Aktualności:

• 14 Września 2024, 02:11:56

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wiosennny sezon łowiecki 2023  (Przeczytany 21346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bebek2006

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr 122
Odp: Wiosennny sezon łowiecki 2023
« Odpowiedź #180 dnia: 20 Kwietnia 2023, 21:55:15 »
Fajna monetka...
Z tego co mi wiadomo, to psy były bardzo popularne (i pożądane) w czasach republik, stąd też pewnie są często umieszczane na monetach i innych artefaktach. Ogólnie większość zwierząt domowych w tamtych czasach stanowiły właśnie one, oprócz psów popularne były także rozmaite ptaszki. Koty były rzadkością i zaczęły się pojawiać w Romie dopiero po zdobyciu Egiptu, w późniejszych latach (ok. w czasach follisowych) zdołały jednak dorównać popularnością psom.  ;)
Pozdrawiam
Karol

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #181 dnia: 23 Kwietnia 2023, 12:02:14 »
W nawiązaniu do tematu psa, znalazłem ciekawy artykuł na temat psów w starożytnym Rzymie. Jest też w nim mowa o psach odnalezionych w Pompejach, w tym fotografia odlewu psa, który zginął uwięziony na łańcuchu.

https://imperiumromanum.pl/artykul/pies-w-starozytnym-rzymie/

Z innej beczki, nowe trafienia wiosenne.
Ładny sesterc Gordiana III.

Gordian III, sestertius, mint Rome, ad. 240, obv. IMP CAES M ANT GORDIANVS AVG, bust right, laureate, cuirassed and draped, rev. CONCORDIA AVG, Concordia seated left, holding patera and double cornucopiae; S-C below, 19.23 g, RIC 268, Banti 23;

Antoninian Aureliana z ciekawym oznaczeniem w odcinku składającym się z półksiężyca i litery A.

Aurelianus, antoniniani, mint Cyzicus, officina 1, issue 7, phase 2, autumn 272 – early 273, obv. IMP C AVRELIANVS AVG, bust right, radiate, cuirassed (bust code B1), rev. RESTITVT ORBIS, reverse mark –/–//(crescend and A), Female figure stg. r., crowning Emperor in military dress stg. l., holding spear (or long sceptre) in l. hand, 5 ex cited, 3,76 g, 23 mm, RIC1st 347, Ric temp #2972;

Antoninian Probusa z mennicy Rzymskiej. Na stronie probuscoins.fr nie znalazłem niestety oznaczenia mennizy RZ w odcinku. 

Probus, antoninianus, Rome mint, officina 1, issue: 2, obv. IMP CM AVR PROBVS AVG, Radiated and draped bust of Probus seen from 3/4 (Bastien bust code: A), rev. VIRTVS AVG /-//RZ, Mars naked and helmeted, walking right, carrying trophy on left shoulder and spear in right hand. (Type A), , R2, 3,72 g, 23 mm, RIC 226 var, MPR 107.

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #182 dnia: 23 Kwietnia 2023, 12:10:33 »
Pamiętam ten artykuł :) Warto przeczytać. Zresztą nie tylko ten tekst.

Gordian mam wrażenie, że z każdym zdjęciem wygląda coraz lepiej. Tutaj już naprawdę znakomicie. I detal i stan i kolory się zgadzają. Znając szersze okoliczności mogę powiedzieć, że zakup jest nie tylko dobry a wręcz znakomity.

Aurelianus arcyciekawy. Wcześniej albo w ogóle takiego nie widziałem albo nie zwróciłem uwagi.

Probus to, niezależnie od potencjalnej rzadkości, po prostu piękna sztuka a całość zakupów godna pochwały.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #183 dnia: 23 Kwietnia 2023, 12:27:11 »

Antoninian Aureliana z ciekawym oznaczeniem w odcinku składającym się z półksiężyca i litery A.

Szkoda, że nie ma możliwości dodawania swoich monet do bazy danych, bo ten egzemparz jest najładniejszy ze wszystkich 5 notowanych sztuk i na pewno byłby monetą flagową dla tego typu.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2023, 12:37:09 wysłana przez Ebenezer Cooke »

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #184 dnia: 23 Kwietnia 2023, 15:58:25 »

Szkoda, że nie ma możliwości dodawania swoich monet do bazy danych, bo ten egzemparz jest najładniejszy ze wszystkich 5 notowanych sztuk i na pewno byłby monetą flagową dla tego typu.

Bardzo dziękuję Kolegom za miły odzew. W czasie aukcji zależało mi szczególnie na tym egzemplarzu Aureliana z Cyzicus. Odnosząc się do postu Łukasza, awersy z takim większym i pełniejszym popiersiem występuje na emisjach z Cyzicus. Wyraźnie różni się od portretów późniejszych, bardziej typowych.
Zdjęcia Gordiana III dość dobrze oddają jego faktyczne kolory. W zależności od oświetlenia za każdym razem wychodził inaczej.

Thorgal76

• Stały bywalec
« Odpowiedź #185 dnia: 08 Maja 2023, 15:22:06 »
W takim razie i ja się pochwalę upolowana zdobyczą. To było takie ciche marzenie, żeby położyć jego monetę obok Cezara. BRVTVS
brutus.jpgWiosennny sezon łowiecki 2023

Barnaba

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 09 Maja 2023, 09:37:39 »
W takim razie i ja się pochwalę upolowana zdobyczą. To było takie ciche marzenie, żeby położyć jego monetę obok Cezara. BRVTVS

Bardzo ładny i interesujący nabytek. Gratulujemy!

Barnaba

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 09 Maja 2023, 09:39:21 »
Z innej beczki, nowe trafienia wiosenne.

Bardzo ciekawe nabytki, zwłaszcza piękny i rzadki antoninian Probusa z Rzymu. Gratulacje!

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #188 dnia: 09 Maja 2023, 09:45:54 »

Przede wszystkim gratuluję spełnienia marzenia, a (przy okazji :P) sama moneta bardzo ciekawa i ładna ;)
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

Thorgal76

• Stały bywalec
« Odpowiedź #190 dnia: 09 Maja 2023, 10:32:16 »
Dziękuję pięknie. Swoją drogą, ciekawe jest jej zestawienie z monetą idów marcowych, ta sławiąca republikę (libertas, pochód konsula z liktorami), a tamta w iście imperatorskim stylu. Ciekawe tez, ze to właśnie ta dwójka (Brutus i Cezar) używa jedynie cognomemu do podpisu. Troszkę jak „Siara, i wszystko jasne)  ;)

Bebek2006

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr 122
« Odpowiedź #193 dnia: 09 Maja 2023, 12:49:37 »
Fajny denarek... tym fajniej pewnie prezentuje się razem z Julkiem. :D
Pozdrawiam
Karol

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #194 dnia: 09 Maja 2023, 15:42:29 »

Gratuluję ciekawej monetki i zachęcam do częstszego pokazywania nabytków ;) jestem laikiem jeżeli chodzi o Republikę. Moim zdaniem ten denar jest ciekawy z kilku powodów. Mamy na awersie Libertas symbolizującą wolność. Na rewersie konsul pomiędzy liktorami, a zatem urząd związany z Republiką, wybierany kadencyjnie. Do tego Brutus, który 10 lat później bierze udział w zamachu na Cezara broniąc (w założeniu) Republiki przed tyranem, wcześniej także sprawującym urząd konsula, a później obwolanym dyktatorem dożywotnim. Ile może taka mała monetka treści pomieścić.

R E K L A M A
aukcja monet