Aktualności:

• 17 Września 2024, 18:22:37

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Czy tak wypada... ?  (Przeczytany 1609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
Czy tak wypada... ?
« dnia: 26 Listopada 2022, 14:02:45 »
W tym wątku chciałbym poruszyć delikatną sprawę dotyczącą poniższej aukcji:

https://onebid.pl/pl/ksiazki-i-starodruki-t-iger-katalog-trojakow-polskich-kopia/1478898

Opracowanie wykonane zostało w porządku chronologicznym podzielonym na panowanie władców Rzeczpospolitej.

KOPIA katalogu wydrukowana na kredowym papierze, bogato ilustrowany kolorowymi zdjęciami.

Oprawa: twarda
Wydanie: Warszawa, 2008
Stron: 330   
Format: 17 cm x 24 cm

kopia.jpgCzy tak wypada... ?

Przyznam, że ze sporym zaskoczeniem odnotowałem pojawienie się kopii współczesnej literatury na aukcji uznanej firmy.
Zdaję sobie sprawę, że w obiegi ustnieje spora ilość tzw. przedruków, reprintów czy wręcz oprawionych kserokopii.
Jednak zdecydowana większość dotyczy literatury z XIX czy początków XX wieku. Do tego dochodzi znikoma dostępność oryginalnych wydań.

Natomiast tutaj mamy do czynienia z opracowaniem z 2008 roku. Najprawdopodobniej kopia/reprint została wydrukowana na Ukrainie. Od kilku lat pojawia się w ofercie na allegro.

Jakie macie zdanie na ten temat?
Norbert

modsog

• Gaduła
    • Blog o półtorakach
Odp: Czy tak wypada... ?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2022, 14:32:07 »
WCN kiedyś sprzedało wydrukowany katalog półtoraków Adama, który ten im udostępnił online https://wcn.pl/archive/91730
A "najlepsze", że nowsza wersja była w tym czasie dostępna publicznie online 😂
Tak więc nie robi to na mnie wrażenia, aczkolwiek SNMW przegina. Nie znam się ale czy to nie podchodzi pod łamanie praw autorskich?
https://poltoraki.blogspot.com/ - blog o półtorakach Zygmunta III Wazy
https://falszywemonety.blogspot.com/ - Zbiór informacji o FAŁSZERSTWACH NA SZKODĘ KOLEKCJONERÓW

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2022, 17:06:21 »
https://prawokultury.pl/pierwsza-pomoc/287/

"W Polsce autorskie prawa majątkowe wygasają 70 lat po śmierci twórcy (licząc w pełnych latach). Nie oznacza to jednak automatycznie, że w omawianym przypadku nie istnieją prawa wyłączne do utworu. Takie prawa nie zawsze należą też do spadkobierców twórcy. Po pierwsze, są kraje w których ochrona trwa dłużej."

Odnośnie Igera, to zdaje się, że spadkobierców nie było, ale nie minęło jeszcze 70 lat od śmierci, więc pewnie Skarb Państwa mógłby się zainteresować ochroną praw autorskich, które zapewne przejął.
Defende Nos, Christe Salvator - Gedanum, A.D. 1577

Optimus_Prime

• Gaduła
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2022, 17:36:47 »
Nie wiadomo czy T. Iger dysponował prawami majątkowymi i w jakim zakresie. Panowie z WCN są przecież współautorami tej pracy. T. Iger mógł sprzedać te prawa z różnymi formami eksploatacji utworu. Z samej tej aukcji w wyżej wymienionym zakresie nic nie wynika.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2022, 17:54:34 wysłana przez Optimus_Prime »

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2022, 23:42:18 »
Nie wiadomo czy T. Iger dysponował prawami majątkowymi i w jakim zakresie. Panowie z WCN są przecież współautorami tej pracy. T. Iger mógł sprzedać te prawa z różnymi formami eksploatacji utworu. Z samej tej aukcji w wyżej wymienionym zakresie nic nie wynika.

Zgodnie z art. 8 ust. 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych "domniemywa się, że twórcą jest osoba, której nazwisko w tym charakterze uwidoczniono na egzemplarzach utworu". Na egzemplarzu widocznej książki widnieje nazwisko Tadeusza Igera.
Zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych "prawo autorskie przysługuje twórcy, o ile ustawa nie stanowi inaczej".
Zgodnie z art. 17 ustawy o prawo autorskim i prawach pokrewnych "twórcy przysługuje wyłączne prawo do [...] wynagrodzenia za korzystanie z utworu."
Zgodnie z art. 935 Kodeksu cywilnego "w braku małżonka spadkodawcy, jego krewnych i dzieci małżonka spadkodawcy, powołanych do dziedziczenia z ustawy, spadek przypada gminie ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy jako spadkobiercy ustawowemu."

W konsekwencji wiadomo, że Tadeusz Iger dysponował prawami majątkowymi do swojego katalogu, o ile nimi nie rozporządził za życia. Z opisu aukcji wiemy, że jest to kopia katalogu, a nie kolejne wydanie. Kurtyna.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2022, 00:18:13 »
Wywołując ten temat bardziej chodziło mi o wydźwięk etyczny. Czy wypada na poważnej aukcji wystawiać kopię współczesnej literatury. Nie szukałem „haków” ;)
Ciężko mi to wytłumaczyć, ale o ile taka aukcja na allegro nie wzbudziłaby złego odbioru. To już takie oficjalne namaszczenia na aukcji pod szyldem tej czy innej firmy wywołało pewien niesmak.

Pamiętam, że na filmie sprzed dwóch lat na temat literatury numizmatycznej Pan Marciniak wspomniał, że istnieją reprinty nieoficjalne i dodał, że uważa ich sprzedaż za nieetyczne.

Z opisu aukcji wiemy, że jest to kopia katalogu, a nie kolejne wydanie. Kurtyna.

Interesująca kwestia. Czy mam rozumieć, że każdy może zrobić ksero jakiejkolwiek książki i wystawić na aukcji jeśli oznaczy to wyraźnie jako kopia?
Czy dotyczy to tylko nieżyjących autorów?

Panie Julianie, a co jeśli katalog Igera poza nazwiskiem na okładce zawiera jeszcze:
"Katalog ten został opracowany przez zespół Iger, Galus, Kondrat."

Norbert

Optimus_Prime

• Gaduła
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2022, 11:02:26 »
Przez nieuwagę pomyślałem, że to WCN sprzedaje tą książkę, pisałem z tej perspektywy. Proszę, więc mój post zignorować, bo jest bez sensu. Oczywiście, że sprzedawać takiego czegoś nie wypada - kiepsko to wizerunkowo wygląda, legalność tego przedsięwzięcia też jest wątpliwa.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2022, 11:13:27 wysłana przez Optimus_Prime »

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2022, 20:52:00 »

Interesująca kwestia. Czy mam rozumieć, że każdy może zrobić ksero jakiejkolwiek książki i wystawić na aukcji jeśli oznaczy to wyraźnie jako kopia?
Czy dotyczy to tylko nieżyjących autorów?

Panie Julianie, a co jeśli katalog Igera poza nazwiskiem na okładce zawiera jeszcze:
"Katalog ten został opracowany przez zespół Iger, Galus, Kondrat."

Oczywiście nie można sprzedawać kserówek książek, nawet jeśli wyraźnie zaznaczy się, że to ksero. W największym uroszczeniu prawa autorskie wygasają 70 lat po śmierci autora. Jak wiemy od śmierci Tadeusza Igera nie minęło tyle czasu. Rozumiem jednak, że Pana interesuje strona moralna, a nie kodeksowa takiej oferty. Na tak postawione pytanie odpowiedź pewnie będzie bardziej zniuansowana. W mojej ocenie, ale rozumiem, że ktoś może mieć inną:
1) jeśli autor zmarł bezpotomnie,
2) nie rozporządził swoimi prawami autorskimi,
3) nakład wydawcy się wyczerpał,
4) książka jest niszowa i brakuje jej na rynku,
to nie uważam wykonania i sprzedaży takiej kopii za nieetyczne.

Zaznaczam jednak, że nie znam katalogu Tadeusza Igera. Nie wiem czy miał współautorów i czy rozporządził swoimi prawami autorskimi. Na stronie WCN umieszczony jest od dawna katalog kolekcji Tadeusza Igera. Jest więc możliwe, że w jego sprawie działo się coś więcej niż wynika z samej ustawy. Tak więc uważam, że za mało wiem, żeby się wypowiadać na głos w tej konkretnej sprawie, a tym bardziej dokonywać ocen moralnych. Dlatego ograniczyłem się do podania suchych faktów. Bardziej chodziło mi o ostudzenie kategorycznego głosu, który jak się okazało wynikał z pośpiechu.

P.S. Jeśli katalog były autorstwa Igera oraz zespołu WCN, to niewiele w tej sprawie zmienia. Kopia jest kopią. Nieważne czy książki jednego czy trzech autorów. Jeśli T. Iger przeniósł autorskie prawa majątkowe na Panów z WCN, czego nie wiem; to nadal nie wiem czy Panowie z WCN godzili się na wykonanie ksero oferowanego na opisywanej aukcji. Internet tego nie znosi, ale wolę się nie wypowiadać w sprawach o których niewiele wiem  :)

Chalupski

• Gaduła
  • Zbierajmy monety!
    • Zbierajmy monety
  • Zainteresowania: Polskie monety obiegowe
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2022, 22:46:55 »
...nie uważam wykonania i sprzedaży takiej kopii za nieetyczne.

Oj!
Sprzedaż? Naprawdę? Ilu takich kopii?
Na jedną kopię na własny użytek można by jeszcze oko przymknąć, ale na sprzedaż?

Zapraszam na bloga Zbierajmy monety!
https://zbierajmymonety.blogspot.com
Jurek

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2022, 09:43:54 »
...nie uważam wykonania i sprzedaży takiej kopii za nieetyczne.

Oj!
Sprzedaż? Naprawdę? Ilu takich kopii?
Na jedną kopię na własny użytek można by jeszcze oko przymknąć, ale na sprzedaż?

Sprawa jest delikatna, więc chcę pozostać precyzyjnym. Pod czterema warunkami, których Pan nie przytoczył, nie uważam takiej sprzedaży za nieetyczną. (Przy czym nie twierdzę, że to jest przypadek tej książki z aukcji SNMW, bo tego nie wiem.) Rozumiem, że to jest sprzeczne z ustawą, ale rozwiązania ustawowe też można oceniać. Rozumiem też, że nie każdy musi podzielać moją ocenę. Zastanówmy się jednak czyj interes jest chroniony w teoretycznym przypadku, który zaproponowałem?

Chalupski

• Gaduła
  • Zbierajmy monety!
    • Zbierajmy monety
  • Zainteresowania: Polskie monety obiegowe
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2022, 10:05:10 »
Sprawa jest delikatna, więc chcę pozostać precyzyjnym. Pod czterema warunkami, których Pan nie przytoczył, nie uważam takiej sprzedaży za nieetyczną. (Przy czym nie twierdzę, że to jest przypadek tej książki z aukcji SNMW, bo tego nie wiem.)
Jeden z tych czterech warunków, to "2) nie rozporządził swoimi prawami autorskimi," - warunek zwykle bardzo trudny do sprawdzenia.
Rozumiem, że to jest sprzeczne z ustawą, ale rozwiązania ustawowe też można oceniać.  Rozumiem też, że nie każdy musi podzielać moją ocenę.
Oceniać, owszem wolno i należy, co nie oznacza, że nasza negatywna ocena ma nam pozwalać na łamanie prawa. W końcu Dura lex, sed lex.
Zastanówmy się jednak czyj interes jest chroniony w teoretycznym przypadku, który zaproponowałem?
Na to pytanie sam Pan wcześniej odpowiedział
Zgodnie z art. 935 Kodeksu cywilnego "w braku małżonka spadkodawcy, jego krwnych i dzieci małżonka spadkodawcy, powołanych do dziedziczenia z ustawy, spadek przypada gminie ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy jako spadkobiercy ustawowemu."

Mam bardzo negatywny stosunek do prób czerpania korzyści majątkowych z cudzych praw, w tym autorskich praw osobistych i majątkowych.
Zapraszam na bloga Zbierajmy monety!
https://zbierajmymonety.blogspot.com
Jurek

khubeo

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2022, 10:12:31 »
Jeśli można się wtrącić, czym innym jest kserowanie i sprzedawanie kolejnych egzemplarzy, a czym innym sprzedaż jednej kopii np. wchodzącej w skład biblioteczki po numizmatyku, przynajmniej z etycznego punktu widzenia.

kotek555

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2022, 13:04:42 »
Witam, Autorem katalogu jest Tadeusz Iger, a to że redagował zespół nie ma w tym wypadku większego znaczenia. Z mocy ustawy (o ile Tadeusz Iger nie sporządził w tym temacie testamentu) właścicielem praw autorskich jest Urząd Miasta Opole. Jeżeli wydawcy tej "kopii" mają zgodę Urzędu Miasta lub testamentowych spadkobierców, to wszystko jest OK! Jeżeli nie, to odpowiedzialność nie tylko moralna..
O tym pewnie wszyscy wiecie..
https://nto.pl/kolekcja-trojakow-tadeusza-igera-trafi-do-muzeum-slaska-opolskiego/ar/4610071
Tu ciekawostka nie związana z tematem ze wskazaniem na "prawa autorskie"...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czerwone_maki_na_Monte_Cassino
                          pozdrawiam

OpenArtis

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2022, 15:03:16 »
Dzień dobry,

pozycja została już z Aukcji wycofana i zostanie zwrócona komitentowi.

Pozdrawiam
Grzegorz Turoń
SNMW

https://aukcje.snmw.pl/

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2022, 20:14:39 »
Panie Grzegorzu, brawo za decyzję :)