Aktualności:

• 13 Stycznia 2025, 00:53:02

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wiosennny sezon łowiecki 2023  (Przeczytany 25785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
Wiosennny sezon łowiecki 2023
« dnia: 07 Stycznia 2023, 14:56:30 »
Jako że zima nas łaskawie ominęła (temperatura aktualna w cieniu 10 st. C), otwieram od razu sezon wiosenny...

Na początek roku taki miły pieniążek Maksymiana Herkuliusza z Siscii. Kombinacja popiersia konsularnego, legendy IMP C MAXIMIANVS P AVG oraz rewersu z Jowiszem sprawia, że jest to wyjątkowo miły i pożądany dodatek do kolekcji...
...mała rzecz, a cieszy!

Zenon M

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
Odp: Wiosennny sezon łowiecki 2023
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2023, 15:31:13 »
Jako że zima nas łaskawie ominęła (temperatura aktualna w cieniu 10 st. C), otwieram od razu sezon wiosenny...

Dziś na termometrze -3 i 2 godz odśnieżania, więc nie wierzę w tę wiosnę :).

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2023, 23:11:43 »
Takiego zakończenia zimy w pierwszym tygodniu stycznia jeszcze nie widziałem :) Zdaje się, że kalendarzowa ledwie się rozpoczęła, ale choć miałem jeszcze sporo nabytków z końca roku, nie będę bardzo mocno protestował, bo może dzięki temu wątek bardziej się rozhula.

PS Ale jak coś to z życzeniami na Wielkanoc jeszcze się wstrzymajmy ;)
Gorąco zachęcam do odwiedzenia moich numizmatycznych profili i galerii monet na:
-Instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/
-CollecOnline https://www.colleconline.com/en/users/16345/luca-romano

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2023, 13:54:46 »

Na początek roku taki miły pieniążek Maksymiana Herkuliusza z Siscii. Kombinacja popiersia konsularnego, legendy IMP C MAXIMIANVS P AVG oraz rewersu z Jowiszem sprawia, że jest to wyjątkowo miły i pożądany dodatek do kolekcji...
...mała rzecz, a cieszy!

To jakaś rzadka odmiana. Za dobrze nie umiem szukać, ale chyba jej nie ma w RICVb. Znalazłem za to, siostrzaną monetkę z tej samej oficyuny i z takimi samymi legendami, ale z Herkulesem zamiast Jowisza. Wydaje mi się, że do wybicia tej monety użyto tego samego stempla  awersu.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2023, 14:03:46 wysłana przez Ebenezer Cooke »

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2023, 16:27:29 »
To jakaś rzadka odmiana. Za dobrze nie umiem szukać, ale chyba jej nie ma w RICVb. Znalazłem za to, siostrzaną monetkę z tej samej oficyny i z takimi samymi legendami, ale z Herkulesem zamiast Jowisza. Wydaje mi się, że do wybicia tej monety użyto tego samego stempla  awersu.
...nawet bardzo rzadka, ledwie kilka (3-5) egzemplarzy odnotowanych - dlatego cieszy - tak, to ten sam stempel awersu...  :D
Tu porównywalny egzemplarz z Jowiszem, ale inny stempel awersu: https://www.acsearch.info/search.html?id=721087
Żeby było śmieszniej, moja monetka to egzemplarz ilustracyjny w artykule Davora i Dalibora Margetićiów na temat tej emisji (nr. 190), ex. Künker e44 2017, lot 227

ZM

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Stycznia 2023, 08:04:32 »
Za oknem wiosna, a w kalendarzu TPZN zima, aczkolwiek może wcześniejsze otwarcie sezonu zapewni dopływ ciekawych monetek. Sam mam coś fajnego na celowniku, ale nie będę zapeszał. Pozwolę sobie też przywołać tytuł artykułu  o który najprawdopodobniej chodzi, (można go znaleźć w sieci) "SISCIAN ISSUES OF CONSERVATOR AVGG ANTONINIANI  FOR DIOCLETIAN AND MAXIMIAN". Myślę że większość czytelników mogła nawet nie słyszeć o Margeticiach ;) Odnosząc się do Maksymiana, może Kolega napisałby mniej obytym z mennictwem przełomu III i IV wieku użytkownikom coś więcej na jego temat.  Monetka ma kilka elementów, które ja wyróżniają, ale nie każdy będzie wiedział dlaczego Jowisz u Maksymina jest ciekawy. Czy popiersie konsularne przypomina jakiegoś innego z cieszących sie powodzeniem na forum tpzn cesarzy? Dlaczego legenda IMP C MAXIMIANVS P AVG jest nietypowa, jakiej litery na niej zabrakło? Moneta jest bardzo ciekawa, ale większość osób nie załapie jej smaczków bez dodatkowego wyjaśnienia ;) Darzbór!
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2023, 08:06:40 wysłana przez digenis »

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Stycznia 2023, 12:52:21 »
Za oknem wiosna, a w kalendarzu TPZN zima

...a w kalendarzu TPZN tetradrachma Antiocha VIII :) A przy okazji podpisuję się pod zachętami kol. digenisa.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia moich numizmatycznych profili i galerii monet na:

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2023, 13:08:23 »

) A przy okazji podpisuję się pod zachętami kol. digenisa.

Popieram :), tak rzadka i ładna monetka zasługuje na szerszy opis.

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Stycznia 2023, 12:34:39 »
Zdaje się, że znowu trafię ze zdjęciem na koniec strony i prawdopodobnie przepadnę, ale może, dodając coś do sezonu, przywołam z powrotem ładniejszą aurę.

Antoninus Pius jest jednym z moich ulubionych cesarzy rzymskich, także w rankingu portretów. Tym razem niezwykle radujący me oko denar z Geniuszem Ludu Rzymskiego. Walczyłem o niego na różnych frontach, ale ostatecznie udało się pozyskać go do swojego zbioru, w którym, mam nadzieję, pozostanie na długo. Zabawne, bo najpierw "upolowałem go" na jednej z grup, po czym okazało się, że miała miejsce pomyłka a cena w rzeczywistości jest ponad dwukrotnie wyższa. Mimo urody monety, nie mogłem na tę nową cenę przystać, uważając ją za mocno przesadzoną. Potem widziałem go na jednej z giełd i jeszcze bardziej ubolewałem, że cena nie jest akceptowalna aż w końcu trafił na aukcję, na której udało mi się go wylicytować niemal dokładnie za tyle, co proponowałem parę miesięcy wcześniej.

Starałem się jak najlepiej uchwycić światło, aby pokazać piękną patynę i doskonały przykład flow lines powstałych podczas bicia (swoją drogą, jestem ciekaw jak tłumaczycie na język polski wspomniane płynące linie, prążki, rozpryski, bo nie zapadło w mojej pamięci dobre polskie określenie).

Z pewnością nie wyrwałbym się z określeniem tego typu jako rzadki, ale myślę, że uprawnione będzie określenie go przynajmniej mianem "rzadziej widywanego". Kiedyś czytałem, że jest dyskusja wokół nakrycia głowy Geniusza, czy przypadkiem nie jest to odwrócony modius, ale szczególnie przy tym wariancie wygląda ono na klasyczny kapelusz, chroniący przed słońcem. Chętnie poznam i Wasze odczucia.

Dobrej Niedzieli!

« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 12:38:43 wysłana przez Luca Romano »

nosfer3

• Stały bywalec
    • Probusy
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Stycznia 2023, 16:29:55 »
Witam.
Wydaje mi się że moje ostatnie nabytki idelanie wpisuja sie w tytułowy wątek, ale po kolei.
Z tydzień temu przeglądając oferty domów aukcyjnych wypatrzylem lot monet Probusa (16 szt).Wiekszośc monet w słabych stanach ale dwie zwróciły moją uwagę.Monety nie tuzinkowe bowiem pierwsza prezentująca bardzo rzadkie,poszukiwane przez kolekcjonerów popiersie I8 gdzie widzimy cesarza trzymającego w jednej rece Viktorię na globie a w drugiej Pugio,druga zas moneta to nienotowana dotąd w literaturze Ercvli Pacif z popiersiem F8 .Nie było jej w kolekcji Gysena,Barnaby,Olivia równiez nie odnotowywuje takiego egzemplarza na swojej stronie.Tak więc mamy dwie petardy w zdaję sie niedocenionym przez dom aukcyjny locie.Tu powinna zapalić się czerwona lampka.Grupowe loty to zwykle przebrane sztuki,konkretnie opisane.Tu opis brzmi 16 monet Probusa a faktycznie jest 15 (jedna to Numerian) i do tego 2 tak bardzo rzadkie sztuki.Możliwe by komitent i dom aukcyjny pominęły takie aspekty?,może to próba przepchniecia falsów.Monety trzymaja styl swoich mennic,jedyne ryzyko że mogą to być odlewy.Konsternacja,co robić.Ustawiłem zachowawczy limit o którym szybko musiałem zapomniec bo ceny poszybowały ale nie na tyle,cena wciąz była atrakcyjna.Nie dawało mi to spokoju i dzień przed aukcja poradziłem się naszego forumowego guru Probusowego.Jak się okazało tez miał zamiar licytowac ten lot co mnie utwierdziło w przekonaniu że jest o co powalczyć.Finalnie sie udało,licytacje wygrałem.Cena koncowa na tyle dobra że sama sztuka z popiersiem I8 już pokrywa zakup całego lotu,a do tego mam jeszcze typ z popiersiem F8 oraz 14 innych monet (czesc włącze do kolekcji,czesc sprzedam).
Zasadniczym pozostaje jednak pytanie czy ustrzeliłem zwierzyne czy mnie ustrzelono na falsach

Pozdrawiam Maciej
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2023, 13:50:05 wysłana przez nosfer3 »

Bebek2006

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr 122
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Stycznia 2023, 17:20:17 »
Widzę, że sezon nam się rozbujał... co niezmiernie cieszy po suszy jaka ostatnio panowała w wątku antycznym. ;)

Piękny denarek!
Ja te flow lines tłumacze po prostu jako ślady po stemplu, nie jest to idealne tłumaczenie, ale lepsze nie przyszło mi do głowy. Co do nakrycia głowy Geniusza, jak dla mnie to zwykła czapka. Może kolega pamięta tytuł artykułu, w którym pisali że to modius?
Rzucił bym z miłą chęcią na niego okiem.

Antoniniany kolegi nosfer3 też b. ciekawe. ;)
Możliwe by komitent i dom aukcyjny pominęły takie aspekty?
Możliwe, nawet parę razy się z czymś takim spotkałem.
Czy można wiedzieć, z jakiego domu aukcyjnego Pan je kupił?

Zasadniczym pozostaje jednak pytanie czy ustrzeliłem zwierzyne czy mnie ustrzelono na falsach
Jak je Pan odbierze, to proszę wrzucić fotki podejrzanych egzemplarzy...
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 17:24:28 wysłana przez Bebek2006 »
Pozdrawiam
Karol

nosfer3

• Stały bywalec
    • Probusy
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Stycznia 2023, 17:24:48 »

Możliwe, nawet parę razy się z czymś takim spotkałem.
Czy można wiedzieć, z jakiego domu aukcyjnego Pan je kupił?

WAG
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 17:31:20 wysłana przez cancan »

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Stycznia 2023, 17:27:26 »
"flow lines" - linie płynięcia, ślady płynięcia, promienie. Można cos wymyśleć, przy założeniu, ze nie ma polskiego określenia.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

syl06

• Stały bywalec
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Stycznia 2023, 18:18:42 »
Lot Probusów od WAG, sam się nad nimi zastanawiałem, tak intensywnie że przegapiłem aukcje.. 😂Wydają się w porządku, ale to się okaże po oględzinach. Dosyć często kupuje u nich monety, dwa razy trafił się fals. Gratuluję i pozdrawiam

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Stycznia 2023, 19:29:32 »
Piękny denarek!
Ja te flow lines tłumacze po prostu jako ślady po stemplu, nie jest to idealne tłumaczenie, ale lepsze nie przyszło mi do głowy. Co do nakrycia głowy Geniusza, jak dla mnie to zwykła czapka. Może kolega pamięta tytuł artykułu, w którym pisali że to modius?
Rzucił bym z miłą chęcią na niego okiem.

Dziękuję, dziękuję. Zachęcony tym pytaniem musiałem trochę pogłówkować, gdzie o tym czytałem i prawdopodobnie zapadła mi w pamięc uwaga w przypisie w książce kol. DzikiegoZdeba, że z kolei Stevenson "widzi tu odwrócony modius". A jeśli Stevenson, to "A Dictionary of Roman Coins, Republican and Imperial", gdzie faktycznie znalazłem wzmiankę o modiusie, choć dotyczy ona Geniusza z paterą z monet Konstantyna. Czytania nie ma akurat dużo, więc załączam cały fragment. U Maximinusa Dai Geniusz pojawia się z kolei i to dość czytelnie w Corona muralis.

"flow lines" - linie płynięcia, ślady płynięcia, promienie. Można cos wymyśleć, przy założeniu, ze nie ma polskiego określenia.

Jeśli potwierdzi się, że nie ma polskiego określenia, to zbierając różne pomysły, bardziej i mniej oczywiste, coś sensownego wybierzemy jako naszego faworyta. Ta promienistość osobiście bardzo mi pasuje, bo płynące linie odnoszą się jeszcze bardziej do detali procesu i są choć ładne, to mniej czytelne. "Promienie mennicze" zdają się brzmieć dość sympatycznie w kontrze do chociażby czegoś z "pouderzeniowością" w nazwie.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 19:40:11 wysłana przez Luca Romano »

R E K L A M A
aukcja monet