Aktualności:

• 17 Września 2024, 17:51:53

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Rzymskie pierścienie i inne artefakty  (Przeczytany 2488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Rzymskie pierścienie i inne artefakty
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Marca 2023, 00:09:34 »
Ciekawe zakupy. Brawo. Czy na tym drugim liczba "żeberek" to może oznaczenie wartości, czy raczej działały jako koncept na jeden nominał?

Sam przeglądam sobie czasem artefakty, ale nie do końca budzą one moje zaufanie. Trafiłem jakiś czas temu na pierścień z incusum do odciśnięcia z popiersiem cesarza (taki iV - Vw. na moje oko) i chyba jak zobaczę kiedyś dobry stan to na coś takiego sie skuszę.
Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia. Pierwszy raz skusiłem się na tego typu obiekt i nie mam żadnej wiedzy w tej dziedzinie. Mogę tylko polegać na opisie domu aukcyjnego.
Co do tezy kol. pablo 77 - raczej nie uważam, że miałby to być pierścień dla ozdoby, bo zbyt duża średnica wyklucza noszenie go na jakimkolwiek palcu. Mam kontakt z kolegą, który znajdował podobne płacidła - jak twierdzi wikingowskie - we własnych wykopkach 🙂 W danej aukcji był jeszcze do nabycia zestaw dwóch obiektów podobnego rodzaju, ale w nieco odmiennym wykonaniu...
JAK KIJEM, TO W MROWISKO!!!!

harpsycho - TPZN 001 - Prezes TPZN w stanie spoczynku

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Marca 2023, 00:19:32 »
Oto najnowszy nabytek harpsycho - władcy pierścieni 😉
Bizantyjski z brązu, XI-XIV wiek. Waga 3,55 g 🙂🙂🙂

A skąd wiadomo, że pierścień jest akurat z Bizancjum oraz z tego okresu? Nie jest on chyba szczególnie charakterystyczny, a gwiazda wygląda na cięta od ręki. O ile moneta prawdę Ci powie, to z takimi artefaktami sprawa jest nieco trudniejsza. Chyba, że do biżuterii jest coś w rodzaju typologii Oscara Almgrena?

Oczywiście że nic do końca nie wiadomo. Nie dysponuję żadnymi katalogami itp. tego typu przedmiotów. Dom aukcyjny, w którym kupiłem pierścień, dosyć często wystawia takie artefakty. Zazwyczaj w trzech kategoriach: rzymskie z pierwszych wieków, bizantyjskie z początku 2. tysiąclecia i islamskie tak sprzed 200-300 lat. Obserwując to przez pewną chwilę można dopatrzeć się już pewnych charakterystycznych różnic w wyglądzie tych przedmiotów. Ale zasadnicze znaczenie ma nadal zaufanie do domu aukcyjnego 🙂

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Marca 2023, 00:49:14 »
Trochę się jeszcze przyjrzałem takim płacidłom w internecie. Te tzw. RING MONEY uznawane są zasadniczo za wyroby celtyckie z epoki brązu... Jako miejsce ich znajdowania chętnie podają "region Dunaju" - cokolwiek miałoby to bardziej konkretnie oznaczać 🙂 Formy są tu bardzo rozmaite - z wypustkami i bez - a jeśli z wypustkami, to od bardzo regularnych do nieregularnych. Idealnie takiego, jak mój chwilowo nie znalazłem... Nigdzie też jak na razie nie znalazłem danych na temat jakiejkolwiek interpretacji tej różnorodności form (np. w odniesieniu do wartości). Ale chyba raczej tylko w polskich źródłach pojawia się wątpliwość co do tego, czy rzeczywiście były to płacidła...

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Marca 2023, 00:54:55 »
... z drugiej naturalnie strony, epoka brązu to znacznie wcześniej, niż datowanie podane przez dom aukcyjny. Ciekawa sprawa... 🙂

pablo77

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: August III Sas,monety związane z wydarzeniami historycznymi,liczmany,żetony i medale pamiątkowe
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Marca 2023, 06:24:57 »
Co do tezy kol. pablo 77 - raczej nie uważam, że miałby to być pierścień dla ozdoby, bo zbyt duża średnica wyklucza noszenie go na jakimkolwiek palcu. Mam kontakt z kolegą, który znajdował podobne płacidła - jak twierdzi wikingowskie - we własnych wykopkach 🙂 W danej aukcji był jeszcze do nabycia zestaw dwóch obiektów podobnego rodzaju, ale w nieco odmiennym wykonaniu...

To nie jest moja teza, tak twierdzą różni archeolodzy.Co do średnicy,owe pierścienie znajdowane są o różnych średnicach. Teoria że pełniły funkcje płacideł nie do końca mnie przekonuje.Bo po co tworzyć przedmiot który jest
dość skomplikowanie wykonany  i ma dość niską wagę, zamiast odlewać np.prościejsze do wykonania sztabki jeśli miałaby to być forma płacidła. httpss://www.zwiadowcahistorii.pl/celtycki-artefakt-odkryty-w-woj-wielkopolskim/
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2023, 06:56:02 wysłana przez pablo77 »

pablo77

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: August III Sas,monety związane z wydarzeniami historycznymi,liczmany,żetony i medale pamiątkowe
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Marca 2023, 08:02:47 »
I nie koniecznie pierścienie były nakładane na palec. Mogłby być zawieszane na rzemieniu, mogły stanowić element zapięcia , ozdoby ubioru ,pasa etc.

pablo77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Marca 2023, 10:25:21 »
Im bardziej się zagłębiam temat tych pierścieni tym bardziej jestem przekonany że nie jest to forma płaciła a ozdoby (  w prawdzie mogła to być pewna forma zapłaty w handlu wymiennym ale pierwotna funkcja nie miała charakteru płaciła).
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/P%C5%82acid%C5%82o
https://forum.odkrywca.pl/topic/711337-p%C5%82acid%C5%82a/

pablo77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Marca 2023, 10:28:08 »
Im bardziej się zagłębiam temat tych pierścieni tym bardziej jestem przekonany że nie jest to forma płaciła a ozdoby (  w prawdzie mogła to być pewna forma zapłaty w handlu wymiennym ale pierwotna funkcja nie miała charakteru płaciła).
Co do wikingów ,dla nich liczyło się tylko srebro nawet złoto miało mniejszą wartość.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/P%C5%82acid%C5%82o
https://forum.odkrywca.pl/topic/711337-p%C5%82acid%C5%82a/

pablo77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Marca 2023, 12:54:33 »
I jeszcze takie info z forum Poszukiwanie skarbów.

harpsycho

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Marca 2023, 11:57:38 »
Artykuł ze "zwiadowcy historii" też czytałem. W międzyczasie zetknąłem się też z (anglojęzyczną) opinią pewnego zbieracza celtyckich artefaktów, który twierdził, że celtyckie płacidła były albo ze złota, albo z żelaza, ale wszystko z brązu to ozdoby... Za tezą ozdobnego charakteru przedmiotu przemawiałby moim zdaniem jeszcze inny argument. W okresie 300-100 b.c. Celtowie zasiedlili cały region wzdłuż Dunaju - od źródeł do delty. Stąd określenia "region Dunaju" w opisach przedmiotów. Szerokość obszaru zasiedlenia powoduje naturalnie mnogość tego rodzaju odkryć i to, że nie są to jakieś wybitnie rzadkie i cenne artefakty. Ale zauważyłem, że z identycznego okresu oferowane są także celtyckie naśladownictwa np. macedońskich monet srebrnych. Skoro zatem mieli już tak "zaawansowane" pieniądze, czy byłaby potrzeba posługiwać się brązowymi płacidłami?

Tym niemniej wszystko to nadal pozostaje dla mnie w strefie spekulacji. Wiem tylko tyle, co liznąłem z kilku przypadkowych źródeł w internecie. I nie wygląda mi na to, że stan badań naukowych w tym zakresie jest już jakiś totalnie ugruntowany i jednoznaczny. Faktem pozostaje, że tego typu przedmioty brązowe, tak samo datowane i w rozmaitych formach pojawiają się na aukcjach numizmatycznych jako płacidła - tu np. jeden ciekawy obiekt, który uprzednio sprzedali w dosyć renomowanym domu Artemide Aste 😀

Tak czy siak obiekt już do mnie przybył i jest bardzo fajny - bez względu na to, czy jest płacidłem, czy pierścionkiem na włosy... 🤣🤣🤣

R E K L A M A
aukcja monet