Aktualności: Glosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zaczęło się! Termin do końca 3 grudnia.

• 28 Listopad 2023, 18:31:42

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Hyperpyron Jana II Komnena z mennicy w Tessalonikach  (Przeczytany 846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dariusz.m

• Gaduła
    • Blog Numizmatyczny
Hyperpyron Jana II Komnena z mennicy w Tessalonikach
« dnia: 09 Wrzesień 2023, 11:22:50 »
Ostatnio na aukcji WCN został sprzedany zdecydowanie ponadprzeciętny hyperpyron. Zwykle są to produkty z poważnymi defektami bicia. Tu mamy do czynienia z niemal „nieruszonymi” postaciami oraz prawie w pełni czytelnymi napisami. Omawiany hyperpyron został wybity w czasach Jana II Komnena w Tessalonikach. W opisie aukcyjnym monetę skatalogowano jako DOC 7 i Sear 1949. Zajrzałem do obydwu katalogów i coś mi się nie zgadza. Nie pasuje mi zwłaszcza napis w polu awersu: po bokach Chrystusa mamy KE – KERO (w odbiciu lustrzanym). W wymienionych wyżej katalogach napis jest inny. Sprawdziłem też w niemieckim katalogu Sommera. Napis też się nie zgadza. Mam w związku z tym pytanie do znawców mennictwa Bizancjum. Czy są katalogi, w których taki napis na awersie hyperpyronów Jana II Komnena z mennicy w Tessalonikach jest odnotowany?

Fot. WCN

Bebek2006

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr 122
Odp: Hyperpyron Jana II Komnena z mennicy w Tessalonikach
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Wrzesień 2023, 16:05:30 »
XII wiek był ciężki dla Bizancjum, więc takie drobne pomyłki czasem się zdarzały.
Dlatego też odbicie lustrzane napisu (tak jak na tym egzemplarzu), czy literówki nie są czymś unikatowym, choć stanowią fajną ciekawostkę.
Z tego co mi wiadomo to nie ma specjalizowanych katalogów odnotowujących takie błędy.
Pozdrawiam
Karol

dariusz.m

• Gaduła
    • Blog Numizmatyczny
Odp: Hyperpyron Jana II Komnena z mennicy w Tessalonikach
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Wrzesień 2023, 07:25:54 »
Dziękuję za odpowiedź.
Przeglądając bizantyńskie złoto XII wieku rzeczywiście można trafić na różne przykłady niechlujnych napisów. Udało mi się znaleźć kolejny, gdzie w monogramie Chrystusa IC - XC drugie C jest odwrócone o 180 stopni.

Fot. Fritz Rudolf Künker GmbH & Co. KG > eLive Auction 78
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2023, 08:36:48 wysłana przez dariusz.m »

R E K L A M A
aukcja monet