Moje zainteresowanie tym wąskim tematem wzbudził taki trojak gdański z 1537 roku:
Trojaki gdańskie Zygmunta Starego bez poprzeczki w A Pozornie żadna rzadkość, trojak dość popularny rocznikowo, jest natomiast smaczek, który stanowi brak poprzeczek w literach A na rewersie. O ile wydaje się, że stosowanie zamiast A odwróconej puncy V i późniejsze dobijanie poprzeczki nie było niczym wyjątkowym, wskutek czego spotyka się te trojaki z różnych roczników z poprzeczkami na różnych wysokościach lub nabitymi nieco ukośnie, to całkowity brak poprzeczek jest już rzadki. Zaglądając do papierowego Igera, znalazłem wyszczególnione tylko dwa warianty bez poprzeczki wśród wszystkich roczników (konkretnie 38 i 39) i dotyczą one braku poprzeczki tylko w jednym A, w słowie GEDANEN.
Trojaki gdańskie Zygmunta Starego bez poprzeczki w A Taka moneta z rocznika 39 była niby notowana tutaj:
https://aukcjamonet.pl/product/15511/zygmunt-i-stary-trojak-3-grosze-1539-gdansk
Trojaki gdańskie Zygmunta Starego bez poprzeczki w A Dlaczego "niby"? Bo kształt litery nie wskazuje na brak poprzeczki, lecz raczej na zatkanie stempla w miejscu dziurki. Informacja o braku poprzeczki jest tu moim zdaniem wynikiem zasugerowania się niezilustrowanym opisem w katalogu. Monet z takim A można spotkać sporo.
Przejrzałem grube kilkaset notowań trojaków gdańskich Zygmunta Starego we wszystkich znanych mi archiwach internetowych, ale nie udało mi się znaleźć ani jednego egzemplarza bez poprzeczek z wymienionych u Igera. Zajrzałem jeszcze do katalogu kolekcji Igera na stronie WCN i okazało się, że znajduje się tam moneta z tych samych stempli Av i Rev, co wspomniany na początku egzemplarz, opisana jako G.37.2.c, ale - co ciekawe - w jej opisie nie zaznaczono braku poprzeczek. (
http://iger.wcn.pl/coins/1231)
Poniżej porównanie obu monet oraz zestawienie opisów z katalogu WCN i papierowego:
Trojaki gdańskie Zygmunta Starego bez poprzeczki w A
Trojaki gdańskie Zygmunta Starego bez poprzeczki w A Czy jest to jakiś błąd edytorski, czy też Iger mógłby nie zauważyć braku poprzeczki w monecie ze swojego zbioru, mimo że odnotowywał takie warianty w innych rocznikach?