Aktualności: Głosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zakończone! Gratulacje dla wszystkich zwycięzców!

• 06 Grudzień 2023, 12:45:30

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Szóstaki polskie  (Przeczytany 4473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Optimus_Prime

• Gaduła
Odp: Szóstaki polskie
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Marzec 2023, 22:07:07 »
Głowa króla jest ewidentnie podwójnie odbita. Zastanawia mnie tylko dlaczego pozostałe litery na rewersie i awersie są poprawnie odbite.
Nieraz trudno domyśleć się jako pewne dobrze złożone podwójne bicia mogły powstać, to jest jedno z nich. Jest to wypadkowa obrotu krążka i jego nachylenia.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Kwiecień 2023, 18:01:10 »
Łukaszu, pewnie znasz, ale może nie natrafiłeś na zdjęcia. W każdym razie ten egzemplarz mimo podwójnego bicia, szczególnie widocznego na rewersie czego skutkiem jest GRS zamiast GROS, na pewno zasługuje na pokazanie ze względu na wyraźny portret. Nity w zbroi są chyba rzadkością.

Lwów.jpgSzóstaki polskie
Norbert

Szóstak

• Stały bywalec
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Kwiecień 2023, 19:00:09 »
Jak na awersie Lwowiaka powstały te strugi metalu? Pęknięcie stempla?

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Kwiecień 2023, 19:59:22 »
Wygląda na pęknięcie stempla. Mógł nawet pęknąć w momencie bicia powodując podwójne bicie.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Kwiecień 2023, 16:34:36 »
 :) Wyjątkowy piękniś i to jeszcze bez nominałów!
Wiemy za ile został sprzedany?

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Kwiecień 2023, 19:26:23 »
Akurat w przypadku szóstaków lwowskich z tego rocznika, to monety z nominałem pod koroną występują rzadziej. Większość znanych egzemplarzy nie ma cyfr;)

Nie zapisałem kwoty, ale było ponad dziesięć, chyba tak bliżej 12. W każdym razie doceniony szóstak
Norbert

Phoenix

• Stały bywalec
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Kwiecień 2023, 22:31:32 »
 :) Chyba 10-12 k?

Optimus_Prime

• Gaduła
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Kwiecień 2023, 23:18:48 »
Łukaszu, pewnie znasz, ale może nie natrafiłeś na zdjęcia. W każdym razie ten egzemplarz mimo podwójnego bicia, szczególnie widocznego na rewersie czego skutkiem jest GRS zamiast GROS, na pewno zasługuje na pokazanie ze względu na wyraźny portret. Nity w zbroi są chyba rzadkością.

Lwów.jpgSzóstaki polskie

Dziękuję za zdjęcie. Nie trafiłem na nie, bo ostatnio rzadziej sprawdzam violity, więc tym bardziej dziękuję za czujność. Jak już słusznie podkreślono widać ładnie pęknięcia stempla, a podwójne bicie jest dość dobrze złożone. Jeśli chodzi o odmiany to tutaj nie ma białego kruka, ale ciągle poruszamy się na górnej półce.

Zwracam uwagę przy okazji na nigdy nieodnotowany w handlu rewers z "ozdobnikiem" i nominałem. Moneta ze zbiorów MNW (jeden egzemplarz).

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Kwiecień 2023, 08:13:35 »
Co do ozdobnika to moneta ewidentnie albo była bita na krążku innej monety lub jest to podwójne bicie. ;) Przy Pogoni można dostrzec dół korony i chyba na jeźdźcu zarys nominału.  Zresztą w napisie otokowym również widać pewne ślady.
Dlatego do „ozdobnika” bardziej podchodziłbym jako do elementu, który powstał pod wpływem w/w możliwości. Przy tym stanie wybicia trzeba być ostrożnym.

Natomiast sam szóstak dzięki temu jest bardzo ciekawy, bo jeśli w trakcie bicia doszło do przekręcenia krążka to mamy okazję zobaczyć jak ostateczny docisk stempla zasłonił wcześniejsze odbicie. Ale też w paru miejscach zostały fragmenty pierwszego docisku.
Chyba, że jest to pierwsza możliwość, wykorzystanie krążka z wcześniej wybitą monetą.
Jednak nawet z taką możliwością, jak widać i tak pozostały ślady.

Pozostaje kwestia, który element stał się ozdobnikiem? ;)
Norbert

Optimus_Prime

• Gaduła
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Kwiecień 2023, 15:26:14 »
Obecność ozdobnika nie wyklucza podwójnego bicia. Ani podwójne bicie nie przekreśla istnienia nowej odmiany. Co do krążka innej monety... nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją na szóstakach, więc taka śmiała teza wymagałaby szerszego uzasadnienia np. pokazania egzemplarza szóstaka lub orta lwowskiego wybitego na innej monecie. Pytanie jakiej skoro szóstaki lwowskie mają indywidualną ordynację menniczą co z natury dyskwalifikuje zgodność takiej przebitki z ordynacją. Moim zdaniem to jest odrębny stempel z nominałem. Ozdobnik jest o tyle prawdopodobny, że podobne występują też na części ortów lwowskich, więc jego obecność byłaby spójna z pewnym zwyczajem praktykowanym mennicy lwowskiej.

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwiecień 2023, 17:58:12 »
Nigdy nie wiemy czy jakiś szóstak nie został odbity zbyt lekko. I krążek został ponownie podłożony. To miałem na myśli pisząc, że ten szóstak „mógł być bity na krążku innej monety”.

Czy tak było, czy zwyczajnie doszło do przekręcenia blaszki przy podwójnym biciu jest jedynie ciekawym przykładem - jak dawniej młotem uderzano. ;)
W każdym razie stan wybicia uniemożliwia jednoznaczne stwierdzenie, że tam był ozdobnik. Jedynie można przypuszczać, ale z mocnym zaznaczeniem znaku zapytania. Inaczej nasze słowa będą jak marketing pewnej firmy, znanej z górnolotnych wymysłów. ;)
Norbert

Optimus_Prime

• Gaduła
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Kwiecień 2023, 13:31:15 »
Rozumiem te obawy, ale ich nie podzielam, więc zostańmy przy swoich zdaniach. Może kiedyś wyskoczy egzemplarz jednoznaczny, który potwierdzi lub zaprzeczy stawianym przez nas tezom.

Bebek2006

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr 122
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Czerwiec 2023, 11:53:44 »
Witam,
Czy mogę liczyć na pomoc kolegów również z tymi szóstakami?
Jakie to numerki katalogowe, czy jest wśród nich coś rzadkiego?
Pozdrawiam
Karol

Bebek2006

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr 122
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Czerwiec 2023, 11:54:22 »
2
Pozdrawiam
Karol