Tylko na Allegro Lokalnie jest tak że składający ofertę, bez żadnych konsekwencji może nie zapłacić po wygraniu konkursu ofert. Jest to praktyka częsta, sam wystawiając kilka monet, kilka razy nie otrzymałem zapłaty. Pisałem skargę do allegro, ale dostałem info że to nie ich sprawa, kupujący może odstąpić od umowy. Po siedmiu dniach, przy braku wpłaty w systemie allegro oferta się automatycznie wznawia. Sprzedający nie płaci prowizji, kupujący który nie zapłacił jest bezkarny.
I tu zauważyłem, podobnie jak kolega, naciągaczy. Niektórzy sprzedający, licytując własne monety ustawiają w ten sposób cenę minimalną. Jeśli jego własna oferta, którą przebił innych, będzie nie przebita, to i tak nic go to nie kosztuje. Wcześniej wstawiają ładne monety za 1 zł, do licytacji, przewiduje że z taką ceną wiele osób się nimi zainteresuje. I jak to bywa w licytacji, można przegiąć z ceną zakupu i czasami przebić tę "cenę minimalną". Każdy liczy że zakupi tanio, a od 1 zł jest na to szansa. Gdyby wystawił monetę za kilkaset złotych, niewiele osób się zainteresuje taką ofertą. Taka specyfika allegro.