Aktualności:

• 09 Grudnia 2024, 09:00:56

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wiosennny sezon łowiecki 2023  (Przeczytany 25076 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Wiosennny sezon łowiecki 2023
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Stycznia 2023, 21:38:26 »
Żeby nie rozmywać głównego wątku:
http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,17648.0.html#new
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Stycznia 2023, 16:06:00 »
Denarek Kolegi Luca Romano już miałem przyjemność obejrzeć. Podtrzymuję stanowisko, że to bardzo ładna moneta, z ciekawym rewersem. Można tylko pozazdrościć, ale tak pozytywnie.

Popieram również zakupy przyjemnych lotów. Muszę powiedzieć, że nie zawsze są one przebrane, tym bardziej w przypadku Probusa. Żeby ocenić, czy moneta jest atrakcyjna, często nie wystarczy pierwszy rzut oka lub znalezienie numeru w RIC-u. W jego mennictwie jest ogromne bogactwo przedstawień rewersów, a do tego masa ciekawych awersow, m.in. te z uwagi na które Kolega Nosefer3 kupił pokazany lot. Moim zdaniem ciekawy, choć popularny jest antoninian Probusa RIC 45 Bastien 169 z mennicy w Lugdunum. Rewers jest bardzo zbliżony do rewersów dość popularnych antoninianów (aurelianów) Aureliana z mennicy Rzymskiej. Przedstawiam poniżej zestawienie, żeby było wiadomo o co chodzi :) Ponadto przedstawienie awersu jest bardzo charakterystyczne dla mennicy Lugdunum. Aurelian również wyemitował w niej nieco monet. W Ric Temp odnotowano 7 typów w tym 6 z Solem ale inaczej przedstawionym i legendą Pacator Orbis oraz 1 typ Restitutori Orbis ;)

Jako przykład rewersu z Solem kroczącym w prawo jeden z moich wiosennych (zimowych) nabytków: Aurelianus, aureliani, mint Rome, officina 10, issue 11, early – September 275, obv. IMP AVRELIANVS AVG, Bust right, radiate, cuirassed (bust code B1), rev. ORIENS AVG, reverse mark I/–//XXIR, Sol walking right, holding olive branch in right hand and bow in left hand, left foot resting on a captive in oriental dress kneeling on the ground to right, head turned left, right hand raised., 69 ex. cited, Ric 1st 64, Ric temp #1835

nosfer3

• Stały bywalec
    • Probusy
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Stycznia 2023, 16:18:29 »
Denarek Kolegi Luca Romano już miałem przyjemność obejrzeć. Podtrzymuję stanowisko, że to bardzo ładna moneta, z ciekawym rewersem. Można tylko pozazdrościć, ale tak pozytywnie.

Popieram również zakupy przyjemnych lotów. Muszę powiedzieć, że nie zawsze są one przebrane, tym bardziej w przypadku Probusa. Żeby ocenić, czy moneta jest atrakcyjna, często nie wystarczy pierwszy rzut oka lub znalezienie numeru w RIC-u. W jego mennictwie jest ogromne bogactwo przedstawień rewersów, a do tego masa ciekawych awersow, m.in. te z uwagi na które Kolega Nosefer3 kupił pokazany lot. Moim zdaniem ciekawy, choć popularny jest antoninian Probusa RIC 45 Bastien 169 z mennicy w Lugdunum. Rewers jest bardzo zbliżony do rewersów dość popularnych antoninianów (aurelianów) Aureliana z mennicy Rzymskiej. Przedstawiam poniżej zestawienie, żeby było wiadomo o co chodzi :) Ponadto przedstawienie awersu jest bardzo charakterystyczne dla mennicy Lugdunum. Aurelian również wyemitował w niej nieco monet. W Ric Temp odnotowano 7 typów w tym 6 z Solem ale inaczej przedstawionym i legendą Pacator Orbis oraz 1 typ Restitutori Orbis ;)

Jako przykład rewersu z Solem kroczącym w prawo jeden z moich wiosennych (zimowych) nabytków: Aurelianus, aureliani, mint Rome, officina 10, issue 11, early – September 275, obv. IMP AVRELIANVS AVG, Bust right, radiate, cuirassed (bust code B1), rev. ORIENS AVG, reverse mark I/–//XXIR, Sol walking right, holding olive branch in right hand and bow in left hand, left foot resting on a captive in oriental dress kneeling on the ground to right, head turned left, right hand raised., 69 ex. cited, Ric 1st 64, Ric temp #1835

Dobrze ujete stwierdzenie gdyz panowie w swoim mennictwie mieli sporo wspólnego.Na podanym przykładzie zreszta oboje folgowali sobie róznymi przedstawieniami Sola tego konkretnego typu.Mamy Sola kroczącego w lewo,w prawo ,z jednym jeńcem siedzącym,leżącym,z dwoma i bez:).

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Stycznia 2023, 21:09:36 »
To może zilustrujemy tego Sola Oriens Avg? Monetki poniżej są z sezonu jesiennego ale chyba nie pokazywałem ;)

Probus AE aurelianus, Lyons Mint. 276 AD, emission 2, officine 1 obv. IMP C M AVR PROBVS AVG, radiate and cuirassed bust right / rev. ORIENS AVG, Sol walking left between two captives, right hand raised, left holding globe, mintmark I, RIC V-2 Lyons 44; Bastien 164, 48 ex. cited, ex. Barnaba Skibniewski Collection.

Aurelianus, aureliani, mint  Ticinum, officina 2, issue 1, May 274, obv. IMP C AVRELIANVS AVG, Bust right, radiate, cuirassed (bust code B1), rev. ORIENS AVG, reverse mark */–//SXXI, Sol standing left, with right hand raised and holding globe in left hand, right foot resting on a bound captive in oriental dress standing left; on the other side, another bound captive in oriental dress seated right, head turned left, 26 ex cited, Ric temp #1523

nosfer3

• Stały bywalec
    • Probusy
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Stycznia 2023, 10:01:28 »
To może zilustrujemy tego Sola Oriens Avg? Monetki poniżej są z sezonu jesiennego ale chyba nie pokazywałem ;)

Probus AE aurelianus, Lyons Mint. 276 AD, emission 2, officine 1 obv. IMP C M AVR PROBVS AVG, radiate and cuirassed bust right / rev. ORIENS AVG, Sol walking left between two captives, right hand raised, left holding globe, mintmark I, RIC V-2 Lyons 44; Bastien 164, 48 ex. cited, ex. Barnaba Skibniewski Collection.

Aurelianus, aureliani, mint  Ticinum, officina 2, issue 1, May 274, obv. IMP C AVRELIANVS AVG, Bust right, radiate, cuirassed (bust code B1), rev. ORIENS AVG, reverse mark */–//SXXI, Sol standing left, with right hand raised and holding globe in left hand, right foot resting on a bound captive in oriental dress standing left; on the other side, another bound captive in oriental dress seated right, head turned left, 26 ex cited, Ric temp #1523

To od siebie może dodam w ramach ciekawostki że za Probusa ten typ rewersu bity w Lyonie wybijano wyłącznie podczas drugiej emisji w pierwszym roku panowania cesarza tj 276. Monety wybijano wyłacznie w 2 officynach (na 4 istniejące w mieście) w 1 i 3 z czego charakterystyczne jest że 1 officyna prezentowała Sola kroczącego w lewo a 3 zaś kroczącego w prawo.

Pozdrawiam Maciej
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2023, 14:35:39 wysłana przez nosfer3 »

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Stycznia 2023, 11:40:51 »
Ja również nie będę ukrywał, że miałem już okazję by pozachwalać zakupy kol. digenisa i załączone wyżej sztuki, to kolejne perełki. W pewnym sensie, oglądając je u niego, sam zaspokajam pewien głód aurelianowo-probusowy bez konieczności skazanego na niepowodzenie konkurowania.

Z racji tego, że aktywność w wątkach rzymskich, wedle mojej obserwacji, przebiega falami (jak już ktoś coś wstawi i przebijemy się na listę nowości, to pojawiają się kolejne wpisy) - dorzucam kolejny z zimowo-wiosennych zakupów. Tym razem to prowincjonalny brąz Trajana wybity w Antiochii nad Orontesem. Dość pospolita moneta, jednakowoż w mojej ocenie naprawdę sympatycznie zachowana, z wyjątkowo urodziwym portretem. Z uwagi na parametry (mój egzemplarz ma 27mm/13,55g) opisywana często jako dupondius, widywałem też oznaczenie jako as, natomiast sam póki co nazywam ją prowincjonalnym brązem AE 27/28.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Stycznia 2023, 08:11:41 »
Widzę, że wątek się miło rozkręcił, co cieszy!!!
Piękne i ciekawe monetki!

ZM

PS. Co do mjej monety otwierającej wątek - tu rzeczywiście odsyłam wszystkich zainteresowanych szczegółami do dostępnego online artykułu Margetić'ów. Moje posumowujące wnioski i najważniejsze informacje już podałem we wpisie, a samodzielne odkrywanie różnych smaczków jest bezcenne...  ;D

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Stycznia 2023, 17:17:35 »
A to i ja dorzucę mój ostatni zakup rzadkiej tetradrachmy z Cezarei Nadmorskiej (Caesarea Maritima), zresztą przyporządkowanej do złego numeru wg. klasyfikacji Prieura, poprzez dom aukcyjny. Monetka ma widoczne lekkie przesunięcie stempla na awersie, niemniej jest w bardzo ładnym stanie zachowania.

Caracalla AR Tetradrachm of Caesarea Maritima, Judaea. AD 215-217. AVT KAI ANTΩNINOC CЄB, laureate head to right / ΔHMAPX EΞ VΠΑΤΟC ΤΟ Δ, eagle standing facing, head to left, on torch, around which serpent is coiled, wreath in beak, and bucranium between legs. Prieur 1667; 12.04g, 27mm, 1h.

TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Stycznia 2023, 11:08:46 »
A to i ja dorzucę mój ostatni zakup rzadkiej tetradrachmy z Cezarei Nadmorskiej (Caesarea Maritima), zresztą przyporządkowanej do złego numeru wg. klasyfikacji Prieura, poprzez dom aukcyjny. Monetka ma widoczne lekkie przesunięcie stempla na awersie, niemniej jest w bardzo ładnym stanie zachowania.
Caracalla AR Tetradrachm of Caesarea Maritima, Judaea. AD 215-217. AVT KAI ANTΩNINOC CЄB, laureate head to right / ΔHMAPX EΞ VΠΑΤΟC ΤΟ Δ, eagle standing facing, head to left, on torch, around which serpent is coiled, wreath in beak, and bucranium between legs. Prieur 1667; 12.04g, 27mm, 1h.

Bardzo sympatyczna moneta. Osobiście lubię i same tetry i takie drobne przesunięcia, które nie zaburzają mocno odbioru całej monety, a czasami dodają wręcz ciekawej "trójwymiarowości". Odrobinę zastanawia mnie bardziej rozmyty detal awersu nawet względem rewersu. Pewnie to sprawa tych problemów z biciem, ale chyba też nieco mniej ostrości na zdjęciu, prawda? Co stanowi o jej rzadkości? Czy to kwestia typu, czy samego nominału było w obiegu mniej?

A skoro jesteśmy przy tetrach i przy błędnym przyporządkowaniu do typów wskazanych przez Prieura, pozwolę sobie, przy sobocie, rozszerzyć wątek i dopytać bardziej doświadczonych w temacie kolegów o pewien niuans. Mianowicie, w grudniu, w poprzednim wątku łowieckim, podzieliłem się zdjęciami innej tetradrachmy, tym razem syryjskiej, Trajana Deciusza, bitej w Antiochii dla Seleucji Pierii (wstawiam zdjęcia raz jeszcze dla przejrzystości dyskusji). Kupiłem ją przede wszystkim z uwagi na jakość portretu ale i stan zachowania całości daje mi ogromną satysfakcję. Rzecz jednak w przypisaniu do konkretnego numeru u Prieura. Zarówno Leu (gdzie pojawiła się kiedyś na aukcji) jak i reseller, od którego bezpośrednio ją pozyskałem, podwali, że jest to rzadki typ Prieur 601 (McAlee 1134f. Prieur 601. RPC IX 1761). Szkoda, że zabrakło krążka w dość istotnym miejscu awersu, ale, jak już pisałem, nie można mieć wszystkiego. Teoretycznie powinna być tam “eSka”, ale albo musiałaby być osadzona nieco niżej niż w innych egzemplarzach (widać byłoby chociaż koniec ogonka S) albo można dopatrzeć się tam kropki (tylko jakim cudem stempel sięgnąłby tego spadku powierzchni krążka w tym obszarze) albo najrozsądniej nie dopatrywać się niczego skoro nie mamy tego fragmentu.

W związku z tym, że egzemplarzy 601-ki nie ma dużo a bez odpowiedniego backgroundu i materiałów moja analiza porównawcza była nieco dziecięcym błądzeniem we mgle, pytanie do kolegów, jak podchodzicie do tego tematu? Czy sprzedawcy podbijali nieco w ten sposób potencjalną wartość monety czy są znaki szczególne dla tego typu, które jednoznacznie pozwalają odróżnić go od innych, nawet bez widocznego obszaru pod popiersiem? Dostrzegam różnice i w popiersiu Decjusza i wariancie orła, ale nie mam tego całościowego, specjalistycznego spojrzenia, żeby wyróżnić je z pełnym przekonaniem. Powyższe rozważania traktuję jako ciekawostkę, bo ostatecznie, moneta niesamowicie mi się podoba z uwagi na samo bicie i jej stan.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Stycznia 2023, 14:36:12 »

Bardzo sympatyczna moneta. Osobiście lubię i same tetry i takie drobne przesunięcia, które nie zaburzają mocno odbioru całej monety, a czasami dodają wręcz ciekawej "trójwymiarowości". Odrobinę zastanawia mnie bardziej rozmyty detal awersu nawet względem rewersu. Pewnie to sprawa tych problemów z biciem, ale chyba też nieco mniej ostrości na zdjęciu, prawda? Co stanowi o jej rzadkości? Czy to kwestia typu, czy samego nominału było w obiegu mniej?

A skoro jesteśmy przy tetrach i przy błędnym przyporządkowaniu do typów wskazanych przez Prieura, pozwolę sobie, przy sobocie, rozszerzyć wątek i dopytać bardziej doświadczonych w temacie kolegów o pewien niuans. Mianowicie, w grudniu, w poprzednim wątku łowieckim, podzieliłem się zdjęciami innej tetradrachmy, tym razem syryjskiej, Trajana Deciusza, bitej w Antiochii dla Seleucji Pierii (wstawiam zdjęcia raz jeszcze dla przejrzystości dyskusji). Kupiłem ją przede wszystkim z uwagi na jakość portretu ale i stan zachowania całości daje mi ogromną satysfakcję. Rzecz jednak w przypisaniu do konkretnego numeru u Prieura. Zarówno Leu (gdzie pojawiła się kiedyś na aukcji) jak i reseller, od którego bezpośrednio ją pozyskałem, podwali, że jest to rzadki typ Prieur 601 (McAlee 1134f. Prieur 601. RPC IX 1761). Szkoda, że zabrakło krążka w dość istotnym miejscu awersu, ale, jak już pisałem, nie można mieć wszystkiego. Teoretycznie powinna być tam “eSka”, ale albo musiałaby być osadzona nieco niżej niż w innych egzemplarzach (widać byłoby chociaż koniec ogonka S) albo można dopatrzeć się tam kropki (tylko jakim cudem stempel sięgnąłby tego spadku powierzchni krążka w tym obszarze) albo najrozsądniej nie dopatrywać się niczego skoro nie mamy tego fragmentu.

W związku z tym, że egzemplarzy 601-ki nie ma dużo a bez odpowiedniego backgroundu i materiałów moja analiza porównawcza była nieco dziecięcym błądzeniem we mgle, pytanie do kolegów, jak podchodzicie do tego tematu? Czy sprzedawcy podbijali nieco w ten sposób potencjalną wartość monety czy są znaki szczególne dla tego typu, które jednoznacznie pozwalają odróżnić go od innych, nawet bez widocznego obszaru pod popiersiem? Dostrzegam różnice i w popiersiu Decjusza i wariancie orła, ale nie mam tego całościowego, specjalistycznego spojrzenia, żeby wyróżnić je z pełnym przekonaniem. Powyższe rozważania traktuję jako ciekawostkę, bo ostatecznie, moneta niesamowicie mi się podoba z uwagi na samo bicie i jej stan.

Jak będę w domu to sprawdzę dokładnie w katalogu. Mam też dostęp do McAleego jakby co. Niemniej trzeba też brać pod rozwagę fakt, że Prieur stworzył ten katalog już ponad 20 lat temu i od tego czasu wypłynęło sporo nowych wariantów czy wręcz nieznanych wcześniej monet.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2023, 14:41:19 wysłana przez borsuk1977 »
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Stycznia 2023, 14:59:08 »

Jak będę w domu to sprawdzę dokładnie w katalogu. Mam też dostęp do McAleego jakby co. Niemniej trzeba też brać pod rozwagę fakt, że Prieur stworzył ten katalog już ponad 20 lat temu i od tego czasu wypłynęło sporo nowych wariantów czy wręcz nieznanych wcześniej monet.

Będę zobowiązany. Gdyby nie ten brak metalu w newralgicznym miejscu, to sprawa byłaby jeszcze prostsza, ale kluczem jest tu wiedza, podparta wygodnym dostępem do katalogu. Na razie mennictwo prowincjonalne traktuję jako ciekawostkę, dodatek i pretekst do dalszej nauki, ale trzeba będzie zainwestować w kolejne publikacje (jak już uzbieram na te z listy priorytetów). Dzięki!

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Stycznia 2023, 15:37:29 »
Gratuluję Kolegom bardzo ładnych tetradrachm. Podobnie jak emisje aleksandyjskie te tetradrachm prezentują zupełnie odmienny styl niż monety imperialne. Do tego bliskowschodnie tetry jeszcze w III wieku zachowały całkiem solidne rozmiary. Pozwalają też zakosztować nieco mennictwa biblijnych miast takich jak Tyr lub Sydon. Cezarea Nadmorska, gdzie została wybita tetra Kolegi borsuk 1977, pojawiła się w ksiżące ,,Herod Król Judei" A. Krawczuka. W jego  książkach można znaleźć sporo wzmianek na temat innych bliskowschodnich metropolii. Sporo można przeczytać o Antiochii nad Orontesem, gdzie również emitowano tetradrachmy. Pokażę poniżej moją sztukę, pochodzącą z Antiochii, którą kupiłem kilka lat temu.

Elagabal tetradrachma bilonowa wybita w Antiochii nad Oronetesem, awers popiersie cesarza w wieńcu laurowym w prawo z fragmentem szaty na lewym ramieniu, w otoku tytulatura AVT K M A ANTΩNEINOC CEB rewers: orzeł stojący z rozpostartymi skrzydłami, z głową zwróconą w lewo, trzymający w dziobie wieniec, w lewym górnym polu litera Δ, w prawym górnym polu litera Є, między nogami orła gwiazda, w otoku legenda ΔHMAPX EΞ YΠATOC TO B, srebro bilonowe, średnica 24 mm, waga 14 g, oś 6 h., Prieur 267 (ale czym od Prieur 261 się różni nie wiem :)

Warto zauważyć, że tamte rejony obfitują w znaleziska archeologiczne. Szczególnie często, korzystając z instagrama można natknąć się na odkrycia mozaik, które również mogą mieć konotacje numizmatyczne. Poniżej zestawienie mozaiki z artykułu z wiki na temat Antiochii z rewersem małego follisa lub ae 20 Konstancjusza II.

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Stycznia 2023, 15:44:39 »
Z zimowych zakupów:

1. Aurelian Potin Tetradrachm of Alexandria. Year 6 = 275-276 AD. A K Λ ΔOM AYΡHΛIANOC CEB, laureate cuirassed bust right / ETOYC S, eagle standing right, wreath in its beak, palm behind far wing, Alexandria, Milne 4451,

2. Aurelianus, antoniniani, mint Serdica, officina 1, issue 4, early 273 – early 274, obv. IMP AVRELIANVS AVG, Bust right, radiate, cuirassed and draped with paludamentum (bust code D1), rev. IOVI CONSER, reverse mark -/-//P, Emperor in military dress standing right, holding short sceptre in left hand, receiving a globe from Jupiter standing left, holding long sceptre in left hand, 16 ex cited, RIC 1st 260, Ric temp #2599

Z uwagi na duże popiersie ten antoninian (aurelian) bardzo mi się spodobał:

3. Aurelianus, antoninianus, uncertain Balkan Mint, officina 1, issue 2, phase 2, autumn 272 – autumn 273, obv. IMP AVRELIANVS AVG, Bust right, radiate, cuirassed (bust code B1), rev. RESTITVT (.) ORBIS, reverse mark –/–//A, Female figure standing right, crowning Emperor in military dress standing left, holding spear (or long sceptre) in left hand., 190 ex. cited, Ric 1st 399, Ric temp #2514.

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Stycznia 2023, 15:54:10 »
Jeszcze trzy antoniniany ;)

4. Aurelianus, antoniniani, mint Milan, officina 1, issue 1, Phase 1, December 270 – January 271, obv. IMP AVRELIANVS AVG, Bust right, radiate, cuirassed and draped with paludamentum (bust code D1), rev. GENIVS ILLV, reverse mark –/–//P, Genius stanidng left, holding patera in right hand and cornucopiae in left hand; on ground to right, standard, 17 ex cited, RIC1st 110, Ric temp #1374

5. Aurelian, Antoninianus, Siscia mint. Issue 5, officina 2, autumn 272 – 273 – early 274, obv. IMP AVRELIANVS AVG, Bust right, radiate, cuirassed and draped with paludamentum (Bust D1), rev. CONCORDIA MILITVM, Emperor togate standing right, clasping the hand of Concordia standing left, reverse mark –/–//S*, weight: 3.71 g., diameter: 25 mm., 21 ex cited, RIC1st 216 var., Ric temp #2192,

6. AURELIAN (270-275), antoninianus. Cyzicus. Obv: IMP C AVRELIANVS AVG. Radiate and cuirassed bust right. Rev: RESTITVTOR ORBIS / (star) A. Female figure standing right, crowning Aurelian standing left, holding sceptre; between, bound captive kneeling right and raising hands.  weight: 3.52 g. diameter: 23 mm. RIC1st 349 corr., RIC V online 2978, 59 ex cited.

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Stycznia 2023, 17:06:38 »
Jeszcze z innej paczki:

1. Gordian III 238-244 ad sestertius 243/244 mint Rome, obv. IMP GORDIANVS PIVS FEL AVG. Laureate and draped bust right, rev. FORTVNA REDVX. Fortuna seated left, holding rudder and cornucopiae, 14.37 g., 30 mm, RIC 331a.
Całkiem przyjemny, głęboko wybity sesterc.

2. Constantius II, AR Siliqua. 353-360 AD. obv. DN CONSTANTIVS PF AVG, pearl-diademed, draped, cuirassed bust right, rev. VOTIS XXX MVLTIS XXXX within wreath, mintmark PCON, RIC 207, 1.80 g.

3. Aurelianus, antoninianus, mint Rome, officina 5, issue 5, autumn 273, obv. IMP AVRELIANVS AVG, Bust right, radiate, cuirassed (bust code B1), rev. ORIENS AVG, reverse mark –/–//V, Sol standing left, with right hand raised and holding globe in left hand, right foot resting on a bound captive in oriental dress seated left, 19 ex. cited, Ric temp #1678,

R E K L A M A
aukcja monet