Aktualności:

• 13 Stycznia 2025, 03:58:03

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wiosennny sezon łowiecki 2023  (Przeczytany 25798 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
Odp: Wiosennny sezon łowiecki 2023
« Odpowiedź #150 dnia: 10 Kwietnia 2023, 22:52:40 »
Chciałbym zaprezentować wiosenny nabytek. Jest to mniejszy format niż piękny sesterc zaprezentowany przez Łukasza. Monetka dość niepozorna ale myślę, że ciekawa. Na aukcji błędnie opisana, jako Ric temp 1979, a więc moneta z mennicy Siscia z tytulaturą: IMP C AVRELIANVS AVG. W czasie oglądania zdjęcia zauważyłem, że moneta ma nieco inną tytulaturę, że jest w niej za dużo liter i brzmi ona tak: IMP C D AVRELIANVS AVG . Następnie sprawdziłem tą tytulaturę w Ric.mom.fr i znalazłem prawidłową atrybucję, Ric temp 1981.

Aurelianus, antoniniani, mint Siscia, officina 4, issue 1, October – November 270, obv. IMP C D AVRELIANVS AVG, bust right, radiate, cuirassed and draped with paludamentum (bust code D1), rev. CONCORDIA MILI, reverse mark –/–//Q, two Concordiae stg. facing each other; the Concordia on the l. holds a standard in r. hand; the Concordia on the r. holds a standard in l. hand; between them, another standard held by both, 14 ex cited, 4,07 g, 21 mm, RIC1st 202 var., Ric temp #1981

Początkowo myślałem, że jest to moneta wybita w mennicy w Mediolanie, Ric temp # 1368, ale nie pasuje ona chyba stylistycznie do Mediolanu.

Zdecydowanie ciekawa moneta no i zawsze daję kciuka za tego typu odkrycia. Super!

Z ciekawych antoninianów Aureliana wpadł mi również poniższy egzemplarz:

Aurelianus, aureliani, mint Serdica, officina 1, issue 8, Phase 2, November 274 – September 275, obv. IMP C L DOM AVRELIANVS P F AVG, Bust right, radiate, cuirassed (bust code B1), rev. RESTITVT ORBIS, reverse mark *//KA(•)A(•), Female figure standing right, crowning Emperor in military dress standing left, holding spear (or long sceptre) in left hand., The two recorded coins share the same pair of dies, Ric temp #2745, Ric1st 291, 3 ex. cited,

Monetę wyróżnia tytulatura, w której pojawiają się skrót imienia Domicjusz w postaci DOM.

Oprócz ciekawe tytulatury, to naprawdę piękny egzemplarz, choć na zdjęciu, na pierwszy rzut oka, może wyglądać nieco niepozornie. Znakomity detal obu stron monety, co w przypadku tego ciekawego rewersu, dodatkowo podnosi jego atrakcyjność. Gratulacje!
Gorąco zachęcam do odwiedzenia moich numizmatycznych profili i galerii monet na:
-Instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/
-CollecOnline https://www.colleconline.com/en/users/16345/luca-romano

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 11 Kwietnia 2023, 22:29:56 »
To i ja się pochwalę w końcu nabytkiem. Niezbyt urodziwym, ale na swój sposób ciekawym.
Rewers w takim wydaniu nazywa się czasem po angielsku "dramatic overstrike".

Sextans z kłosem i oznaczeniem KA, mennica na Sycylii, 207-206 p.n.e., RRC 69/6a nabity na brązie Hierona II z Posejdonem i trójzębem.

W załączeniu także monety składowe tej "hybrydy".

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: 11 Kwietnia 2023, 23:15:12 »
Smaszny kąsek!
ZM

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #153 dnia: 12 Kwietnia 2023, 08:46:31 »
Czasem aż się uśmiecham pod nosem, że właściwie czego koledzy tutaj nie wstawią, to przesyłam ochy i achy, ale doprawdy zamiłowanie do antyku nie jest jedynym tego powodem. Myślę, że taki "dramatic overstrike" byłby pod kątem stylu także i w dzisiejszej sztuce awangardowej bardzo szanowany. Nie widziałem takiego i z przyjemnością się dokształciłem. Dziękuję. KA w tym przypadku to będą inicjały mincerza? To swoją drogą ciekawe oznaczenie, na temat którego dałoby się chyba zrobić nawet mini wykład, bo przecież pojawia się także jako oznaczenie reformy czy warsztatów.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia moich numizmatycznych profili i galerii monet na:

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 12 Kwietnia 2023, 10:15:57 »
Zdaje się, że w przypadku wczesnego mennictwa rzymskiego znaczenie tego monogramu nie jest znane, mimo że występuje także na innych nominałach. Być może powstała jakaś nowsza praca na ten temat, ale nie szukałem tak po prawdzie. W każdym razie Crawford znaczenia KA nie znał.

A dokładnie znaczek wygląda tak jak na zdjęciu. 

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 12 Kwietnia 2023, 11:48:27 »
Zdaje się, że w przypadku wczesnego mennictwa rzymskiego znaczenie tego monogramu nie jest znane, mimo że występuje także na innych nominałach. Być może powstała jakaś nowsza praca na ten temat, ale nie szukałem tak po prawdzie. W każdym razie Crawford znaczenia KA nie znał.

A dokładnie znaczek wygląda tak jak na zdjęciu.

Dzięki. Kolejna ciekawostka do segregatora z (prawdopodobnie) wciąż niewyjaśnionymi zagadkami.

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #156 dnia: 12 Kwietnia 2023, 18:40:30 »
Miłe nabytki, miłe - zwłaszcza ten drugi: w pięknym stanie!

ZM
Dziękuję Kolegom za miły odzew. Antoninian Aureliana z tytulaturą DOM mogę określić jako jedną z najciekawszych monet Aureliana, które do tej pory udało mi się zdobyć :)
Poniżej pierwszy sesterc Marka Aureliusza w zbiorze. Łowy marcowe.

Marek Aureliusz, sesterc wybity w 172 na co wskazuję TR P XXVI. Na awersie tytulaturą M ANTONINVS AVG TR P XXVI, głowa w wieńcu laurowym w prawo. Na rewersie legenda IMP VI COS III S-C, siedzącą Roma zwrócona w lewo, na wyciągniętej prawej dłoni Wiktoria, lewa ręka oparta na włócznu, poniżej okrągła duża tarcza z głową meduzy albo wilczyca karmiącą bliźnięta, waga 20 g przy średnicy 31 mm, ładna zielona, szklista patyna, Cohen 281, Sear 4976, RIC 1033

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #157 dnia: 12 Kwietnia 2023, 18:50:01 »
To i ja się pochwalę w końcu nabytkiem. Niezbyt urodziwym, ale na swój sposób ciekawym.
Rewers w takim wydaniu nazywa się czasem po angielsku "dramatic overstrike".

Sextans z kłosem i oznaczeniem KA, mennica na Sycylii, 207-206 p.n.e., RRC 69/6a nabity na brązie Hierona II z Posejdonem i trójzębem.

W załączeniu także monety składowe tej "hybrydy".

Gratuluję ciekawego sextansa. Napewno jest on ciekawostką dzięki wybiciu na innej monecie. Warto moim zdaniem podkreślić, że dobrze widoczne są charakterystyczne elementy przedstawień, w tym twarz Posejdona, a to już pewnie nie jest tak często spotykane. Tak samo głowa Merkurego w kapeluszu jest bdb widoczna i nie ucierpiała na tym, że pod spodem widać fragment trzonu (jeżeli można stosować do budowy narzędzi/broni określeń zaczerpniętych z architektury) trójzębu. A może pokazałby Kolega to maleństwo, które widzieliśmy na szarlotce?

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Kwietnia 2023, 19:25:42 »
Miłe nabytki, miłe - zwłaszcza ten drugi: w pięknym stanie!

ZM
Dziękuję Kolegom za miły odzew. Antoninian Aureliana z tytulaturą DOM mogę określić jako jedną z najciekawszych monet Aureliana, które do tej pory udało mi się zdobyć :)
Poniżej pierwszy sesterc Marka Aureliusza w zbiorze. Łowy marcowe.

Marek Aureliusz, sesterc wybity w 172 na co wskazuję TR P XXVI. Na awersie tytulaturą M ANTONINVS AVG TR P XXVI, głowa w wieńcu laurowym w prawo. Na rewersie legenda IMP VI COS III S-C, siedzącą Roma zwrócona w lewo, na wyciągniętej prawej dłoni Wiktoria, lewa ręka oparta na włócznu, poniżej okrągła duża tarcza z głową meduzy albo wilczyca karmiącą bliźnięta, waga 20 g przy średnicy 31 mm, ładna zielona, szklista patyna, Cohen 281, Sear 4976, RIC 1033

Sporo już miałem na jego okazję powiedzieć, ale nie sposób choć krótko i publicznie pochwalić za zakup. Bardzo przyjemny sesterc ze świetnym, jak na ten poziom starcia, detalem. Na dodatek, bardzo naturalny i równy jeśli chodzi o powierzchnię. Ach, gdyby większość "solidnych" sztuk wyglądała tak dobrze. Z minusów oczywiście lekko zgubiona linia zarostu na policzku (choc w tym świetle już widoczna) i nasmarkane pod uchem, ale nie oszukujmy się, jest to już czepialstwo, na które wiem, że mogę sobie w tym przypadku pozwolić ;) Gdyby kolega digenis go nie kupił, to sam bym go chętnie włączył do zbioru.

Bebek2006

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr 122
« Odpowiedź #159 dnia: 12 Kwietnia 2023, 23:55:31 »
Fajny sesterc, gratuluję.
Republikańska przebitka też ciekawa... :)
Pozdrawiam
Karol

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 15 Kwietnia 2023, 13:41:37 »
Ci, którzy pamiętają moje niedawne publikacje zdjęć sesterców 5 Dobrych Cesarzy, nie będą potrzebowali przydługiego wstępu. Co tu dużo mówić. Czas pochwalić się ciekawym brązem mojego ulubionego władcy, którego pozyskałem jeszcze przed sestercem Nervy, przy wsparciu samego Nerona (Krzysztofa Pakuły).

Tradycyjnie celowałem w możliwie najszerszy krążek (34,5mm) o zdrowej wadze (25,12g), zachwycającym mnie portrecie, czytelnych legendach i przyzwoitym rewersie (tutaj zawsze wymagania są trochę obniżone, bo na czymś te setki euro, które trzeba dokładać za jeszcze lepsze sesterce muszę urwać). Oczywiście na jeszcze bardziej charakterystyczne popiersie Trajana muszę jeszcze trochę popolować (miałem jednego ze świetnym detalem z końca panowania, ale niestety sam krążek był równie schorowany, co Cesarz w tamtym czasie). 

W tym egzemplarzu zachwycił mnie portret Trajana. Z pewnością nietypowy, bo z samego początku panowania (98-99), ale jeśli podobny do poprzednika (co jak wiemy często zdarzało się, gdy np. nowego władcy nie było jeszcze w Rzymie a celator musiał na bazie zebranych niebezpośrednio informacji o jego wizerunku wykonać stempel) to tylko z długiej szyi, charakterystycznej też dla przedstawicieli dynastii julijsko-klaudyjskiej. Ponadto sam styl portretu jest moim zdaniem wschodni, “antiocheński” (choć raczej z późniejszych panowań, bo sam Trajan na monetach z tych terenów akurat rysy miewał dość łagodne). Oczywiście stan rewersu to już pewien kompromis, ale z pewnością do kolekcji dołączą jeszcze inne, być może bardziej okazałe, sesterce Trajana z późniejszych lat panowania, z charakterystycznym portretem i ciekawszymi rewersami.

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: 15 Kwietnia 2023, 17:57:18 »
A może pokazałby Kolega to maleństwo, które widzieliśmy na szarlotce?

Przymierzam się. Kupiłem kulka ciekawych rzeczy ale nie mam kiedy zdjęć porobić i opisać .

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 16 Kwietnia 2023, 08:38:24 »
A może pokazałby Kolega to maleństwo, które widzieliśmy na szarlotce?

Przymierzam się. Kupiłem kulka ciekawych rzeczy ale nie mam kiedy zdjęć porobić i opisać .

Nie mogę się doczekać. Pewnie będą to arcyciekawostki zarówno w walorze jak i jego opisie.

Tomanek

• Gaduła
  • Quaerenda pecunia primum est, virtus post nummos.
« Odpowiedź #163 dnia: 16 Kwietnia 2023, 11:49:09 »
Rozumiem Panowie, że w maju będziemy podziwiać te nabytki na toruńskim spotkaniu :-*

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 17 Kwietnia 2023, 08:51:33 »
Nie jestem fanem podróżowania z przedmiotami, które nieustannie wypadałoby mieć na oku, ale rozumiem, że nawiązuje Pan do swoistego zwyczaju. Zawsze zazdrościłem tego oglądania monet, które widywałem na zdjęciach, zakładając, że były to głównie prezentowane podczas wykładów sztuki, ale rozumiem, że formuła jest szersza, tak?

R E K L A M A
aukcja monet