Aktualności:

• 06 Października 2024, 13:24:06

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Kontramarka vs Kontrmarka  (Przeczytany 1550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
Kontramarka vs Kontrmarka
« dnia: 30 Grudnia 2022, 15:06:58 »
Podczas tworzenia słownika TPZN napisałem następujące hasło:
Kontrasygnatura, Kontrmarka, Kontramarka: Znak, nie będący częścią oryginalnego i oficjalnego rysunku monety, nabijany na gotowej monecie w celu np. zalegalizowanie obiegu obcej monety w innym kraju lub jako element walki politycznej z oficjalnym ustrojem. Kontramarki były często używane jako znaki na monetach obcych lub wycofanych z obiegu w celu uczynienia z nich pieniędzy zastępczych i dominialnych.

Biorąc udział w dyskusji na temat kontramarek na groszach praskich, zacząłem się zastanawiać nad zastępczym użyciem słów „kontramarka” i „kontrmarka”.
Google automatycznie przekierował moje poszukiwania w stronę „kontramarki”.
Słownik PWN nie notuje hasła „kontrmarka”.

Czyżby jednak „kontrmarka” była wyjęta z żargonu?
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2022, 11:39:41 wysłana przez cancan »
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Chalupski

• Gaduła
  • Zbierajmy monety!
    • Zbierajmy monety
  • Zainteresowania: Polskie monety obiegowe
Odp: Kontramarka vs Kontrmarka
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia 2022, 18:54:35 »
Kontramarka - to określenie stosowano i dla innych monetopodobnych żetonów.
Pisałem o tym kiedyś na blogu:
Na inną ciekawostkę natrafiłem w książeczce Stanisława Broniewskiego "Igraszki z czasem czyli minione lata na cenzurowanym". W rozdziale poświęconym między innymi teatrom krakowskim autor opisał proceder, dzięki któremu niemajętni studenci mieli możliwość zapoznawania się z kilkuaktowymi przedstawieniami teatralnymi. Kupowano jeden najtańszy bilet, który kosztował 30 centów (halerzy). Tyle, co trzy obiady w studenckiej garkuchni.  Dalej, słowami S. Broniewskiego
...lojalni obywatele, posiadający legalne bilety, gdy wychodzili z budynku w czasie antraktu, dostawali rodzaj żetonów zwanych "kontramarkami". Akademicy odstępowali sobie wzajemnie owe kontramarki i w ten sposób za jedną wejściówkę każdy oglądał przynajmniej jeden akt, po czym schodzili się razem na Plantach i uzupełniali sobie nawzajem treść akcji. Portierzy wyłapywali często takich gości legitymujących się wypożyczonym żetonem i wyrzucali ich ze słowami "nie zawracaj pan kontramary"...
Kiedy to przeczytałem, przypomniałem sobie, że chyba mam w którejś szufladzie miedziany żeton, który może być taką "kontramarą".

Hiszpańską, co prawda, ale może i w Madrycie trzeba było uciekać się do tego sposobu kontrolowania widzów wychodzących na przerwie na świeże powietrze.
Nie zanotowałem kiedy i gdzie ten żeton zdobyłem. Zaciekawił mnie kiedyś widocznie i bardzo dobrze, bo w połączeniu z informacją o zwyczajach krakowskich studentów z końcówki XIX wieku stał się jeszcze bardziej interesujący.

Zapraszam na bloga Zbierajmy monety!
https://zbierajmymonety.blogspot.com
Jurek

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2022, 19:19:50 »
Hasło w słowniku zostanie poprawione.

A, idąc za ciosem, czy "kontrasygnatura" jest używanym określeniem?
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 19:22:05 wysłana przez cancan »
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

behemot

• Stały bywalec
  • Ja, biedny facet.
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2022, 20:24:26 »
W niemieckim slowniku numizmatycznym ( https://mgmindex.de/index.php?title=Gegenstempel ) jest "kontermarke" wymieniona jako synonim od "gegenstempel" = w doslownym tlumaczeniu jako stempel przeciwny ( Znaczek) .Drugim synonimem od "schlagstempel" jest "schlagmarke"= znak stempla , ale doslownie znaczek nabity.

"Zahlreich treten G. auf den Groschen-Münzen auf (z. B. auf Prager, Meißner oder hessischen Groschen), da diese in ihrem Silbergehalt und damit im Wert schwankten"
= .Gegenstempel pojawja się licznie na groszach (np. na groszach praskich, meissnerowskich czy heskich), gdyż wahały się one pod względem zawartości srebra, a tym samym wartości.

Kontrasygnatura to po prostu np. przy podpisywaniu umowy , czy w rzadzie podpisanie aktu parlamentarnego wymagane jest podpis obydwu stron : jeden kröla ( lub partii, prezydenta ) wnoszacego akt to sygnatura- drugi potwierdzajacy lub zgadzajacy ( np. opozycji to kontrasygnatura ) . tak przynajmniej to bylo za czasöw kröla swieczka  ;D

Chalupski

• Gaduła
  • Zbierajmy monety!
    • Zbierajmy monety
  • Zainteresowania: Polskie monety obiegowe
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2022, 22:21:24 »
tak przynajmniej to bylo za czasöw kröla swieczka

Teraz też tak jest. Konstytucja RP, art. 144

Prezydent Rzeczypospolitej, korzystając ze swoich konstytucyjnych i ustawowych kompetencji, wydaje akty urzędowe.
Akty urzędowe Prezydenta Rzeczypospolitej wymagają dla swojej ważności podpisu Prezesa Rady Ministrów, który przez podpisanie aktu ponosi odpowiedzialność przed Sejmem.
Zapraszam na bloga Zbierajmy monety!
https://zbierajmymonety.blogspot.com
Jurek

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Grudnia 2022, 02:49:01 »
Kontramarki na monetach są dosyć częstym zjawiskiem. Spotykałem już takowe na tetradrachmach ateńskich, czy tych Aleksandra Wielkiego. W polskiej numizmatyce chyba najsłynniejszym zjawiskiem są zachodnie monety z "sum neapolitańskich" Bony opatrzone kontramarkami Zygmunta Augusta. Jak wiemy, obiekty te są pożądane i osiągają zawrotne ceny. Bardzo ciekawym obszarem kolekcjonerskim mogą stać się liczne kontramarki na talarach Marii Teresy, używanych w wielu obszarach świata jako monety handlowe. Podobnie rzecz może wyglądać w przypadku kontramarek na groszach praskich i innych. Każdy zbieracz musi tu dla siebie zdefiniować to, co uważa za interesujące. Leksykalnie nie mam problemu z pojęciem "kontramarka" i nie zastanawiam się, czy jest to termin żargonowy. Prawdopodobnie po 33 latach w Niemczech odbieram to jako tłumaczenie słowa "Gegenstempel", które jako takie nie budzi w nikim żadnych wątpliwości 🙂🙂🙂
JAK KIJEM, TO W MROWISKO!!!!

harpsycho - TPZN 001 - Prezes TPZN w stanie spoczynku

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Grudnia 2022, 04:58:49 »
Po angielsku „countermark”.

Chodziło o słowo „kontrmarka”, „kontrAmarka” jest prawidłowa - Marku.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Grudnia 2022, 11:16:59 »
Aha, rozumiem teraz. Po prostu w pierwszym wpisie dwa razy z rzędu użyłeś słowa "kontramarka" 🙂
JAK KIJEM, TO W MROWISKO!!!!

harpsycho - TPZN 001 - Prezes TPZN w stanie spoczynku

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudnia 2022, 11:40:37 »
Autocorrect. Poprawione :)
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus