Aktualności: .

• 02 Październik 2023, 17:14:45

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Trojaki NOT in Iger  (Przeczytany 2565 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

khubeo

• Stały bywalec
Odp: Trojaki NOT in Iger
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Lipiec 2023, 14:00:21 »
A to LO i zarys jakby ósemki poniżej, to nie jest po prostu to samo, co piętro wyżej?

Chalupski

• Gaduła
  • Zbierajmy monety!
    • Zbierajmy monety
  • Zainteresowania: Polskie monety obiegowe
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Lipiec 2023, 14:09:26 »
A to LO i zarys jakby ósemki poniżej, to nie jest po prostu to samo, co piętro wyżej?
To możliwe. Czyli do wybitej monety leżącej na stemplu awersu ponownie przyłożono lekko obrócony stempel rewersu i walnięto raz jeszcze.

Zapraszam na bloga Zbierajmy monety!
https://zbierajmymonety.blogspot.com
Jurek

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Lipiec 2023, 23:33:28 »
 :) Dobre pytanie, ale wątpliwa moja odpowiedź: może to "duch" tego "PO" ale trochę dziwnie rozmyty?
Linijkę niżej wydawałoby się, że na "F" jest też "duch" kółka od dziewiątki a obok kropki "duch" górnego kółka ósemki... :-\
Niestety i przez lupę i przy różnych kątach światła nic sensowniejszego nie dostrzegłem.
PS. Sorry, odpowiedziałem bez aktualizowania i nie czytając ostatnich dwóch postów :) :)
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2023, 00:01:01 wysłana przez Phoenix »

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Lipiec 2023, 18:37:07 »
 :) Przedstawiam do dyskusji inny trojak olkuski, ten z roku 1588.
Niby z portretu ("średnia głowa") i inskrypcji awersu kwalifikowałby się jako O.88.9.b, ale na jej końcu nie ma "rusztu", który tę odmianę wyróżnia...
Jako O.88.8 też nie, bo i nie ten portret ("mała głowa") i nie ma inskrypcji awersu z "PO".
Z portretu jeszcze mógłby ewentualnie pretendować do O.88.7 (R6), ale oczywiście brakuje mu "CR" na końcu napisu.
Ma ktoś z Kolegów lepszy pomysł? :-\
Pomocy, Rodacy, gromko wołam...

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Lipiec 2023, 16:28:34 »
 :) Jest jednak pozycja 422 w katalogu Kopickiego "Monety ZIIIW", która odpowiada moim zdaniem powyższej monecie: kryza portretu dzieli inskrypcję dokładnie taką jakiej szukamy
.SIG.III.D.G.-REX.PO.M.D.L. i nawet kropki po D.G. nie brakuje. Natomiast brakuje, jak trzeba "rusztu" na końcu napisu.
Również i rewers pasujący: Inicjały I-D są obok a nie nad herbem Przegonia, a interpunkcja złożona z krzyżyków.
Można zaryzykować stwierdzenie. że moneta odpowiada Iger O.88.9, ale wyjątkowo rzadką ze względu na zgubiony "ruszt"... :D

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Lipiec 2023, 23:17:44 »
 :) Nie ma sprzeciwów, więc idźmy dalej.
Wygląda na to, że w roku 1589 w Olkuszu trojaków bez herbu ruszt już nie bito.
Katalog Igera wyróżnia dwie końcówki awersu MDL lub MDLIT.
W sumie cztery odmiany: dwie z rusztem poziomym i dwie z rusztem pionowym.
A gdzie proszę zaliczymy tego odmieńca? ;D

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Lipiec 2023, 16:22:14 »
 :) Na olkuskich trojakach z roku 1590 "ruszt" leży zwykle grzecznie poziomo na końcu inskrypcji awersu.
Czy aby zawsze? Spróbujmy go znaleźć na poniższym numizmacie...

heniek151

• Stały bywalec
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Lipiec 2023, 17:43:11 »
Ruszt w koronie, korona na Ruszcie:)
הוֹי הָאֹמְרִים לָרַע טוֹב וְלַטּוֹב רָע שָׂמִים חֹשֶׁךְ לְאוֹר וְאוֹר לְחֹשֶׁךְ שָׂמִים מַר לְמָתוֹק וּמָתוֹק לְמָר (Iz. 5,20)

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Lipiec 2023, 09:25:45 »
 :) Celna riposta!
Sugerowałbym, że jednak chyba ruszt w koronie, bo o ile mi wiadomo najpierw nabijano portret a potem dopiero układano inskrypcję tylko rzadko lądując na koronie z jakąś literą, czy jak tu herbem.
Odwrotnej sytuacji, czyli że korona czy część portretu zostały nabite na istniejącej już inskrypcji nigdy jeszcze nie widziałem.

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Sierpień 2023, 16:19:22 »
 :) Poznań czy Bydgoszcz oto jest pytanie. Problem atrybucji już wiele razy poruszany, zwłaszcza, że moneta nie aż tak rzadka to chętnie w opisie sprzedający o niej piszą "Trojak Bydgoszcz 1598 Bez Litery B Not In Iger RRR" co oczywiście nie jest pozbawione liczenia się z uatrakcyjnieniem pekuniarnym wystawionego numizmatu...
https://allegro.pl/oferta/trojak-bydgoszcz-1598-bez-litery-b-not-in-iger-rrr-14056256964
Moneta sprzedała się dziś moim zdaniem zaskakująco tanio, bo nawet w katalogu Kopickiego ZIIIW jest wyceniona na R-2 (poz. 572) ciągle jeszcze przypisywana do Poznania.

A jak jest z Igerem? To prawda, że pozycji tej w katalogu drukowanym nie znajdziemy. A więc w zasadzie NOT in Iger.
Jest jednak w zbiorze elektronicznym trojaków Igera na stronie WCN jako pozycja poznańska P.98.5.a a nawet doszukamy się tam wariantu (błędnie opisanego) z inskrypcją GORS(!) ARG/.TRI.R.PO.
Powinien odpowiadać P.98.5.b
Jeśli wyjdzie nowe wydanie katalogu (mam nadzieję) to może i atrybucja zostanie skorygowana :-\
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2023, 16:21:41 wysłana przez Phoenix »

R E K L A M A
aukcja monet