Posiadam jedną mapę Elbląga, która jest bardzo znanym przedstawieniem tego miasta z czasów wojen polsko-szwedzkich.
Miedzioryt Matthausa Meriana wydany w 1635 r. w dzieleTheatrum Europaeum. Grafika ukazuje widok miasta Elbląg z lat 30-tych XVII wieku (ukazane fortyfikacje).
Moja rycina ma zabrudzenia powstałe przez zalanie, ale mi to nie przeszkadza.
Przedstawienie Torunia jako rozkładaną panoramę mam z oryginalnego dzieła wydanego w 1727, a będącego kroniką tego miasta. Rycina przycięta, z przedarciem.
Natomiast Gdańsk mam na paru różnych rycinach. Warto tutaj zaznaczyć, że cena takich map jest naprawdę przystępna, bo o ile duże i znane mapy kosztują po kilka tysięcy. To już ryciny częściej występujące, o mniejszych rozmiarach można kupić za 250-500 zł. Mapa Krakowa z poprzedniej wiadomości nie znalazła chętnego, a była wystawiona od 450 zł. Czy kolorowany miedzioryt ukazujący Gdańsk z J.L. Gottfried, Inventarium Sueciae..., wyd. F. Hulsius, Frankfurt n. Menem 1632 o wymiarach 145x83 mm został sprzedany za 286 zł z opłatami.
Grosze głogowskie i krakowskie Zygmunta I Starego z lat 1505-1548 Przymierzałem się do tej ryciny, ale ponieważ posiadam podobną o inych wymiarach (198x146 mm) to w końcu nie licytowałem.

Moim celem był zakup ryciny Meissnera z widokiem Rygi z początku XVII wieku. Czyli z czasów, kiedy Rzeczypospolita bezpowrotnie straciła to miasto.
Natomiast przede wszystkim polecam stronę ze starymi mapami, ale też i zdjęciami bardziej współczesnymi:
https://fotopolska.eu/Elblag/b94930,Panoramy_Elblaga.htmlNie dotyczy to tylko Elbląga, ale można poszukać danych o całym kraju. Mapy są podzielone na okresy czasu.