Aktualności:

• 17 Września 2024, 16:40:41

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wiosennny sezon łowiecki 2023  (Przeczytany 21482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

syl06

• Stały bywalec
Odp: Wiosennny sezon łowiecki 2023
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Stycznia 2023, 17:25:07 »
Gratuluję kolegom nowych pięknych monet.
Poniżej mój zakup z grudnia 2022.Tetradrachma ,młodego Filipa II.

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Stycznia 2023, 18:02:21 »

Będę zobowiązany. Gdyby nie ten brak metalu w newralgicznym miejscu, to sprawa byłaby jeszcze prostsza, ale kluczem jest tu wiedza, podparta wygodnym dostępem do katalogu. Na razie mennictwo prowincjonalne traktuję jako ciekawostkę, dodatek i pretekst do dalszej nauki, ale trzeba będzie zainwestować w kolejne publikacje (jak już uzbieram na te z listy priorytetów). Dzięki!

Przyjrzałem sie tej tetrze i sprawdziłem w katalogu, no i tak naprawdę to chyba nie da się tego określić w sposób definitywny. Moim zdaniem pod popiersiem może być kropka - Prieur nr 591 (być może było ich więcej?), która zjechała niemal na rant - ale jakby jest tam widoczna. Niemniej być może było tam S - 601 lub Z - 603, chociaż generalnie one powinny być dość blisko pod popiersiem (kropki niby też zresztą).
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Ebenezer Cooke

• Stały bywalec
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Stycznia 2023, 18:08:07 »
Wspaniałe nabytki Panowie, gratulacje. Szczegolnie mi się podobają monetki Aureliana przedstawione przez kol. digenisa, kazda z nich jest jednym a najładniejszych notowanych egzmplarzy, widać, że Kolega jest wybredny co do stanów kupowanych monet, co tym bardziej imponuje.

Warto zauważyć, że tamte rejony obfitują w znaleziska archeologiczne. Szczególnie często, korzystając z instagrama można natknąć się na odkrycia mozaik, które również mogą mieć konotacje numizmatyczne. Poniżej zestawienie mozaiki z artykułu z wiki na temat Antiochii z rewersem małego follisa lub ae 20 Konstancjusza II.

Zawsze mnie zastanawiało skąd wziął się ten "fenix" w opisach rewersów Fel Temp Reparatio tych monet. Ta mozaika, którą Pan pokazał świadczy o tym, że to powinna być gęś, możliwe, że " gęś kapitolińska", która według Liwiusza uratowała Rzym swoimi okrzykami około roku -390, kiedy Galowie zaatakowali nocą Kapitol.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2023, 18:29:38 wysłana przez Ebenezer Cooke »

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Stycznia 2023, 18:19:02 »

Elagabal tetradrachma bilonowa wybita w Antiochii nad Oronetesem, awers popiersie cesarza w wieńcu laurowym w prawo z fragmentem szaty na lewym ramieniu, w otoku tytulatura AVT K M A ANTΩNEINOC CEB rewers: orzeł stojący z rozpostartymi skrzydłami, z głową zwróconą w lewo, trzymający w dziobie wieniec, w lewym górnym polu litera Δ, w prawym górnym polu litera Є, między nogami orła gwiazda, w otoku legenda ΔHMAPX EΞ YΠATOC TO B, srebro bilonowe, średnica 24 mm, waga 14 g, oś 6 h., Prieur 267 (ale czym od Prieur 261 się różni nie wiem :)

Generalnie są to warianty Prieur 249 a różnią sie on stylem generalnie, 261 ma kropkowane skrzydła orła a 267 liniowe. Pana to 267.

Przykłady 261:
https://www.coinarchives.com/587c68e11c3be1f55a4ceeb75bc70a0f/img/cgf/e500/image00227.jpg
https://www.coinarchives.com/b0fae9d5d837a37b5d1e4a3e1e0000d5/img/aquila/004/image00574.jpg

I moja przy czy to też wariant 261A z jedną wstążką na ramieniu cesarza:
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2023, 18:27:36 wysłana przez borsuk1977 »
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Stycznia 2023, 18:25:21 »

Będę zobowiązany. Gdyby nie ten brak metalu w newralgicznym miejscu, to sprawa byłaby jeszcze prostsza, ale kluczem jest tu wiedza, podparta wygodnym dostępem do katalogu. Na razie mennictwo prowincjonalne traktuję jako ciekawostkę, dodatek i pretekst do dalszej nauki, ale trzeba będzie zainwestować w kolejne publikacje (jak już uzbieram na te z listy priorytetów). Dzięki!

Przyjrzałem sie tej tetrze i sprawdziłem w katalogu, no i tak naprawdę to chyba nie da się tego określić w sposób definitywny. Moim zdaniem pod popiersiem może być kropka - Prieur nr 591 (być może było ich więcej?), która zjechała niemal na rant - ale jakby jest tam widoczna. Niemniej być może było tam S - 601 lub Z - 603, chociaż generalnie one powinny być dość blisko pod popiersiem (kropki niby też zresztą).

Dzięki już za samo podjecie tematu i poświęcony czas. Te poszczególne numery różnią się czasem naprawdę wybitnymi niuansami. Jak dla mnie to orzeł z 591 (o ile zdjęcia znalzione w sieci nie wprowadzają mnie w błąd) ma przymknięty dziób a 601 lekko rozwarty.

Co do kropki, to właśnie jak pisałem sam ją niby widzę, ale jednak skoro zabrakło tam metalu i na krawędzi jest widoczny "spadek", to ciężko moim zdaniem, aby stemel sięgnął tam z kropką. Miałem też ochotę zapytać np. Leu na jakiej podstawie przypisali 601, ale póki sam trochę kombinowałem i dopiero w tym wątku zacząłem zasięgać opinii z zewnątrz.

Jak ja się cieszę, że nabytki kol. digenisa (zawsze niezwykle jakościowe, przemyślane pod kątem rzadkości i sercem wywalczone) mam przyjemność na bieżąco komentować w prywatnych rozmowach. Tutaj czasem ciężko byłoby nadążyć :)

Kol. syl06 też ładnie nam tutaj dołączył z kolejną tetrą. Jak się okazuje, nasz dział wcale nie umiera, tylko trzeba trochę kolegów zmotywować większym ruchem w poszczegónych wątkach.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Stycznia 2023, 18:38:06 »

Co do kropki, to właśnie jak pisałem sam ją niby widzę, ale jednak skoro zabrakło tam metalu i na krawędzi jest widoczny "spadek", to ciężko moim zdaniem, aby stemel sięgnął tam z kropką.

To wygląda trochę jakby uderzenie w krążek zepchnęło fragment krążka tworząc jakby dodatkową krawędź (???)
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Stycznia 2023, 19:01:17 »

Co do kropki, to właśnie jak pisałem sam ją niby widzę, ale jednak skoro zabrakło tam metalu i na krawędzi jest widoczny "spadek", to ciężko moim zdaniem, aby stemel sięgnął tam z kropką.

To wygląda trochę jakby uderzenie w krążek zepchnęło fragment krążka tworząc jakby dodatkową krawędź (???)

Ale hit Panowie. Postanowiłem postarać się o jeszcze lepsze zdjęcie tego miejsca, żeby pokazać ów spadek krawędzi i już na ekranie podczas edycji, to co nawet patrząc przez szkło, trzymając monetę w rękach, wydawało się kropką, po delikatnym przyciemnieniu jest niesamowicie elegancką eSką. Lokalizacja i styl pasują i na pewno teraz bliżej temu do litery niż do kropki. Do tej pory robiłem wszystko, żeby na siłę nie wkręcać sobie, że jest tam S, ale teraz widzę ją znakomicie. Podzielacie tę obserwację czym oszalał? :)
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Stycznia 2023, 19:12:38 »

Ale hit Panowie. Postanowiłem postarać się o jeszcze lepsze zdjęcie tego miejsca, żeby pokazać ów spadek krawędzi i już na ekranie podczas edycji, to co nawet patrząc przez szkło, trzymając monetę w rękach, wydawało się kropką, po delikatnym przyciemnieniu jest niesamowicie elegancką eSką. Lokalizacja i styl pasują i na pewno teraz bliżej temu do litery niż do kropki. Do tej pory robiłem wszystko, żeby na siłę nie wkręcać sobie, że jest tam S, ale teraz widzę ją znakomicie. Podzielacie tę obserwację czym oszalał? :)

Coś tam jest ale tak naprawdę najlepiej widać jednak w przysłowiowej ręce. Ja do takich beznadziejnych spraw używam aplikacji lupy w telefonie z podświetleniem i sporym regulowanym powiększeniem wybranego fragmentu i pod różnymi kontami oceniam to co widzę na wyświetlaczu. Mniej mi męczy oczy niż zwykła lupa.
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Stycznia 2023, 19:34:49 »

Coś tam jest ale tak naprawdę najlepiej widać jednak w przysłowiowej ręce. Ja do takich beznadziejnych spraw używam aplikacji lupy w telefonie z podświetleniem i sporym regulowanym powiększeniem wybranego fragmentu i pod różnymi kontami oceniam to co widzę na wyświetlaczu. Mniej mi męczy oczy niż zwykła lupa.

Tak, to prawda i zazwyczaj wypatrywałem tak wiele drobiazgów, ale w tym przypadku "zaskoczło" po nieco większych męczarniach. Ja korzystam z lupy przystawionej do obiektywu, przez co mam większą ostrość i wygodę niż przez samą lupę z telefonu. Oczywiście za duże powiększenie też nie służy sprawie, ale jak włączyłem sobie te zdjęcia na dużym, dobrej jakości ekranie (wiem, że rozdzielczości i ostrości to nie zmienia, ale widać jednak więcej niż na moim starym telefonie), to już teraz naprawdę wyraźnie widzę S i celowo nie przypominałem sobie stylu litery jaki powinien być w tym przypadku, żeby nie wkręcać sobie obserwacji. Wciąż wzrok mnie może mylić, ale w wyniku tych dywagacji i nowego spojrzenia, zmieniłem swoje podejście :) 

PS O ile ktoś nie wypatrzy tutaj czegoś niesłychanego, nie będę póki co drążył wątku i dokładał postów na temat eSki ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2023, 19:40:54 wysłana przez Luca Romano »

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Stycznia 2023, 19:47:48 »
Czyli problem został rozwiązany :)
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Stycznia 2023, 20:10:21 »
Wygląda na to, że na razie tak. Raz jeszcze wielkie dzięki za wymianę zdań w temacie i ukierunkowane zajrzenie do katalogów. Bez tych paru postów zapewne nie robiłbym teraz nowego zdjęcia w innym świetle i nie wypatrzyłbym com wypatrzył.

Cóż, czekamy w takim razie na zdjęcia tetr kolejnych forumowiczów :)

syl06

• Stały bywalec
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Stycznia 2023, 18:47:35 »
Jeszcze jedna Trtradrachma, zakupiona w grudniu 2022r.Tak przy okazji , czy portrety w wieńcu i korona raddiata w przypadku tetradrachm to ten sam nominał? Ta sztuka wybita z dobrego stopu , mocno odbija światło, z tego powodu kiepsko że zdjęciem.

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Stycznia 2023, 21:39:40 »
Jeszcze jedna Trtradrachma, zakupiona w grudniu 2022r.Tak przy okazji , czy portrety w wieńcu i korona raddiata w przypadku tetradrachm to ten sam nominał? Ta sztuka wybita z dobrego stopu , mocno odbija światło, z tego powodu kiepsko że zdjęciem.

Tak to wszystko są tetradrachmy i rodzaj nakrycia głowy w tym przypadku nie ma znaczenia. Co do stopu, to cały dowcip polega na tym, że zwłaszcza w przypadku tych późniejszych tetr, ich "srebrna" powierzchnia jest wynikiem nie zawartości stopu a odpowiedniej warstwy srebrzenia. Z tego wynika też pewna ciekawa zależność - każde potencjalne czyszczenie, czy złe przechowywanie powoduje "wyłażenie" metalu bazowego na powierzchnię, dlatego często widać na nich brązowe plamki miedzi. Poniżej kilka z moich tetr na których widać to "zjawisko"
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2023, 22:57:25 wysłana przez borsuk1977 »
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

nosfer3

• Stały bywalec
    • Probusy
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Stycznia 2023, 14:12:53 »
Witam.
Monety od Wag dotarły.Fotki aukcyjne nie oddają stanu monet,mając w ręku częśc prezentuje sie lepiej,częsc gorzej.Co do monet najbardziej mnie interesujących czyli tych z popiersiem I8 oraz F8.W mojej ocenie zostały poddane ostremu czyszczeniu chemicznemu przy czym ta I8 delikatnie już spatynowała.Przy duzym powiekszeniu widac że monety sa słabszego stanu.Oba egzemplarze trzymaja wagę tj odpowiednio 4,34g (nieco ponad stan ale takie egzemplarze sie pojawiają) oraz 3,72g.Rant tez nie budzi moich wątpliwości.W mojej ocenie monety są ok,chodziaz po tym co widuje sie ostatnio w necie i jakosci falsów to kto wie.Jestem ciekaw Waszego zdania.Wszelką krytyke i opinie biorę na klatę.

Pozdrawiam Maciej

nosfer3

• Stały bywalec
    • Probusy
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Stycznia 2023, 14:41:07 »
Witam.
Monety od Wag dotarły.Fotki aukcyjne nie oddają stanu monet,mając w ręku częśc prezentuje sie lepiej,częsc gorzej.Co do monet najbardziej mnie interesujących czyli tych z popiersiem I8 oraz F8.W mojej ocenie zostały poddane ostremu czyszczeniu chemicznemu przy czym ta I8 delikatnie już spatynowała.Przy duzym powiekszeniu widac że monety sa słabszego stanu.Oba egzemplarze trzymaja wagę tj odpowiednio 4,34g (nieco ponad stan ale takie egzemplarze sie pojawiają) oraz 3,72g.Rant tez nie budzi moich wątpliwości.W mojej ocenie monety są ok,chodziaz po tym co widuje sie ostatnio w necie i jakosci falsów to kto wie.Jestem ciekaw Waszego zdania.Wszelką krytyke i opinie biorę na klatę.

Pozdrawiam Maciej
c.d rewersy

R E K L A M A
aukcja monet