Aktualności:

• 07 Grudnia 2024, 03:45:39

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wiosennny sezon łowiecki 2023  (Przeczytany 25068 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

digenis

• Stały bywalec
Odp: Wiosennny sezon łowiecki 2023
« Odpowiedź #195 dnia: 09 Maja 2023, 15:46:09 »
Z innej beczki, nowe trafienia wiosenne.

Bardzo ciekawe nabytki, zwłaszcza piękny i rzadki antoninian Probusa z Rzymu. Gratulacje!

Dziękuję za miłe słowa. Dzisiaj miałeś tego Probusa z m. Rzymskiej w dłoni ;) mam nadzieję że na żywo prezentował się jeszcze lepiej.

Thorgal76

• Stały bywalec
« Odpowiedź #196 dnia: 09 Maja 2023, 18:38:57 »
Zachęcony miłą Waszą reakcją, pochwalę się jeszcze dwoma nabytkami. Tym razem to historia stosunków rzymsko-żydowskich. Pierwszy to denar republiki, Plautiusa z 55 r., z Kybele i klęczącym arcykapłanem i królem Judei Aristobulem, drugi to Wespazjan z propagandowym denarem "Judea Capta", obwieszczającym opanowanie powstania w Judei, z pogrążoną Żydówką w żałobie.

00249Q00.jpgWiosennny sezon łowiecki 2023

00243.jpgWiosennny sezon łowiecki 2023

Barnaba

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #197 dnia: 09 Maja 2023, 18:51:36 »
Zachęcony miłą Waszą reakcją, pochwalę się jeszcze dwoma nabytkami. Tym razem to historia stosunków rzymsko-żydowskich. Pierwszy to denar republiki, Plautiusa z 55 r., z Kybele i klęczącym arcykapłanem i królem Judei Aristobulem, drugi to Wespazjan z propagandowym denarem "Judea Capta", obwieszczającym opanowanie powstania w Judei, z pogrążoną Żydówką w żałobie.

Super nabytki! Prosimy o więcej. Miło widzieć nowych aktywnych uczestników forum i łowców antycznej zwierzyny!   

Barnaba

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #198 dnia: 09 Maja 2023, 18:54:28 »

Bardzo ciekawe nabytki, zwłaszcza piękny i rzadki antoninian Probusa z Rzymu. Gratulacje!

Dziękuję za miłe słowa. Dzisiaj miałeś tego Probusa z m. Rzymskiej w dłoni ;) mam nadzieję że na żywo prezentował się jeszcze lepiej.

Tak, w dłoni ten Probus prezentował się znacznie lepiej. Ciekawe czy pochwalisz się swoimi dzisiejszymi nabytkami:)?

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #199 dnia: 09 Maja 2023, 19:05:36 »

Same monety sympatyczne, ale przede wszystkim ciekawe historycznie. Brawo. PS uśmiechnąłem się przy "pogrążonej Żydówce", choć  faktycznie pasuje też podwójne pogrążenie: i przez Wespazjana i w żałobie ;)

Tak, w dłoni ten Probus prezentował się znacznie lepiej. Ciekawe czy pochwalisz się swoimi dzisiejszymi nabytkami:)?

Di-ge-nis! Di-ge-nis!

Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

Booboo

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #200 dnia: 09 Maja 2023, 22:04:27 »
Klawy Brutus. Co do Plautiusa nie mogłem się nigdy przemóc żeby go kupić. Jakiś mi się ten rewers dziwny wydaje...

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #201 dnia: 09 Maja 2023, 22:25:14 »

A pochwalę się dzisiejszymi Probusami ;)

Probus, antoninian, 280/281 ad., mint Serdica, officina 3, emission 4, obv. titulature IMP DEO ET DOMINO PROBO AVG, radiate, draped and cuirassed bust right (bust A2), rev. VIRTVS PROBI AVG /-//KA•Γ•, Probus on horseback right, holding spear and shield, riding down enemy to right, 3.89g / axis: 12h, width 22-24mm, only the 4th specimen of this variant known, unlisted with IMP DEO ET DOMINO PROBO AVG legend and A2 bust, RIC 885 var., probuscoins.fr 2692 (this coin), ex. Solidus Numismatik, Online-Auktion 7, lot 340, 15.11.2015, ex. B. Skibniewski collection no. 168,

Probus, antoninian, 280/281 ad., mint Serdica, officina 4, emission 2, obv. titulature PERPETVO IMP PROBO AVG, Radiate, cuirassed and helmeted bust left, holding spear and shield (bust E2), rev. SOLI INVICTO /-//KAB, Sol in spread quadriga, holding whip, 3.99g / axis: 11h, width 22-24mm, extremely rare and desirable obverse legend with the PERPETVO title ("perpetual"). Probus was the only roman emperor to use this title in the whole Roman coinage; the only other analogy in Roman coinage would be the Dictator Perpetuo title bestowed upon Julius Ceasar in the year 44 BCE, the second example of this type known, RIC 869, probuscoins.fr 2664 (this coin), ex. Pecunem (Solidus Numismatik), auction no 25 lot. 262, 16.11.2014, ex. B. Skibniewski collection no. 37,

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #202 dnia: 09 Maja 2023, 23:07:59 »

Znalazłem nieco na temat monety Plautiusa z Aristobulem "The 'Bacchius the Jew' shown kneeling on supplication on the reverse of this piece is almost certainly Judah Aristobulus II, who attempted to usurp the throne of Judea from his brother John Hyrcanus II between 67 and 63 BC. Pompey the Great sided with Hyrcanus and subjected Jerusalem to a brutal siege and sacking to depose the usurper Aristobulus. Forced to kneel in submission to Pompey, Aristobulus was permitted to live as a hostage in Rome, but later escaped and tried to resume the throne, only to be thwarted again by Pompey's lieutenant M. Aemilius Scaurus. The term 'Bacchius' may refer to the Roman misconception that Hellenized Jews like Aristobulus worshipped Dionysus, whom the Romans knew as Bacchus. ". Przy okazji zainteresowanym historia Palestyny z czasów Heroda Wielkiego mogę śmiało polecić kapitalną książkę autorstwa A. Krawczuka ,,Herod Król Judei" kapitalna pozycja w której trup ściele się gęsto. Na olx są dostępne dosłownie za kilka złotych.

Thorgal76

• Stały bywalec
« Odpowiedź #203 dnia: 10 Maja 2023, 00:09:09 »
Miałem, swego czasu, przyjemność być w Jerozolimie i to miejsce robi niesłychane wrażenie. Nie ma drugiego miasta, które by przechodziło (często w krwawy sposób) z rąk do rąk 44 razy. I powiązania z Rzymem tez są niebagatelne. Zaczynajac od zdobycia Judei przez Pompejusza Wielkiego w 63 pne (co upamiętnia denar Plautiusa), niektórzy uważają, ze corona muralis Kybele na awersie to symbol murów Jerozolimy właśnie. O samym napisie na rewersie Bacchus Judaeus napisano całą książkę  czy oznacza króla Judei Aristobula, czy raczej odnosi się do wzniesionego teatru przez Pompejusza poświęconego Dionizosowi-Bachusowi (swoją droga to w jego murach zginął boski Cezar). Zdobycie Judei i Jerozolimy przez Wespazjana i jego syna Tytusa, co upamiętnia Łuk triumfalny na Forum Romanum. Aż w końcu samo chrześcijaństwo (może dzięki geniuszowi Konstantyna), które „wlało” w jego nieco chwiejące się mury nowe życie. I pozwoliło trwać dalej, jak na wieczne miasto przystało.

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #204 dnia: 10 Maja 2023, 08:39:22 »
Co prawda nie było mi dane jeszcze pobyć w Rzymie między zabytkami odpowiednio długo, ale jednak spędziłem tam parę dni i zdarzyło mi się spacerować w nocy po bardziej i mniej znanych miejscach, ale muszę zgodzić się z kolegą co do Jerozolimy. Tam przebywałem nieco dłużej, mieszając niemal na szczycie Góry Oliwnej, w sierocińcu dla palestyńskich dzieci, i przechodząc codziennie właściwie przez wszystkie dzielnice na czele z muzułmańską. Mam na myśli to, że faktycznie przez pewien czas mogłem "pooddychać" (a właściwie "posapać") nieturystycznym powietrzem tego miasta i niemal nie ma dnia, abym nie wracał do niego myślami. Chyba nigdzie dotąd nie czułem nigdy tak bardzo historii i starożytności (choć też nie byłem jeszcze w wielu równie ciekawych miejscach).

W temacie nabytków kol. digenisa - cośmy mieli okazję pooglądać podczas TWNA to nasze, bo (czego Ci życzę) obie sztuki przez dziesięciolecia mogą teraz spoczywać sobie w Twojej kolekcji. Deo et domino to zdecydowanie jeden z najpiękniejszych rzadkich Probusów jakie widziałem (nie mówiąc już o wybitności w ramach tego jednego typu). Cudowny detal, świetne srebrzenie, wysokiej klasy sztuka. Z kolei PERPETVO to również arcyciekawa i piękna sztuka, do której z uwagi na to przedstawienie Sola mam ogromny sentyment. Poważne zakupy. Gratulacje także na publicznym, nomen omen, forum ;)
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

nosfer3

• Stały bywalec
    • Probusy
« Odpowiedź #205 dnia: 10 Maja 2023, 09:26:26 »
Gratuluje nowych nabytków.Piekne okazy.
Naturalnie najbardziej urzekły mnie Probusy kol.Digenis. Pieknie zachowane,poszukiwane i rzadkie egzemplarze.To u kol.Barnaby takie można jeszcze trafic?  ;)

Pozdrawiam Maciej

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 10 Maja 2023, 09:51:23 »
To u kol.Barnaby takie można jeszcze trafic?  ;)

Już nie* :P

*a przynajmniej już nie tyle ;)

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #207 dnia: 10 Maja 2023, 11:23:28 »
Bardzo dziękuję Kolegom za miłe słowa. Tych sztuk już u Barnaby nie można zakupić ;) ale napewno coś ciekawego jeszcze ma w zanadrzu. Zresztą awatarem Kolegi Nosfer też jest Probus wart pozazdroszczenia ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2023, 12:07:03 wysłana przez digenis »

Barnaba

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #208 dnia: 11 Maja 2023, 14:18:25 »
Bardzo dziękuję Kolegom za miłe słowa. Tych sztuk już u Barnaby nie można zakupić ;) ale napewno coś ciekawego jeszcze ma w zanadrzu. Zresztą awatarem Kolegi Nosfer też jest Probus wart pozazdroszczenia ;)

Bartku, cieszę się że moneta z mojego zbioru zdobi Twój nowy awatar. Mam nadzieję, że sprawi Ci wiele radości (mnie sprawiła). Przy okazji potwierdzam, że jeszcze sporo ciekawych Probusów zostało mi w zanadrzu. Myślę, że w tym roku odbędzie się jeszcze jedna lub dwie aukcje moich monet.   

nosfer3

• Stały bywalec
    • Probusy
« Odpowiedź #209 dnia: 12 Maja 2023, 10:19:47 »
Witam.
Na fali Probusowych uniesień rownież i u mnie łowy zakończone sukcesem.

1).Pierwsza moneta można by napisac w dosłownym znaczeniu upolowana zwierzyna.Dotychczas w swojej skromnej kolekcji (skrót pod awatarem) nie posiadałem żadnej sztuki z motywem zwierzęcym,a przeciez u Probusa troche tego było  zarówno lwy,wilczyce...,jak i różne ciekawe rewersy z legendami Oriens,konsularnej i Origini. I własnie ta ostatnia ORIGINI AVG dołaczyła do zbioru.Bardzo rzadki i poszukiwany typ rewersu z klasycznym motywem rzymskim, przedstawiającym wilczycę karmiącą Romulusa i Remusa, jednak z bardzo nietypowym napisem ORIGINI AVG, który jest unikalny w całym rzymskim mennictwie. Rewers ten albo podkreśla bliski związek Probusa z Siscią (gdzie moneta została wybita), albo być może szlachetne, rodowe, rzymskie pochodzenie Probusa dla celów propagandowych (w rzeczywistości Probus pochodził z niskich warstw społecznych).   
Ta konkretna moneta z rzadkim i pożądanym popiersiem w pancerzu w LEWO, zamiast w prawo jak z reguły, jest zdecydowanie najrzadsza spośród 4 popiersi z rewersem ORIGINI AVG odnotowanych przez Alfoldiego

2)W przypadku drugiej monety można napisac że nie jeden takiej szuka by uzupełnić swoje Probusowe zbiory.W RIC widnieje jako RESTIT ILLIVRICI lecz taka moneta w ogóle nie istnieje.Jest to błędna interpretacja gdyż winno być ILIVRICI .Niezwykle rzadki i pożądany typ rewersu bity tylko podczas drugiej emisji w Siscii (słynna seria Invictvs z tytułem INV[ictvs] w legendzie na awersie).Rewers odnosi sie ku czci Probusa jako odnowiciela Prowincji Illyricum
Jeden z najbardziej poszukiwanych rewersów w całym mennictwie Probusa dodatkowo z znakomita prowenencją ex Gysen

3)Trzecia sztuka to moja wisienka na torcie.H26 wg Bastiena i wszystko w temacie:).RIC nie notuje popiersia,nawet obszerne opracowanie mennicy rzymskiej J.Guillemain (MPR) równiez nie odnotowywuje takiej klaty.Mamy więc bardzo rzadką sztuke w świetnym stanie zachowania z znakomitą prowenencja ex Gysen.Spektakularne, niezwykle rzadkie i pożądane popiersie konsularne z cesarzem trzymającym w jednej ręce berło zakończone orłem (scipio), a w drugiej dodatkowo kulę ziemską (zazwyczaj Probus trzyma tylko scipio).
Jedno z najrzadszych i najbardziej poszukiwanych popiersi Probusa.

R E K L A M A
aukcja monet