półtorakach Zygmunta III Wazy
https://falszywemonety.blogspot.com/ - Zbiór informacji o FAŁSZERSTWACH NA SZKODĘ KOLEKCJONERÓW

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2022, 15:41:24 »
Słusznie Pan zauważa. 10/10, i w ogóle ta skala, to stałe części słownika młodszego pokolenia. Nota bene, ten temat już chyba pojawił się w którymś z wątków na forum a sam ostatnimi czasy natrafiłem na grading, co symboliczne - z całym szacunkiem dla fanów, komiksów (a oprócz tego i innych "wydawnictw"), który właśnie działa w oparciu o tę skalę. Załączam przykład https://www.cgccomics.com/grading/grading-scale/

Pamiętam, kiedy wchodząc w świat numizmatyki po raz pierwszy zetknąłem się dotychczasową skalą, i była ona dla mnie totalnie abstrakcyjna. Oczywiście, jak przy wszystkim, trzeba włożyć trochę wysiłku i wszystkiego można się nauczyć, ale tutaj chwilę to u mnie trwało volens nolens. Obawiam się, że tego typu dalsze skróty, uproszczenia są nieuniknione.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2022, 18:30:02 »
Bzdura do kwadratu bo nie będzie przecież tylko pełnych ocen: 5/10, 7/10, 10/10. Będą np. 9,8/10. Czyli: "Zostawiamy starą skalę, gdzie 69 to będzie 9,9 ale w nowej formie, żeby zbieracze monet nie czuli się gorsi od zbieraczy komiksów, kart bejsbolowych i tego co tam jeszcze można wsadzić do plastykowej trumienki, opisać numerkiem i sprzedaż 15x drożej"
Nie będę się rozpisywał, pan Chałupski już wspomniał o tym kuriozum: https://zbierajmymonety.blogspot.com/

@Gilward
Myślę, że nie docenia Pan naszych speców od gradingu. Tzn. pośredników bo nasz stricte rodzimy grading to żenada.
Już widzę tytuły aukcji "MAX, TOP POP! 10/10!!!"

Oczywiście racja, bo 10 to będzie dzisiejsze MS 70. Ale ludzi, którzy do dzisiaj patrzą na gradingi w ogólności bardzo przez palce, i tak to bawi 😀
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2022, 22:49:19 wysłana przez harpsycho »

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2022, 22:14:12 »
Panowie, tu jest ledwo akceptowana skala Sheldona, która powstała w latach czterdziestych. Zanim na tym forum przyjmie się kosmiczne NGC-X minie pewnie jeszcze dziesięć (nieprzypadkowo) pokoleń  :)

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopada 2022, 23:02:46 »
Zgadzam sie, ze skala Sheldona jest dziś anachronizmem. Przypominam, ze ocena w swoim założeniu była mnożnikiem ceny. Myślę, że czasy się zmieniły i dziś nie jest to takie proste.
Zmniejszenie skali ma jednak więcej sensu.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Gilward

• Użytkownik
  • **
  • Zainteresowania: Powstanie listopadowe, WMK, WMG
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2022, 08:49:39 »
Naszą skalę łatwo byłoby przełożyć jak niżej, ale nie uda się to jeśli mamy do czynienia z czymś takim... 9.9 , 9.8 , 9.7 itd... przecież to jakaś bzdura
10 - st. 1
9 - st. 1-
8 - st. 2+
7 - st. 2
6 - st. 2-
5 - st. 3+
4 - st. 3
3 - st. 3-
2 - st. 4
1 - st. 5
Pozdrawiam,
Bartosz

khubeo

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopada 2022, 09:11:50 »
Myślę, że wprawne oko kolekcjonera wyczynowych MSów z łatwością niuansuje różne wahania, jakie mogą pojawić się pod nieprecyzyjną oceną MS67 czy MS70. Moja MS70 jest wyraźnie ładniejsza od MS70 kolegi! Teraz będzie dokładniej, a regrading pozwoli wychwycić te istotne różnice :) Dziwi mnie, że tylko jedno miejsce po przecinku wprowadzono, ale może to dopiero pierwszy etap...

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2022, 11:28:51 »
Hehehe - już widzę te cenniki:

Piłsudski 9,437 NGCX - 700 zł
Piłsudski 9,489 NGCX - 950 zł...

🙂🙃🙂

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada 2022, 14:59:55 »
Teraz widzę ten niuans:
Skala 1-7 ma stopnie pośrednie (1.5 2.5 3.5 - 7.5); skala 8 ma cztery pod-stopnie 8.0, 8.3, 8.5, 8.8, zaś 9 ma dziesięć dziesiątych (9.1, 9.2 - 9.9) zwieńczonych dziesiątką.
Więc de facto jest to skala 29- cio stopniowa z bardzo silnym akcentem na monety mennicze - 11 stopni.
Wydaje się to rzeczywiście być kolejny krok w stronę komercjalizacji numizmatyki i napędzania cen numizmatów w stanach menniczych. Skala 9-10 opiera się na niuansach, które można jedynie wychwycić na monetach najnowszych. Nie widzę praktycznego zastosowania dla monet bitych bardziej prymitywnymi metodami.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Mad_Tiger

• Stały bywalec
  • Wiem, że nic nie wiem
  • Stowarzyszenie: Jednoosobowe Towarzystwo Kolekcjonera Monet i Banknotów
  • Zainteresowania: Monety i banknoty świata
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Listopada 2022, 17:18:21 »
Skala 1-7 ma stopnie pośrednie (1.5 2.5 3.5 - 7.5); skala 8 ma cztery pod-stopnie 8.0, 8.3, 8.5, 8.8, zaś 9 ma dziesięć dziesiątych (9.1, 9.2 - 9.9) zwieńczonych dziesiątką.

Czy to tak naprawdę coś zmienia?
NGCX 10 / MS 70
NGCX 9.9 / MS 69
NGCX 9.8 / MS 68
...
NGCX 9 / MS 60
NGCX 8.8 / AU 58
...
NGCX 8 / AU 50
...

Kwadratura koła na nowo.

"Tu przyklęka numizmatyk,