Aktualności:

• 05 Listopada 2024, 04:31:30

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wiosennny sezon łowiecki 2023  (Przeczytany 23612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

digenis

• Stały bywalec
Odp: Wiosennny sezon łowiecki 2023
« Odpowiedź #270 dnia: 17 Czerwca 2023, 12:25:09 »
tak wrzucę off topic w temacie zdjęć..
dzisiejsze telefony są niesamowite. w załaczeniu dwa zdjecia  " z palca" (dlatego troche nie ostre) w szybkiej obróbce programem w telefonie.

Nie byłem aktywnym uczestnikiem wątku przez kilka dni a tu spory ruch się zrobił. Ładne Kolega zrobił fotki tych niedużych follisów, ale widać, że tracą częściowo na ostrości. Proponuję monetę umieścić na podwyższeniu np zakrętka z lekarstwa, albo coś podobnego, czego nie będzie widać pod monetą, a spowoduje że będzie uniesiona powyżej tła. Wtedy z reguły wychodzą ostre zdjęcia całej powierzchni ;)

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #271 dnia: 17 Czerwca 2023, 12:34:25 »

Dziś jest ten dzień kiedy moja kolekcja 12 pierwszych (wg Swetoniusza od Gajusza Juliusza licząc) domknęła się. Dziś zbiór uzupełnił całkiem piękny portret Cezara z 44 pne.

4119675_1683884778.jpgWiosennny sezon łowiecki 2023

Również gratuluję Cezara. początek koniec Republiki i początek I wieku nie jest moim okresem, ale po historii z masowo fałszowanymi denarami legionowymi Marka Antoniusza trochę bałbym się kupować denary z tego okresu. Jednym z moich must have jest denar ze słoniem i karnyksem oraz signis receptis ;)

Co do tetr aleksandryjskich Kolegi przyznam, że dla mnie to dość trudny temat z uwagi na grekę. Najbardziej z pokazanych sztuk podoba mi się Wespazjan. W dwóch pierwszych jest nieco gorsza powierzchnia ale ładne portrety. Lubie duże monety, wtedy czuje się ciężar w dłoni ;)

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #272 dnia: 17 Czerwca 2023, 13:03:33 »
Ostatnie udane strzały. :)

Gratuluję tetradrachm. Zwłaszcza Wespazjan jest ciekawy, z takim twardym ,,chłopskim" portretem. Oglądać trzymając w dłoni taką tetrę to zupełnie inne wrażenia niż z najładniejszym denarkiem :) A Kolega głównie tetry prowincjonalne zbiera czy czasem też jakiś denar wpadnie w dłoń?

U mnie po majowej obfitości zakupów, czerwiec już tak nie daży. Wpadły mi dwie sztuki. Pierwsza z kolekcji naszego forumowego Kolegi Pablo:

Denar Julia Mamaea z 226 r.n.e. z mennicy Rzym, aw: popiersie cesarzowej w diademie, tytulatura IVLIA MAMAEA AVG, rw: Vesta stojąca w lewo, w prawym ręku trzyma palladium, w lewym berło, legenda Vesta waga 2.08 g, RIC 360. Denarka kupiłem, ponieważ kilka lat temu wpadł mi sesterc również z Vestą i pomyślałem, że będą stanowiły ładną parę.

Probus, antoninian (aureliani), 280/281 ad., mint Serdica, officina 4, emission 4, obv. titulature IMP C M AVR PROBVS INVICT AVG, Radiate and cuirassed bust right (bust B), rev. SOLI INVICTO /-//KA•Δ•, Sol in spread quadriga, holding whip, 4,46 g, width 23 mm, RIC 867 var, R3, na stronie probuscoins.fr, zbliżony do numeru 450, ale perełki pomiędzy literami w odcinku KA•Δ•. Na monetce jest sporo srebrzenia i ma piękny detal ;)

okejos

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #273 dnia: 17 Czerwca 2023, 13:26:04 »
dzisiejsze telefony są niesamowite. w załaczeniu dwa zdjecia  " z palca" (dlatego troche nie ostre) w szybkiej obróbce programem w telefonie.

Nie byłem aktywnym uczestnikiem wątku przez kilka dni a tu spory ruch się zrobił. Ładne Kolega zrobił fotki tych niedużych follisów, ale widać, że tracą częściowo na ostrości. Proponuję monetę umieścić na podwyższeniu np zakrętka z lekarstwa, albo coś podobnego, czego nie będzie widać pod monetą, a spowoduje że będzie uniesiona powyżej tła. Wtedy z reguły wychodzą ostre zdjęcia całej powierzchni ;)
jak pisałem robiłem trzymajac monete na palcu, po prostu w telefonie w podstawowym programie jest mozliwość w postprodukcji wyciecia samej monety i zajmuje to... 5 sek.  gdyby dac podstawkę i unieruchomic telefon zdjecia były by jak brzytwa :). chciałem pokazać tylko mozliwosci współczesnych telefonów
Tempora mutantur, et nos mutamur cum illis

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #274 dnia: 17 Czerwca 2023, 14:21:08 »

jak pisałem robiłem trzymajac monete na palcu, po prostu w telefonie w podstawowym programie jest mozliwość w postprodukcji wyciecia samej monety i zajmuje to... 5 sek.  gdyby dac podstawkę i unieruchomic telefon zdjecia były by jak brzytwa :). chciałem pokazać tylko mozliwosci współczesnych telefonów

Och. Śmiem twierdzić, że, dla zdecydowanej większości kolekcjonerów, potencjał aparatów w telefonach jest dobrze znany. Ja swoje zdjęcia i filmy od lat robię starym iPhonem X (a do niedawna 7) i już jak zaczynałem, nie było to wielkim odkryciem. Za to rozwinęły się możliwości posprodukcyjne (software).

Digenis - fajne zakupy. Ostre sztuki.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #275 dnia: 17 Czerwca 2023, 18:47:34 »
...i to nawet nie musi być pstrykawka spod znaku nadgryzionego jabłuszka!
Ostatnio, po zakończonej sukcesem międzykontynentalnej odysei katalogu monet aleksandryjskich Emmetta posłałem sprzedawcy zaaranżowany na szybko "wianuszek" - nawet nie musiałem specjalnie się starać, a efekt zacny, choć komórka chińska...

alex red.jpgWiosennny sezon łowiecki 2023

Zenon M.

PS. Od dłuższego czasu próbowałem tę księgę nabyć po rozsądnej cenie i jakoś się nie dało: za pierwszym razem sprzedawca się wycofał, za drugim książka zniknęła w transporcie, to była próba numer trzy, połączona z negocjowaniem warunków przesyłki (opłata ostatecznie i tak była ponad dwukrotnie wyższa, niż cena całego tomiszcza...) - stąd moja nazbyt wielka, choć pewnie zrozumiała uciecha.

Thorgal76

• Stały bywalec
« Odpowiedź #276 dnia: 27 Czerwca 2023, 17:14:26 »
Nareszcie w moich rękach. Moneta, która ponoć "zabiła Cezara"... Pierwszy współczesny portret w dziejach Rzymu, przysłonięty laurem (być może ze złota), mającym skrywać wstydliwą łysinę. Styczeń-luty 44 pne. I legenda: CAESAR DICT(ATOR) PERPETVO. Cytując Gombrowicza: "Jak ma nie zachwycać, skoro zachwyca". 

Thorgal76

• Stały bywalec
« Odpowiedź #277 dnia: 27 Czerwca 2023, 17:24:41 »
A tym samym "Swetoniuszowska dwunastka" w komplecie.  :)

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #278 dnia: 27 Czerwca 2023, 17:58:19 »
Gratuluję dyktatora!!!
ZM

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #279 dnia: 28 Czerwca 2023, 09:38:09 »

Piękne Monety, Neron i Wespazjan genialne portrety. A ten Juliusz... Nic tylko zakrzyknąć Ave Cezar!

Thorgal76

• Stały bywalec
« Odpowiedź #280 dnia: 28 Czerwca 2023, 09:44:50 »
Gratuluję dyktatora!!!
ZM

Piękne Monety, Neron i Wespazjan genialne portrety. A ten Juliusz... Nic tylko zakrzyknąć Ave Cezar!

Dziękuję pięknie!

zenonmoj

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #281 dnia: 28 Czerwca 2023, 10:16:26 »

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #282 dnia: 28 Czerwca 2023, 11:31:27 »
Arcyciekawe nabytki. Brawo!
Mam wrażenie, że to zdecydowanie jeden z mocniejszych sezonów (przynajmniej w ostatnich latach). Żal odjeżdżać :)
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lucaromano_numismatics/

R E K L A M A
aukcja monet