Aktualności:

• 07 Października 2024, 09:37:51

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Allegro Lokalnie nieuczciwe praktyki  (Przeczytany 4165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szóstak

• Stały bywalec
Allegro Lokalnie nieuczciwe praktyki
« dnia: 21 Marca 2023, 17:09:18 »
Witam
Od dawna już niczego nie kupiłem i z nudów przeglądałem allegro. W końcu trafiam na coś takiego :
https://allegrolokalnie.pl/oferta/3-grosze-1812-ksiestwo-warszawskie-bdb-stan
Licytacja od 50 zł i jako pierwszy licytuje za 50 właśnie. Siedem minut przed końcem cena skacze na 61 zł. Myślę ok (tylko czemu nie na 51? ). I do tego momentu nic nie budzi moich podejrzeń. Dwie minuty przed końcem cena skacze na 70 zł. Przy czym dwie osoby złożyły razem trzy oferty. Wniosek według mnie jeden sprzedawca dwukrotnie podbił własną ofertę.

rubinowakrew

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Katalog Półtoraków
  • Legitymacja: 111
  • Zainteresowania: Półtoraki i inne monety Zygmunta III, monety górnośląskie.
Odp: Allegro Lokalnie nieuczciwe praktyki
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2023, 17:14:32 »
Proszę się doedukować jak wygląda licytacja na allegro lokalnie. Nie tak jak na normalnym.
Co za czasy.... Falsy się patynuje, oryginały poleruje a kupuje się napisy na pudełkach...

Szóstak

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2023, 17:28:45 »
Znam z gruba zasady przy licytacji. Chodzi mi tylko o to, że mój rywal zachowywał się nie racjonalnie. Po co drugi raz podbijać samego siebie? Żeby cena była adekwatna?  "bo moneta całkiem ładna była "

Mad_Tiger

• Stały bywalec
  • Wiem, że nic nie wiem
  • Stowarzyszenie: Jednoosobowe Towarzystwo Kolekcjonera Monet i Banknotów
  • Zainteresowania: Monety i banknoty świata
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2023, 17:53:14 »
Jeżeli nie zna się zasad licytacji na allegro lokalnym to można przebić samego siebie.
"Tu przyklęka numizmatyk,
Słychać jego serca bicie.
To pieniądza jest fanatyk,
W biciu monet jego życie."

monetyforum.pl

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2023, 18:02:42 »
Inaczej. Na allegro lokalnie (inaczej niż na allego) nie ma licytacji. Jest konkurs ofert. Za każdym razem wyświetli się najwyższa złożona oferta. Też mi się to nie podoba, ale niestety taki jest regulamin.

Szóstak

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2023, 18:14:12 »
Czyli zakładamy, że to nie sprzedawca, ale nie znający zasad inny licytujacy? Teraz trochę żałuję, że nie licytowalem dalej. Nawet podobała mi się ta moneta.

Mariusz75

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2023, 18:33:20 »
Tylko na Allegro Lokalnie jest tak że składający ofertę, bez żadnych konsekwencji może  nie zapłacić po wygraniu konkursu ofert. Jest to praktyka częsta, sam wystawiając kilka monet, kilka razy nie otrzymałem zapłaty. Pisałem skargę do allegro, ale dostałem info że to nie ich sprawa, kupujący może odstąpić od umowy. Po siedmiu dniach, przy braku wpłaty w systemie allegro oferta się automatycznie wznawia. Sprzedający nie płaci prowizji, kupujący który nie zapłacił jest bezkarny.
I tu zauważyłem, podobnie jak kolega, naciągaczy. Niektórzy sprzedający, licytując własne monety ustawiają w ten sposób cenę minimalną. Jeśli jego własna oferta, którą przebił innych, będzie nie przebita, to i tak nic go to nie kosztuje. Wcześniej wstawiają ładne monety za 1 zł, do licytacji, przewiduje że z taką ceną wiele osób się nimi zainteresuje. I jak to bywa w licytacji, można przegiąć z ceną zakupu i czasami przebić tę "cenę minimalną". Każdy liczy że zakupi tanio, a od 1 zł jest na to szansa. Gdyby wystawił monetę za kilkaset złotych, niewiele osób się zainteresuje taką ofertą. Taka specyfika allegro.

Tuk Tukat

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr.104
  • Stowarzyszenie: PTN o. Warszawa
  • Zainteresowania: Szelągi Księstwo Warszawskie
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2023, 20:01:13 »
Witam
Od dawna już niczego nie kupiłem i z nudów przeglądałem allegro. W końcu trafiam na coś takiego :
https://allegrolokalnie.pl/oferta/3-grosze-1812-ksiestwo-warszawskie-bdb-stan
Licytacja od 50 zł i jako pierwszy licytuje za 50 właśnie. Siedem minut przed końcem cena skacze na 61 zł. Myślę ok (tylko czemu nie na 51? ). I do tego momentu nic nie budzi moich podejrzeń. Dwie minuty przed końcem cena skacze na 70 zł. Przy czym dwie osoby złożyły razem trzy oferty. Wniosek według mnie jeden sprzedawca dwukrotnie podbił własną ofertę.

,,Czemu nie na 51" po prostu ktoś przebił o więcej, jeśli komuś zależy na zakupie monety przebija się o więcej a czasem dużo więcej żeby postraszyć innych licytujących. Powiem wprost jak mi na czymś zależy to zawsze wysoko podbijam - czasem wręcz absurdalnie w przypadku najlepszych monet bo wiem, że mogę tego w perspektywie lat żałować.

Co do samej monety to cena jest całkiem przyzwoita 70 zł to w sam raz a nawet ciut taniej niż dałoby wyciągnąc za takiego trojaka. Poza tym przy tak taniej monecie nie rozczulałbym się nad podbijaniem, nawet jeśli ktoś podbił bo chciał uzyskać te 70 zł, to według mnie nie problem - 50 zł byłoby okazyjną cenę za takiego trojaczka.
Janek

Szóstak

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Marca 2023, 20:15:19 »
Nie chodziło o pieniądze. Ja poprostu chciałem coś kupić, a przez chwilę poczułem, że będę naciagniety i odpuściłem

jmskelnik

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Historia ukryta w przedmiotach
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Marca 2023, 21:11:29 »
Nie chodziło o pieniądze. Ja poprostu chciałem coś kupić, a przez chwilę poczułem, że będę naciagniety i odpuściłem

W takim razie chyba nie rozumiem co wzbudziło Pana wątpliwości. W każdej aukcji może się zdarzyć tak, że ktoś do ostatniej chwili będzie czekał z ofertą. Z czego wyciąga Pan wniosek, że to akurat sprzedający?

Szóstak

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marca 2023, 21:43:29 »
Z tego, że nie czekał tylko dwa razy podbił ofertę. Widział, że poza nim jest ktoś inny.

Tuk Tukat

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr.104
  • Stowarzyszenie: PTN o. Warszawa
  • Zainteresowania: Szelągi Księstwo Warszawskie
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marca 2023, 22:46:10 »
Z tego, że nie czekał tylko dwa razy podbił ofertę. Widział, że poza nim jest ktoś inny.

Nie widzę w tym nic nieuczciwego ktoś podbił bo mu zależało na tej monecie gdyż chciał ją kupić i to mu się udało. Naprawdę nie ma sensu snuć tutaj teorii spiskowych gdyż nie wie Pan kto to kupił, kto pana przebił: allegro lokalnie nie wyświetla nicków licytujących a tego typu zagrywkę mógł zastosować każdy zwyczajny licytujący. Proszę pamiętać, że nie ma okazji być może jakby dał pan 71 zł trojaczek byłby Pana.

Janek

avgrexpo

• Stały bywalec
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marca 2023, 13:33:44 »
Takie zachowanie nie musi być nieuczciwe. Czasami, choć rzadko licytuje na allegro lokalnie. Kiedy robię trening przy komputerze, który trwa 2h to podbijam licytację po 1zł. Mam w excelu zapisane limity pod wybrane licytacje, których nie chcę przekroczyć i tak ścieram się z innymi kupującymi. Kiedy jednak kończę ćwiczenia i nie mam już czasu siedzieć przy komputerze, ponieważ muszę iść pod prysznic wprowadzam moją cenę ostateczną. I tak też kupowałem ostatnio 3 krajcary, wprowadziłem cenę, po chwili jednak przypomniałem sobie, że mogę monetę odebrać osobiście więc sam siebie przebiłem dodając koszt wysyłki.

galindus

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marca 2023, 18:06:11 »
Prosty i od dawna znany sposób rozwiązuje problem - "strzelec" zwany również "snajperem" :)

rubinowakrew

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
    • Katalog Półtoraków
  • Legitymacja: 111
  • Zainteresowania: Półtoraki i inne monety Zygmunta III, monety górnośląskie.
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Marca 2023, 18:26:10 »
Prosty i od dawna znany sposób rozwiązuje problem - "strzelec" zwany również "snajperem" :)
Kolejny specjalista od licytacji na allegro lokalnie. Nie załatwia sprawy.
Co za czasy.... Falsy się patynuje, oryginały poleruje a kupuje się napisy na pudełkach...

R E K L A M A
aukcja monet