Aktualności: .

• 28 Wrzesień 2023, 09:34:39

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Którą stroną układać monety?  (Przeczytany 1281 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

m

• Nowy użytkownik
  • *
Którą stroną układać monety?
« dnia: 20 Luty 2023, 23:22:52 »
Witam wszystkich,

Mam chyba skrajnie banalne pytanie (aż strach je zadać): którą stroną układać monety? Np. na paletach.

I wiem, że zawsze mogę sobie odwrócić. I też pytanie nie dotyczy brakteatów ;)

Czy do góry awersem czy rewersem? Czy inaczej II RP a inaczej Polska Królewska. Czy może nominałem do góry (o ile jest)? Jak denary pierwszych Piastów, a jak monety Getta? Czy pełna dowolność?

Poproszę o podpowiedzenie prawidłowego sposobu albo o osobiste preferencje.

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Którą stroną układać monety?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Luty 2023, 23:32:08 »
Ja układam seriami, okres i władca. Datą do góry i nie mam etykietek.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Luty 2023, 23:47:18 »
Ja się bawię monetami jak Jaegerem-LeCoultre Reverso. Często je sobie obracam np. tematycznie, przekładam na inne tacki, żeby potem układać jak puzle pośród innych i uczyć się zależności. Oczywiście ruszcik jest stosowany także pod kątem potencjalnej patyny, żeby równomiernie powstawała.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lvcaromano_numismatics/

m

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Luty 2023, 23:50:58 »
Ja układam seriami, okres i władca. Datą do góry i nie mam etykietek.

A te do XV w.?

m

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Luty 2023, 23:52:25 »
Ja się bawię monetami jak Jaegerem-LeCoultre Reverso. Często je sobie obracam np. tematycznie, przekładam na inne tacki, żeby potem układać jak puzle pośród innych i uczyć się zależności. Oczywiście ruszcik jest stosowany także pod kątem potencjalnej patyny, żeby równomiernie powstawała.

A w ułożeniu "domyślnym" jak? :)

Luca Romano

• Członkowie TPZN
  • Stały bywalec
  • *
  • Per aspera ad magnam collectionem
    • The LVCA ROMANO Collection
  • Legitymacja: 135
  • Zainteresowania: Mennictwo antyczne ze szczególnym akcentem na Złoty Wiek Cesarstwa Rzymskiego
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Luty 2023, 00:23:42 »

A w ułożeniu "domyślnym" jak? :)

A tu akurat nic specjalnego, bo to głównie Cesarstwo Rzymskie i bazowo są to chronologicznie ułożone portrety Cesarzy.
Gorąco zachęcam do odwiedzenia mojego numizmatycznego profilu i galerii monet na instagramie https://www.instagram.com/lvcaromano_numismatics/

Aquilaspqr

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: Wszystko sprzed 1900, ale głównie antyk
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Luty 2023, 02:36:35 »
U mnie jeśli idzie o rzymki to jest chronologicznie (mniej więcej), dolny lewy róg - najstarsze, górny prawy - najmłodsze. Portretami do góry (zazwyczaj, parę ciekawszych lub ładniejszych rewersów też leży do góry).
Monety późniejsze raczej pogrupowane (średniowiecze, ZIIIW, JK, SAP, XIX wiek), zazwyczaj portretami do góry (tam gdzie występują).

cancan

• Triumwirat TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Luty 2023, 05:16:16 »
Ponadto antyku właściwie nie mam i monety trzymam w kapslach. Jeśli mam całą serię z jednego roku, to jedna moneta obowiązkowo pokazuje drugą stronę. Jeśli mam jakieś ciekawostki: destrukty, błędy, to te są pozostawione na wierzchu.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

m

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Luty 2023, 08:18:20 »
Pytanie nie ogranicza się tylko do palet, dotyczy również albumów. Główna kwestia to: która strona idzie na "pierwszy rzut oka"?

Jak położyć np. denar Władysława II Wygnańca rycerz z mieczem/orzeł i zając? Albo szóstak Poniatowskiego czy 1 złoty KK z 1830?

Od II RP raczej wiadomo, awersem do spodu. Chociaż z monetami getta znów zagadka.
« Ostatnia zmiana: 24 Marzec 2023, 11:07:48 wysłana przez m »

khubeo

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Luty 2023, 08:33:19 »
"Nie wiadomo - z nudy, rozrzutności, a może jeszcze bardziej na pokaz, postanowił Poznański podłogę w jednej z sal wyłożyć pięciorublówkami. Niech wszyscy wiedzą, że go na to stać! Na otwarcie pałacu został zaproszony sam car, jednak nie pojawił się. Niech mówią, że „Poznański siedzi na złocie, jak szach perski!” A to przecież będzie miało swoją twardą wartość handlową, złoto bowiem wszędzie się liczy… Jednak aby pomysł swój zrealizować musiał uzyskać zgodę cara Mikołaja II. Wysłał list z prośbą o zgodę na wyłożenie podłogi jadalni złotymi carskimi monetami. Zapytywał Najjaśniejszego Pana – Cara Wszech Rosji i Króla Polskiego – którą stroną będzie mu wolno owe złote ruble do podłogi przytwierdzić: wizerunkiem cara, czy też godłem państwowym – orłem dwugłowym. Po wielu problemach biurokratycznych i łapówkach dla wysokich urzędników, uzyskał odpowiedź: „Samodzierżawny (...) etc., etc., postanowił najwyżej udzielić zgody na prośbę fabrykanta z Łodzi miasta – Poznańskiego i zezwala mu na wyłożenie całej podłogi złotymi rublami. (...) Ruble muszą być ustawione na posadzce – pionowo, tak wot, na sztorc!"

borsuk1977

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Nemo est mortalium, qui sapiat omnibus horis
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Luty 2023, 10:15:36 »
Monety każdy układa sobie tak jak uważa, nie ma ku temu żadnych specjalnych reguł. To co Pan uważa w swoim zbiorze za najważniejsze najlepiej wyeksponować.
TPZN nr 46
Pozdrawiam Paweł

digenis

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Luty 2023, 13:16:49 »
Podpisuje się obiema rękami pod stanowiskiem Kolegi borsuk1977. Monety układamy na palecie tak, jak nam się podoba. Można prezentować ciekawe rewersy, portrety, zestawienia rewersów tematycznie itp. Zasadą jest brak reguł.

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Luty 2023, 15:18:28 »
Oczywiście że nie ma tu żadnych reguł. Ja osobiście układam monety "ciekawszą stroną" do góry. Ta "ciekawsza" - to strona z motywem, portretem władcy etc. Im bardziej współczesna moneta, tym większe prawdopodobieństwo, że stroną tą okaże się rewers... Ale nawet monety różniące się tylko rocznikiem, zazwyczaj lądują (identycznym) rewersem "do przodu" - np. wszystkie "Rybaki" do przodu. Cenniejsze pozycje trzymam w kapslach w szkatułkach, a popularne obiegówki w holderach i albumach 🙂
JAK KIJEM, TO W MROWISKO!!!!

harpsycho - TPZN 001 - Prezes TPZN w stanie spoczynku

m

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Luty 2023, 16:16:59 »
Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy nie zignorowali pytania i byli uprzejmi odpowiedzieć. Nie zamykam wątku, może ktoś jeszcze będzie miał ochotę podzielić się swoim pomysłem na układanie.

Pozdrawiam.

R E K L A M A
aukcja monet