Aktualności: Glosowanie na zdjęcia do kalendarza 2024 zaczęło się! Termin do końca 3 grudnia.

• 30 Listopad 2023, 21:03:12

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: boratynka z kontrmarką  (Przeczytany 458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

borat56

• Użytkownik
  • **
boratynka z kontrmarką
« dnia: 30 Marzec 2023, 12:18:13 »
Zainteresowała mnie boratynka z linku poniżej. Przejrzałem większość artykułów na temat kontrmarek i żetonów dominalnych i mówiąc szczerze, trochę mój zapał ostygł. Okazuje się, że to prawdziwe pole minowe pełne fałszerstw. To temat trudny i słabo opracowany. Boratynka "z dłonią" już kiedyś wypłynęła ale nie mogę nic znależć o jej pochodzeniu i funkcji obiegowej. Boję się, że utopię pieniądze w falsyfikat...
  https://allegro.pl/oferta/tb-868-polska-boratynka-z-kontrmarka-reka-13462858257
Pozdrawiam.

arcze

• Stały bywalec
  • Zainteresowania: Miedziana moneta Rosji carskiej 1700-1810 i jej falsyfikaty
Odp: boratynka z kontrmarką
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marzec 2023, 20:03:33 »
http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,7595.30.html

Czy zna Pan jakieś publikacje mówiące o nabijaniu punc na monetach będących aktualnie w obiegu? Byłby to bardzo ciekawy trop.

Publikacji nie znam, przyznaję, ale istnieją boratynki z kontrmarkami (Bisier wymienia jeden przykład - punca z dłonią, Boiko-Gagarin trzy różne kontrmarki na szelągach Jana Kazimierza). Uważam, że może nie wszystkie, ale  niektóre z tych punc nabito przed ostatecznym wycofaniem szelągów Jana Kazimierza z obiegu.

borat56

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marzec 2023, 21:32:19 »
Dziękuję. Niestety nie udało mi się wygrać aukcji. Moneta poszła za 900zł...

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marzec 2023, 22:32:50 »
Co do kontrmarek, to jest wg mnie maloprawdopodobne, aby ktoś zrobił tak skomplikowaną kontrmarkę w dawnych czasach. Chodzi mi nie o motyw dłoni jako takiej, ale o to, że dłoń jest wypukła. Oznacza to, że na stemplu/punktaku była wklęsła. A np. takie punce jubilerskie, kolekcjonerskie, czy punce Solidarności (Polska Walcząca) są wklęsłe, czyli były na stemplu wypukle. Zapewne mniej siły trzeba było użyć, aby nabić taki wynikowo wklęsły znak na monecie niż wypukly znak na monecie, jak ta dłoń. Konkludując, ta kontrmarka jest wg mnie falsem.
Defende Nos, Christe Salvator - Gedanum, A.D. 1577

Tuk Tukat

• Rada Oficerów TPZN
  • Gaduła
  • *
  • Legitymacja: TPZN nr.104
  • Stowarzyszenie: PTN o. Warszawa
  • Zainteresowania: Szelągi Księstwo Warszawskie
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marzec 2023, 23:09:53 »
Boratynka z kontrmarką z omawianej aukcji jest jak najbardziej oryginałem. Dokładna historia tej kontrmarki wraz z przykładowymi egzemplarzami została opisana i zilustrowana w katalogu Pana Cezarego Wolskiego - w skrócie jest to kontrasygnowane znakiem dłoni w tarczy fałszerstwo z epoki (na szkodę emitenta).

Co do samej monety to jest bardzo dobrze zachowana, jest to zdecydowanie jedna z ładniejszych o ile nie najładniejsza tego typu zachowana kontrasygnowana boratynka. Znam nabywcę tej monety i jest bardzo zadowolony z zakupu :) .
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec 2023, 23:13:14 wysłana przez Tuk Tukat »
Janek

R E K L A M A
aukcja monet