Aktualności: Glosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zaczęło się! Termin do końca 3 grudnia.

• 30 Listopad 2023, 21:41:52

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Nierzetelny Sprzedawca w Allegro Lokalnie  (Przeczytany 661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kunisław

• Użytkownik
  • **
Nierzetelny Sprzedawca w Allegro Lokalnie
« dnia: 11 Kwiecień 2023, 20:39:59 »
Szanowni Państwo chcę przestrzec przed Sprzedawcą ,,,,,,,,,,,,  z Allegro Lokalnie. 31.03.2023 r. wylicytowałem od niego, co prawda za niską cenę - 3 zł, ale był też drugi licytujący i moneta jest zdarta, półtoraka elbląskiego 1632 z 60 w jabłku. Tego samego dnia zapłaciłem poprzez Allegro za tego półtoraka z przesyłką do paczkomatu InPost. Po kilku dniach wysłałem do Sprzedawcy wiadomość z pytaniem czy już wysłał, a jeśli tak to żeby podał numer przesyłki do śledzenia. Wobec braku odpowiedzi i informacji w Allegro oraz aplikacji InPost o wysyłce po kilku dniach ponowiłem pytanie. Gdy minęło już półtorej tygodnia bez żadnej wiadomości od Sprzedawcy ani informacji o wysyłce rozpocząłem z nim oficjalną dyskusję w Allegro. Dziś wreszcie odpisał w następujący sposób: "Dzień dobry. Niestety nieam już tej monety. Wcześniej już ją sprzedałem na allegro, ale "kupujący nie zapłacił":) , więc z automatu aukcja się wznowiła. Przepraszam. Oczywiście zwrócę całą kwotę." Jestem przekonany, że to tylko wymówka gdyż Sprzedawca uznał, że uzyskana w licytacji cena jest zbyt niska i nie chce po tej cenie sprzedać tego półtoraka. Zwróciłem się w tej sprawie do Allegro licząc, że zablokują konto nieuczciwego Sprzedawcy. Oni rozłożyli ręce i stwierdzili, że jeśli Sprzedawca zwróci mi pieniądze to wszystko jest OK i nic nie mogą zrobić. Jedyne co mi pozostaje zrobić to ostrzec Państwa przed Sprzedawcą w Allegro Lokalnie o nicku ............ - chyba, ze Państwo macie jakieś pomysły? (na wniosek Administratora Forum usunąłem nick tego Sprzedawcy, gdyż wg. Administratora podawanie go mogło godzić w dobre imię Sprzedawcy - osobiście mam mieszane uczucia, gdyż czuję się oszukany przez tego Sprzedawcę).
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2023, 22:39:06 wysłana przez Kunisław »

Kunisław

• Użytkownik
  • **
Odp: Nierzetelny Sprzedawca w Allegro Lokalnie
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień 2023, 22:41:48 »
Jestem dość świeżym numizmatykiem i czego się nauczyłem przez te kilka lat, to, że dopóki nie mam monety w ręku, to nie mam żadnej pewności, że jest moja. Chodź bym ją wylicytował, kupił, opłacił, to po drodze może się przydarzyć wiele przypadków, oszustw. Kiedyś opisywałem komuś kilka takich przypadków, często zwykłych nieuczciwości, które mnie dotknęły podczas mojego krótkiego "numizmatykowania". Osobiście uważam taką sytuację za nienormalną, gdyż jako kupujący staram się postępować uczciwie tj. płacić zgodnie z regułami danego portalu, aukcji bądź zgodnie z umową ze Sprzedawcą, ale widzę, że nie wszyscy się zgadzają z taki poglądem tzn., wg. niektórych sprzedawcy mogą w stosunku do kupujących postępować dowolnie i ich żadne zasady nie obowiązują. Oczywiście można zgłaszać co bardziej drastyczne przypadki organom ścigania...ale czy wykażą się dostatecznym zrozumieniem?
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2023, 22:45:22 wysłana przez Kunisław »

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwiecień 2023, 03:11:51 »
Obawiam się, że sprawa jest raczej nie do ugryzienia.

Nigdy nie sprzedawałem na Allegro, więc nie znam tego mechanizmu. Miałem jednak podobną sytuację kiedy sprzedawca poinformował mnie, że mój zakup został anulowany, ale wtedy rzeczywiście zajęło mi dłużej by zapłacić. Dziwi mnie natomiast, że po tym, jak Pan zapłacił przez Allegro, zakup został przez Allegro anulowany.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

jmskelnik

• Gaduła
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwiecień 2023, 06:58:30 »
Na allegro lokalnie panują nietypowe dla klasycznych aukcji zasady. Jest to raczej platforma do sprzedawania zbędnych rzeczy. Tak więc korzystanie z niej nie zawsze jest intuicyjne i nie zawsze też wszyscy mamy przeczytane regulaminy. Potwierdza to ostatnia dyskusja o licytowaniu na allegro lokalnie. Równie dobrze umiem sobie wyobrazić, że opisany sprzedawca faktycznie miał w nieświadomy sposób odświeżoną aukcję przedmiotu który sprzedał, jak też to że nie chciało mu się iść na pocztę za 3 zł. Pewnie nigdy się nie dowiemy.

Rudobrody

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Zainteresowania: miedziane szelągi Jana Kazimierza, papierowy pieniądz zastępczy Ząbkowic Śląskich
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwiecień 2023, 18:23:38 »
Osobiście uważam, że to takie dmuchanie afery, być może sprzedał wcześniej monetę a aukcja się wznowiła sama, najlepszemu sprzedającemu może się zdarzyć błąd. Jeśli moneta kosztowała 3 złote to raczej nie był to niepowtarzany i rzadki egzemplarz, który dopiero za 10 lat pojawi się na aukcji. Trzeba spojrzeć na ogół komentarzy które ma sprzedawca. Tylko ten nie popełnia błędów kto nic nie robi. Pozdrawiam

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwiecień 2023, 21:13:44 »
Zgadzam się z Przedmówcą. Mnie ujął ten sprzedawca spokojem i pewna kulturą odpowiedzi. Oszuści na ogół rzucają się do gardła, taka to rzeczywistość.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

R E K L A M A
aukcja monet