Aktualności:

• 08 Grudnia 2024, 16:22:56

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Usterki przy produkcji monet IIRP  (Przeczytany 7232 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
Odp: Usterki przy produkcji monet IIRP
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Czerwca 2023, 02:53:11 »
Fin to nie tylko pletwa, może być też żeberko.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

ChrisK

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Czerwca 2023, 21:29:05 »

Pomijając językową prawdziwość powyższego, to... zasadniczo... wizualnie jakby... pasuje ;) Mi jednak chyba bardziej odpowiada ta marynistyczna terminologia (łuska, płetwa, fale...) :)

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Czerwca 2023, 23:29:55 »
No cóż, należało się tego spodziewać... sezon grillowy.
Poniżej przedstawienie "finned tube".
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

khubeo

• Stały bywalec
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Czerwca 2023, 08:51:40 »
Określenie "płetwa" na pojedynczą, odstającą krawędź jakoś bardziej mi pasuje. Żeberka najczęściej występują jednak w liczbie mnogiej - czy na talerzu, czy na radiatorze rzadziej widuje się pojedyncze żeberko, raczej jest to szereg równo ustawionych płaskich powierzchni, natomiast płetwa bardziej oddaje to, co widać na tych monetach. Żeberka są np. na karbowanym rancie.

dusiolek

• Gaduła
  • Zainteresowania: SAP i okres zaborów
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Czerwca 2023, 18:24:48 »
Prawde mowiac to myslalem, ze wszystkie 2-ki 1924 Paryz tak wlasnie maja, a jesli tego kolnierza nie widac, to oznacza, ze wytarlo sie w obiegu
Jakos nie zwracalem na to uwagi na innych 2-kach
Pozdrowienia, Tomasz

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Czerwca 2023, 20:00:46 »

Pomijając językową prawdziwość powyższego, to... zasadniczo... wizualnie jakby... pasuje ;) Mi jednak chyba bardziej odpowiada ta marynistyczna terminologia (łuska, płetwa, fale...) :)

A jakby tak pojechać w historię i krawiectwo? co powiecie o "kryzie" albo "kołnierzu"? Nie mam ochoty ślepo powielać tej pletwy, nie przemawia do mnie.

Wszystkie definicje anglojęzyczne jakie znalazłem opisują "fin" jako "flange", a w oksfordzkiej definicji "flange" pojawia się znów "rib" - "żebro".
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

ChrisK

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Czerwca 2023, 21:47:21 »

No cóż, należało się tego spodziewać... sezon grillowy.
Poniżej przedstawienie "finned tube".

Nie spodziewałem się, że od usterki przy produkcji monet dojdziemy do przewodnictwa ciepła, no ale w końcu numizmatyka poszerza horyzonty ;)

A jakby tak pojechać w historię i krawiectwo? co powiecie o "kryzie" albo "kołnierzu"? Nie mam ochoty ślepo powielać tej pletwy, nie przemawia do mnie.

Wszystkie definicje anglojęzyczne jakie znalazłem opisują "fin" jako "flange", a w oksfordzkiej definicji "flange" pojawia się znów "rib" - "żebro".

Co do nazewnictwa, to możemy dyskutować i zapełniać ten wątek argumentacją nie związaną z samą jego istotą...Myślę jednak, że nie ma co się spierać, ważne jest tutaj chyba co innego - to czym jest ta usterka. Dla mnie proste tłumaczenie z języka angielskiego przemawia, bo płetwa jako coś cienkiego i wystającego łatwo kojarzy mi się z tymże błędem menniczym (patrz zdjęcie).Kołnierz, kryza, czy żeberko już mniej, ale nikt nikomu nie broni nazywać tego po swojemu ;)

Prawde mowiac to myslalem, ze wszystkie 2-ki 1924 Paryz tak wlasnie maja, a jesli tego kolnierza nie widac, to oznacza, ze wytarlo sie w obiegu
Jakos nie zwracalem na to uwagi na innych 2-kach

Dla Paryża to wręcz typowe (także na złotówkach), ale występuje także na pozostałych dwójkach (orientacyjny ranking na podstawie szybkiego przeglądu archiwów w załączeniu, ale poza pierwszym miejscem to nie dam sobie odciąć ręki za kolejność pozostałych).

cancan

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Czerwca 2023, 03:26:02 »
tylko jeszcze jedna uwaga praktyczna. Nie wiem kto robił te szkice, ale chyba troche nie tak to wyglądało.
Chyba, ze cos przeoczylem.
Pozdrawiam,
Jacek

nec fictus, neque pictus

ChrisK

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Listopada 2023, 22:34:27 »
tylko jeszcze jedna uwaga praktyczna. Nie wiem kto robił te szkice, ale chyba troche nie tak to wyglądało.
Chyba, ze cos przeoczylem.

Długo zajęło mi odpisywanie... :( Fakt, z perspektywy czasu widzę, że coś nie gra z tym schematem. Dzięki za uwagę! Poprawię ;) Przy takim wertykalnym przesunięciu faktycznie płetwa wyjdzie po drugiej stronie, coś jak tu: http://www.maddieclashes.com/vertical-misaligned-die-error-tilted-die-error/

A wracając do błędów i usterek, to serdecznie zapraszam na mojego niedawno uruchomionego bloga  :). Ostatnio wrzuciłem wpis o niesamowitych pod tym kątem próbnych warszawskich dwuzłotówkach: https://monetydrugiejrp.blogspot.com/2023/11/warszawskie-blizniaczki-z-londynu-rzecz.html

Pozdrawiam serdecznie,
Krzysiek

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Listopada 2023, 07:52:34 »
Przyznam, że z zaciekawieniem zerknąłem na nowy blog. Cieszę się, że wskazano w nim, że sporo wartościowych materiałów (źródłowych, ale równie w jakim kontekście przywołanych) przytoczono na monetyforum.pl, które, to forum, jest odnoszę wrażenie mocno niedoceniane, a właśnie tematyka IIRP jest tam na wysokim, a może nawet najwyższym poziomie merytorycznym (nie piszę tu o formie dyskusji, bo jest gorąca i specyficzna momentami). Także czekam na następne tematy, a może i ich rozwinięcie.

Co do falbanek na krawędzi rantu, to czytałem, że jest to jedna z cech falsyfikatów monet z gładkim rantem, czyli np. Nike, sztandar.
Defende Nos, Christe Salvator - Gedanum, A.D. 1577

ChrisK

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Listopada 2023, 23:39:59 »
Przyznam, że z zaciekawieniem zerknąłem na nowy blog. Cieszę się, że wskazano w nim, że sporo wartościowych materiałów (źródłowych, ale równie w jakim kontekście przywołanych) przytoczono na monetyforum.pl, które, to forum, jest odnoszę wrażenie mocno niedoceniane, a właśnie tematyka IIRP jest tam na wysokim, a może nawet najwyższym poziomie merytorycznym (nie piszę tu o formie dyskusji, bo jest gorąca i specyficzna momentami). Także czekam na następne tematy, a może i ich rozwinięcie.
Dzięki i mam nadzieję, że uda mi się utrzymać to zaciekawienie :)  Dziś zapraszam do Filadelfii (również wątek usterkowy w tle, ale nie jest on głównym bohaterem wpisu): https://monetydrugiejrp.blogspot.com/2023/11/pierwsze-z-filadelfii.html

Co do falbanek na krawędzi rantu, to czytałem, że jest to jedna z cech falsyfikatów monet z gładkim rantem, czyli np. Nike, sztandar.
Tu nie do końca jest to prawdą - niezależnie od tego czy mamy ząbkowanie czy też nie, płetwa może wystąpić. Znajduje to również potwierdzenie w prasie :) (a przynajmniej na to wygląda - patrz zdjęcie). W przypadku falsów odlewowych to falbanki na krawędziach mogą moim zdaniem mieć dwojakie źródło - albo oryginał z którego była robiona forma miał płetwę (będzie to powtarzalne na wszystkich egzemplarzach - patrz drugie zdjęcie), albo będą to nadlewki materiału.

A tu bardzo ładna Nike z płetwą:  https://onebid.pl/pl/monety-nike-5-zlotych-bruksela-1928-ladna/1343653

Pozdrawiam serdecznie,
Krzysiek

modsog

• Gaduła
    • Blog o półtorakach
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Listopada 2023, 23:55:29 »
Przyjrzałem się moim nielicznym monetom z II RP i faktycznie w 2-złotówce z 1924 roku (róg i pochodnia) oraz Nike z 1928 bzm jest "płetwa". Czyli w Paryżu oraz Brukseli niedbale wybijano monety. Pytanie czy tylko zagraniczne monety mają ten defekt czy również krajowe 5-złotówki Nike też?
https://poltoraki.blogspot.com/ - blog o półtorakach Zygmunta III Wazy
https://falszywemonety.blogspot.com/ - Zbiór informacji o FAŁSZERSTWACH NA SZKODĘ KOLEKCJONERÓW

mmz

• Członkowie TPZN
  • Gaduła
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Listopada 2023, 15:13:54 »
Niby z tą nike/sztandarem można by dojść do konsensusu, że płetwa może być na rancie, ale... warto wtedy spojrzeć na kształt obrzeża z obu stron monety. W tej z Twojego przykładu "pięknej" nike z onebid, to obrzeże od awersu jest jakby zaokrąglone a od rewersu płaskie. Już nie analizowałem zbyt mocno ewentuanych nadlewek czy chropowatości tej konkretnej monety, ale przy ząbkach coś jest takiego i przy głowie orła. Oczywiście moneta jest przetarta i to w dość widoczny sposób (jakby ktoś chciał zatrzeć / zetrzeć ślady), ale na chwilę pozostańmy przy wałkowatym obrzeżu awersu i płaskim obrzeżu rewersu.

edit:
Przy okazji "płetwy" na 2 złote "żniwiarka", z dość szczególną odmianą "płetwy".

IMG_20231120_210706.jpgUsterki przy produkcji monet IIRP
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2023, 21:11:35 wysłana przez mmz »
Defende Nos, Christe Salvator - Gedanum, A.D. 1577

pasjonatort

• Administrator
  • Gaduła
  • *
  • TPZN 080
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Stycznia 2024, 21:11:39 »
PRZEPRASZAM, że nie na temat, ale tylko tutaj wypowiadał się ChrisK

Dzięki i mam nadzieję, że uda mi się utrzymać to zaciekawienie :)  Dziś zapraszam do Filadelfii (również wątek usterkowy w tle, ale nie jest on głównym bohaterem wpisu): https://monetydrugiejrp.blogspot.com/2023/11/pierwsze-z-filadelfii.html

Zapoznając się z postami na blogu, zauważyłem duży nacisk na wertowanie literatury, próbę dotarcia do źródła. Z tego powodu pomyślałem, że dla pasjonata II RP, mocno frapującym może być wątek sprzedaży w zestawach, a nawet pomysł dobicia pewnych monet przez władze PRL. Mogłem napisać prywatną wiadomość, ale lepszym rozwiązaniem jest publiczne poruszenie tej intrygującej sprawy, o której napisał Jacek Strzałkowski w 172 numerze Gdańskich Zeszytów Numizmatycznych.
Projekty rysunkowe i modele monet wykonane dla Narodowego Banku Polskiego

http://ptngdansk.pl/wp-content/uploads/2023/10/GZN-172.pdf

gzn.jpgUsterki przy produkcji monet IIRP

Może ktoś ma zdjęcie, posiada informację jak wyglądały opisane zestawy monet.

Czy podana informacja o sprzedaży za dewizy, 1583 kompletów złotych monet z Chrobrym dotyczy egzemplarzy bankowych, które przetrwały II w. św. ?
Czy może to też "nowe bicie"?

Norbert

ChrisK

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Lutego 2024, 20:09:54 »

Zapoznając się z postami na blogu, zauważyłem duży nacisk na wertowanie literatury, próbę dotarcia do źródła. Z tego powodu pomyślałem, że dla pasjonata II RP, mocno frapującym może być wątek sprzedaży w zestawach, a nawet pomysł dobicia pewnych monet przez władze PRL.

Fakt, to niezwykle frapująca kwestia... Dziękuję za info. Artykuł czytałem już jakiś czas temu, jednak nie miałem jeszcze szansy porządnie przysiąść do tematu. Póki co myślę, że warto wrzucić osobny wątek, być może znajdzie się ktoś kto widział/kupił taki zestaw w epoce (zwłaszcza ciekawą byłaby informacja o takim zakupie po roku 63...). 

A wracając jeszcze do niniejszego wątku i zaległości w odpisywaniu...  ;)

ale na chwilę pozostańmy przy wałkowatym obrzeżu awersu i płaskim obrzeżu rewersu.
Szczerze - nie widzę "wałkowatości" na awersie, moim zdaniem jest w normie.

Przy okazji "płetwy" na 2 złote "żniwiarka", z dość szczególną odmianą "płetwy".
To tzw. płetwa przydepnięta ;) a tak na poważnie, to w tym przypadku widzę spłaszczenie płetwy, które może wystąpić zarówno w obiegu, jak i jeszcze w mennicy przy kontakcie z innymi monetami/obiektami. Ciężko po tym wycinku powiedzieć coś więcej - gdybym miał strzelać to Paryż, niski MS.

Przyjrzałem się moim nielicznym monetom z II RP i faktycznie w 2-złotówce z 1924 roku (róg i pochodnia) oraz Nike z 1928 bzm jest "płetwa". Czyli w Paryżu oraz Brukseli niedbale wybijano monety. Pytanie czy tylko zagraniczne monety mają ten defekt czy również krajowe 5-złotówki Nike też?

To niekoniecznie oznacza niedbalstwo, a raczej swego rodzaju "standard" (patrząc na monety francuskie) lub po prostu coś co nie przeszkadzało. Warto wspomnieć też o firmach gradingowych, które płetwę traktują jako Mint Error wyłącznie, gdy jest wysoka. Takie jak na Żniwiarkach czy Nike traktowane są jako norma.

W moim wpisie o płetwie podałem w zasadzie najczęściej podawany powód powstawania tej usterki - miejscowa siła nacisku, ale jest jeszcze jedna kwestia, która może lepiej tłumaczyć jej występowanie, a przy tym być wyjaśnieniem dla zróżnicowania jej występowania w różnych mennicach - koordynacja stempli, pierścienia i sposobu otaczania krążka. Roger W. Burdette, autor cenionych publikacji nt. amerykańskiego mennictwa, m.in. tutaj:https://boards.ngccoin.com/topic/373998-ngc-says-it-aint-finning-then-what-the-heck-is-it/  zamieścił następujące wyjaśnienie: Control of finning requires coordination between die, collar and planchet upset. It cannot be mechanically controlled solely with the die and collar because the coin must be made to a specific diameter, yet have enough space for the planchets to seat correctly. For example in Dec. 1907 most of the extreme fin problem was eliminated on the high relief $20 by changing the upset diameter and angle on planchets -- not by altering the dies or collar segments.
Temat pewnie rozwinę za jakiś czas na blogu, ale tak na szybko to niespasowanie pierścienia i stempli oraz sposób otoczenia krążków bardzo pasuje do paryskich Żniwiarek (średnica monet jest ciut większa od pozostałych Żniwiarek). Jeśli chodzi o Nike to nie wertowałem jeszcze dokładnie archiwów aukcyjnych pod tym kątem, ale da się odnaleźć przykłady i na warszawskich monetach, choć faktycznie wydaje się to dużo rzadsze zjawisko niż w przypadku Brukseli.

A na koniec jeszcze taka usterka, która ostatnio do mnie przywędrowała ;)

Z pozdrowieniami,
Krzysiek

R E K L A M A
aukcja monet