U mnie wygląda to tak (a kapsle w przyjemny sposób unifikują różne rozmiary i kolory monet, tworząc spójną kolekcję):
I teraz już widać, do czego miały słuzyć te łacińskie sentencje. Ciekawie to wygląda.
Generalnie podział miał być na sześć części. Tylko problem jest z szóstą, syryjsją, Serwerów, bo nie mogę znaleźć żadnej sentencji o pieniądzach po łacinie z tego okresu...
Siedzi mi też to wyzwanie w głowie, ale póki co bez efektów
Zastanawiałem się nad czymś związanym z antoninianami przy okazji reformy, ale nie dotarłem póki co do tekstów po łacinie, które mogłbyby za taką sentencję posłużyć. Jak na coś wpadnę to postaram się pomóc i życzę znalezienia jeszcze wcześniej. W sumie nie musi być szybko, bo to te poszukiwania to też ciekawa przygoda
PS1 Myślę, że rozważał kolega różne metody zamieszczenia napisów, m.in. odręczne pismo piórem na karteczkach. Ciekaw jestem czy to wybór z uwagi na upodobania, czy bardziej praktyczne kwestie, że są to bardziej "współczesne" wydruki a nie na przykład stylizacja bardziej vintegowa jak w mojej ocenie sama szkatułka.
PS2 Proszę powiedzieć co to za model tego gabineciku/szkatułki. Swego czasu sporo ich oglądałem i chyba kojarzę model, ale tylko z widzenia
Jest i pierwsza legionówka. Celowo nie napalałem się na jakieś wybitne stany, bo cały czas mam "traumę" jak sobie pomyślę o naszej rodzimej mennicy produkującej tęczowe patyny.
Co do brązu korci żeby jeszcze go gdzieś tam próbować polepszyć, ale poza lekkim moczeniem w destylowanej wodzie raczej nie będę dłubać
Raczej od moczenia detalu nie przybędzie
Fajna świątynia/drzwi do świątyni/być może jeszcze coś innego. Co to dokładnie za obiekt?
Co do Antoniusza, to na pewno fajna sztuka z uwagi na historię i chyba właśnie taki egzemplarz z tradycyjnym przesunięciem, gorszym biciem i nieco zjechany, jest ciekawszy z uwagi na swoją reprezentatywność dla tego typu.